Eyüp Kara

Eyüp Kara

Şimdi demokrasi zamanı

Şimdi demokrasi zamanı

Altılı masanın merakla beklenen 84 maddelik Anayasa değişikliği önerileri altı parti liderinin katılımı ile açıklandı. Değişiklik önerilerinde birçok madde ya revize edildi ya da yeniden yazıldı. Bana göre birçok madde havada kaldı özellikle “siyasi parti kapatmak zorlaştırılacak” maddesi pek tatmin edici gelmedi nedense.

Önceki gün Ankara siyaseti haraketli bir gün yaşadı. Uzun zamandır üzerinde çalışılan ve içeriği sır gibi saklanan ve Türk siyasetine yeni bir soluk getirecek ve Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması için yapılan açıklama tarafla tarafsız bütün kesimlerden tepki gördü.

Ankara’da açıklanan altılı masanın güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş önerisi çalışması “Şimdi Demokrasi Zamanı” sloganıyla açıklandı. Bu süreçte Anayasa’nın 84 maddesinde değişiklik öngörülüyor. Yani demokrasi yoktu da siz mi getireceksiniz demokrasiyi Türkiye’ye yeniden ben onu anlamadım.

Türkiye’de demokrasi olmamış olsaydı siz bu kadar rahat at koşturup cirit atamazdınız bunun farkındasınız sanırım sayın altılı masa liderleri. Çünkü bizdeki demokrasi o kadar fazla ki Cumhurbaşkanına bile hür türlü hakareti ve eleştiriyi rahatça yapabiliyorsunuz.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ KAPANACAK

“Şimdi Demokrasi Zamanı” sloganıyla açıklanan tasarıya göre partili cumhurbaşkanlığı dönemi kapanacak. Anayasaya özgürlükçü bir anlayış kazandırılacak. Meclis güçlü, yargı bağımsız, yürütme istikrarlı olacak. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de yeni hükümet kurulmadan mevcut hükümet düşürülemeyecek.

Beni üzerinde en çok düşündüren şey ise “parti kapatma zorlaştırılacak” açıklaması oldu. Yahu siz bu parti kapatmak zorlaştırılacak derken HDP’yi kast ettiniz. Ne de olsa büyükşehirlerdeki belediyesi sayesinde aldığınız ama hiçbir zaman teröre destek vermeyen bir partinin kapatılmasının önünü mü açıyorsunuz veya onu korumaya mı çalışıyorsunuz onu bilemedim?

Evet yapılan açıklamada yeni adımlar atıldı onlardan birisi de hayvan hakları Anayasaya girecek olması. Yani hayvanlara eziyet eden ve onları öldürenlere ağır cezalar gelecek deniyor. Ben bunu yürekten destekliyorum ama siz sokak hayvanları için ne yaptınız onu söyleyin de inanalım?

Altılı masanın en önemli açıklamalarından birisi de kadına şiddete dikkat çekmek oldu. Yerinde ve uygun bir açıklama. Buna göre kadına şiddetten suçlu bulunanlar milletvekili olamayacak. Yani milletvekili olanlar artık eşlerini dövemeyecek ve şiddet uygulayamayacak. Yerinde bir karar olmuş umarım bunu hayata geçirme fırsatları olur.

Üzerinde uzlaşılan çalışmaya göre, Cumhurbaşkanı partisiz olacak, 7 yıllığına seçilecek, yetkileri sınırlandırılacak. Yani diyorlar ki içeriğinde artık cumhurbaşkanını halk değil Türkiye Büyük Millet Meclisi seçecek. Siz halkın seçeceği cumhurbaşkanına neden karşısınız? Neden halkın seçtiği cumhurbaşkanından rahatsızsınız ben onu anlamadım. Sizin bu aziz Türk Milletine güveniniz yok mu, yoksa halk cumhurbaşkanı seçmesini bilmiyor mu demek istiyorsunuz, ya da sizin istediğiniz, sizin gibi düşünen birini seçmediği için mi rahatsızsınız onu açıklayın millet neyin ne olduğunu bilsin ve farkına varsın.

Anayasa değişiklik önerileri arasında hükümetin kuruması ve devrilmesine ilişkin maddeler de var. Buna göre hükümet basit çoğunlukla kurulacak ama düşürülmesi için salt çoğunluk gerekecek. Yeni hükümet üzerinde uzlaşma sağlanmadan diğeri düşürülemeyecek.

Parti kapatma ve dokunulmazlık kaldırılması zorlaştırılacak. Baraj yüzde 3 olacak. Evet parti barajları düşsün bence de çok saçma bir karar aslında. Fakat burada bu partilerin alacağı oy oranında Mecliste temsil edilme durumu nedir orası belli değil.

Neticede açıklanan metin üzerinde daha çok tartışmalar olacak. Çünkü maddelerin içinde o kadar çok ucu açık şeyler var ki insan nereye ve neye yoracağını bilemiyor. Yakında bunun ayrıntılarını daha net anlarız. Ama benim izlenimim bunun pek sürdürülebilir olmadığıdır orasını bilirim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi