CHP'li Dinçer: Hans saatte 11, Hasan 3 Euro kazanıyor

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayımladığı uzun çalışma saatleri istatistikleri bir Alman’ın saat başına en az 11 Euro, bir Türk’ün ise yaklaşık 3 Euro kazandığını ortaya çıkardı.

CHP'li Dinçer: Hans saatte 11, Hasan 3 Euro kazanıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Avrupa'da en ucuz işçi çalıştıran ülke oldu. Eurostat verilerine göre Avrupa’da iş gücünün sadece yüzde 7’sinin, Türkiye’de ise iş gücünün yüzde 27’sinin 49 saat ve üzeri çalıştığı ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye’deki çalışma saatleri ve ücret adaletsizliğine değinerek “Alman Hans haftada 37 saat, ayda ise 148 saat çalışıp bin 546 avro ücret alırken, bizim Hasan haftada en az 45 saat, ayda 180 saat çalışıp 490 avro ücret alıyor. Hans saat başı 11 avro alırken, bizim Hasan sadece 3 avro kazanıyor. Vatandaş köle gibi çalışmasına rağmen açlığa ve sefalete mahkum kaldı.” dedi.

Yaptığı hesaplamada saat başı çalışma ücretlerinin karşılığında alınabilen temel gıda
miktarlarını ortaya koyan Dinçer, “Saat başı 11 avro kazanan bir Alman vatandaşı bu parayla
en az 2 kilo kırmızı et alabiliyorken, saat başı 3 avro kazanan bir Türk vatandaşı 200 gram eti zar zor alabiliyor. Bir saat çalışıp karşılığında 11 litre süt alan Alman vatandaşına karşı, bir Türk sadece 2 litre süt alabiliyor. Emekçilerimiz, Avrupa’dan daha çok çalışsa da emeğinin karşılığını alamıyor. Bu bir hikaye değil, gerçeğin ta kendisi.” diye konuştu.

ÜCRET HIRSIZLIĞI SİSTEMATİK HALE GELDİ

İktidarın, siyasi ikbal uğruna emek, sermaye ve toprağı sömürdüğünü ve gelecek nesillerin sermayenin kölesi haline getirildiğini vurgulayan Dinçer şunları söyledi:

“Ülkemizin beşeri kaynağı gençlerimiz en zengin yüzde birin kölesi haline getirildi. Bu ne
demek biliyor musunuz? Atama bekleyen yüzbinlerce öğretmenin, özel okullarda düşük
ücretle çalışması demektir. Üniversite mezunu milyonlarca gencimizin, zincir marketlerde, restoranlarda ve kafelerde emek sömürüsüne mahkum olması demektir. Doktorlarımızın yurt dışına gitmeye mahkum edilmesi demektir. Toplumun emeğinin, umudunun, hayallerinin çalınması demektir. AKP iktidarı ve yandaşlarını doyuramamaktır. Emeğin ucuz, ekmeğin pahalı olduğu bu ülkede halkımız, sahip olduğunuz büyük servetinizin, onların cebinden çaldıklarınız olduğunun farkına varmıştır. Emekçi, elbet cebinden ve emeğinden çalınanı geri alacaktır.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.