Eyüp Kara

Eyüp Kara

Şampiyon Arjantin

Şampiyon Arjantin

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası Arjantin’in şampiyonluğu ile sona erdi. Büyük heyecana, büyük mücadeleye ve büyük kapışmaya sahne olan Dünya Kupası’nda hak eden Arjantin kupayı müzesine götürdü.

Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası turnuvanın finalinde Arjantin ile son Dünya Şampiyonu Fransa karşı karşıya geldi. Mücadelenin normal süresi 2-2, uzatma bölümü 3-3 tamamlanan final maçında Fransa'ya penaltılarda 4-2 üstünlük kuran Arjantin, şampiyon oldu.

Lusail Stadı'nda oynanan mücadeleye etkili başlayan Arjantin kaptanı Lionel Messi’nin 23’üncü dakikada penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçti. “Tangocular” ilk yarıda sahada bir varlık gösteremeyen Fransa karşısında 36. dakikada Angel Di Maria'nın fileleri havalandırması sonucunda farkı 2'ye çıkarıp durumu 2-0’a getirdi ve ilk yarı bu sonuçla sona erdi.

Mücadelenin son 10 dakikasında Fransa fırtına gibi esti. “Horozlar” Kylian Mbappe'nin 80. ve 81. dakikada birisi penaltıdan olmak üzere 97 saniye içinde attığı gollerle beraberliği sağlayıp mücadeleye 2-2 eşitliği getirdi.

Zorlu mücadelenin kalan bölümünde iki takımda gol bulamayınca maç uzatmaya gitti. Uzatmanın ilk uzatma bölümünde eşitlik bozulmazken, ikinci uzatmanın 108. dakikasında tekrar sahneye çıkan Lionel Messi, Arjantin'i tekrar öne geçirdi: 3-2.

Oyunu bırakmayacağını gösteren Fransa beraberlik yüklenip 118. dakikada Mbappe, penaltıdan attığı golle skoru 3-3'e getirdi. Uzatma bölümünde de eşitlik bozulmadı ve penaltı atışlarına gidildi. Penaltılarda Fransa'ya 4-2 üstünlük kuran Arjantin, 2022 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

Penaltı vuruşları sonunda zafere ulaşan Arjantin, Dünya Kupası'nı üçüncü kez kazandı. Arjantin daha önce 1978, 1988 ve 2022’de Dünya Şampiyonu olarak kupası üçüncü kez kazanma başarısını gösterdi.

“Tangocular” bu zaferin ardından 36 yıllık kupa özleme son verirken 36 yıl sonra şampiyonluğa ulaşmayı başardı. Tangocular son olarak 1986 yılında efsane futbolcusu Diego Armando Maradona'nın da yer aldığı kadrosuyla 1986 yılında Dünya Şampiyonu olmuştu.

Arjantin, 6 kez final oynadığı Dünya Kupası'nı 3. kez (1978, 1986, 2022) kazanmayı başardı. "Tangocular", 1930, 1990 ve 2014'te ise ikincilikle yetindi. Öte yandan Dünya Kupası tarihinde 20 yıl sonra ilk kez Avrupa kıtası dışından bir takım şampiyonluğa ulaştı.

Arjantin, 2002'de kupayı müzesine götüren Brezilya'nın ardından bunu Avrupa dışından başaran ilk ülke oldu. Kupayı 2006'da İtalya, 2010'da İspanya, 2014'te Almanya ve 2018'de ise Fransa kazanmıştı.

Öte yandan Dünya Kupası’nda şampiyonu 3. kez penaltı vuruşları belirledi. Son 5 Dünya Kupası'nın 4'ünde maçlar uzatmaya giderken, 3 finalin kazananını penaltı atışları belirledi.

Turnuvada penaltı atışları sonucunda 1994'te Brezilya ve 2006'da İtalya şampiyonluğu elde etmişti. Arjantin, 16 yıl sonra yine penaltılarda kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Fransa’nın yıldızı Kylian Mbappe finalde Arjantin karşısında attığı 3 golle hat-trick yapan ikinci oyuncu olma başarısını gösterdi. Mbappe aynı zamanda turnuvanın gol kralı olarak altın ayakkabı ödülünün de sahibi oldu.

Arjantin’in yıldızı Lionel Messi, kupa tarihine geçti. 35 yaşındaki Messi takımının attığı iki gole imza koyarak Dünya Kupası tarihinde grup aşamasında, son 16 turunda, çeyrek finalde, yarı finalde ve finalde fileleri havalandıran ilk oyuncu unvanını elde etti.

Hiç kuşkusuz Katar’daki Dünya Kupası’nın yıldızı hiç kuşkusuz Lionel Messi oldu. Arjantin’in 35 yaşındaki yıldızı Messi turnuva boyunca ortaya koyduğu oyunla tarafla tarafsız bütün futbolseverlerden büyük övgü aldı.

Messi, takım arkadaşlarının yardımıyla Arjantin’i Dünya Şampiyonluğu’na taşırken son Dünya Kupası maçını da oynamış oldu. Messi maçın bitiş düdüğüyle birlikte stadı dolaşarak taraftarlara veda etti.

Lusail Stadı'nda oynanan 2022 FIFA Dünya Kupası finalinde Fransa'ya karşı sahaya çıkan 35 yaşındaki Messi, turnuvada 26. kez forma giyerek Alman futbolcu Lothar Matthaus'u geride bıraktı. Messi aynı zamanda finalde attığı 11 golle bir diğer Arjantin efsanesi Gabriel Basistuta’yı geride bırakarak Dünya Kupası'nda en fazla fileleri havalandıran Arjantinli futbolcu unvanını elde etmişti.

Neticede büyük bir heyecan geride kaldı. Dünya Kupası ilk kez Afrika’da düzenlendi ve bir ay sürdü. TRT bütün maçları canlı yayınlayarak büyük bir başarıya da imza attı. Arjantin’i tebrik ediyorum, Fransa’ya da geçmiş olsun diyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi