CHP Milletvekili Cumhur Uzun: İliç faciası göz göre göre gelmiş

TBMM İliç Araştırma Komisyonu’nun iki gün süren İliç Maden Sahası ziyareti sona erdi. Komisyon Üyesi CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, kazadan hemen önce radar görüntülerinde alanda çatlak oluştuğu ve 3 gün boyunca hızla yayıldığını açıkladı.

CHP Milletvekili Cumhur Uzun: İliç faciası göz göre göre gelmiş
Yayınlanma:
Güncelleme:

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan ve Anagold tarafından işletilen madende 13 Şubat 2024’de meydana gelen faciada, dokuz işçi milyonlarca metreküp liç yığınının altında kalmıştı.

TBMM Genel Kurulunun 14 Şubat 2024 tarihli oturumunda tüm grupların ortak kararı ile Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen facianın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan araştırma komisyonu, 7-8 Mayıs tarihlerinde yerinde incelemelerde bulundu.

İki gün süren araştırmanın ardından Komisyonun CHP’li Üyesi Cumhur Uzun, felaketin göz göre göre geldiğini söyledi.

adsiz-tasarim-2024-05-09t112021-084.jpg

"DENETİM YAPILMAMIŞ"

İlk belirlemelerine göre felakete neden olan liç yığınının denetimsizliği ve üretim zorlamasının olduğunu belirten Uzun, "Faciaya neden olan liç yığınının denetimlerinde büyük bir eksiklik olduğu ortada. Şu ana kadar komisyonda dinlediğimiz 3 bakanlık da yığın liçini denetleme yetkisinin kendilerinde olmadığını belirterek adeta topu taca attı." dedi.

"GÖRÜNTÜLERDE ÇATLAK GÖRÜNÜYOR!"

Toplamda 58 milyon ton kapasiteli 4 faz’a 68 milyon ton liç döküldüğünü açıklayan Uzun, "Üç bakanlık da yetkileri olmadığını düşünerek alanı denetlememiş. Kazadan hemen önce, radar görüntülerine alanda bir çatlağın oluştuğu ve 3 gün boyunca hızla yayıldığı görülmekte. Daha önce de siyanür borularının patladığı ve birçok kez farklı nedenlerle şirkete cezai işlem uygulandığı biliniyor. Facia adeta göz göre göre gelmiş.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.