SPK’nın sorunları tartışıldı

Sermaye piyasasının önde gelen isimleri Ankara’da bir araya geldi. Sektörün sorunlarının tartışıldığı ve ele alındığı toplantıya çok sayıda bürokrat, ekonomist ve davetli katıldı.

SPK’nın sorunları tartışıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

GÜLAY SÜNGÜ

Sermaye piyasasının önde gelen isimleri Ankara’da bir araya geldi. Sektörün sorunlarının tartışıldığı ve ele alındığı toplantıya çok sayıda bürokrat, ekonomist ve davetli katıldı. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımları kapsamında yürütülen proje, düzenlenen seminerde ele alındı. Finans sektörünün önemli isimlerinin yer aldığı seminerin açılışında bir konuşma yapan SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç, küresel gelişmeler ve finans piyasalarındaki değişikliklerin AB düzenlemelerinin sürekli olarak yenilenmesine neden olduğunu söyledi.

TAAHHÜTLERİN YERİNE GETİRİLMESİ ÖNEMLİDİR

Sürekli yenilenen düzenleyici bir altyapıya uyum sağlanması açısından AB desteği ile hazırlanan teknik destek programlarının büyük önem arz ettiğini dile getiren Oruç, “Türkiye ve AB tarafından desteklenen bu tür teknik çalışma programlarının bize çok önemli katkıları olmaktadır. Etkin işleyen bir finansal sistemin var olabilmesi için piyasaları düzenleyen hukuki altyapının global standartlarda olması önemli bir şarttı” şeklinde konuştu. AB düzenlemeleri ve sermaye piyasaları düzenlemelerinin uyum içinde olmasının gerekliliğine işaret eden Oruç, söz konusu düzenlemelerin uygulanmasına yönelik tecrübelerin de kendileri açısından önem arz ettiğini söyledi. AB'ye üyelik sürecinde SPK'ya finansal hizmetler, şirketler hukuku ve sermayenin serbest dolaşımı alanlarında önemli sorumluluklar yüklendiğini belirten Oruç, “Teknik destek programı, AB sürecinde verilen taahhütlerin yerine getirilmesinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır” ifadesini kullandı. Türkiye'de kredi mevduat oranının yüzde 130 civarında olduğunu anlatan Oruç, "İSO 500 listesinin 2016 verilerine göre, bu şirketlerin 2016'da elde ettikleri faaliyet gelirlerinin yüzde 55'i finansman gideri olarak harcandı. Bu iki rakam bize öz sermaye finansmanının sermaye piyasalarının sürdürülebilir ekonomik büyümeyi elde etmek açısından önemini ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

spk-toplantisi-sinan-ayhan.jpg

 TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİNİN TEMELLERİ SAĞLAM

Kapanış seminerinde söz alan AB Bakanlığı Ekonomik ve Mali Politikalar Direktörü Sinan Ayhan da son yıllarda Türkiye'de ve yakın coğrafyasında yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ekonominin geçen yıl yüzde 2,9, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 5 büyüdüğünü hatırlattı. Türkiye'nin ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna dikkati çeken Ayhan, “Bunun arkasındaki en önemli neden özellikle sermaye piyasaları ve finansal hizmetler alanında sağlam bir altyapı ve mevzuata sahip olmamızdır. SPK gerek mevzuat ve kurumsal altyapı olarak uluslararası standartları yakalamış durumda” dedi. Yakalanan standartlara rağmen AB ile Türkiye'nin bu konuda müzakerelerde bulunamadığını dile getiren Ayhan, “Çünkü mali hizmetler faslı siyasi edenlerle bloke edilmiş durumda” açıklamasında bulundu.

Sermaye piyasasının önde gelen temsilcileri, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Güçlendirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen “Türkiye Sermaye Piyasası’nın Avrupa Birliği İle Uyumu” konulu kapanış seminerinde bir araya geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.