Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Toprağa can ürüne bereket katan hümik asitler

Toprağa can ürüne bereket katan hümik asitler

Daha önceki yazılarımda topraklarımızın organik madde içeriklerinin çok düşük olduğunu, gelecek nesillerin gıda güvenliği ve ekonomik bitkisel üretim yapılabilmesi için topraklarımızın organik madde kapsamlarının arttırılması gerektiğini ve konu ile ilgili önerilerimi yazmıştım.

Toprak organik maddelerini arttırmanın en kolay, ekonomik ve etkili yöntemlerinden biriside hümik asitlerin kullanılmasıdır.

HÜMİK ASİT NEDİR?

Doğal leonardit maddesinin özel şartlarda sıvı hale dönüştürülmesi ile ilde edilen, evdeki saksı çiçeğinden, tarla, bahçe ve sera ürünlerine kadar, tüm yeşil yaprağı olan bitkilerde kullanılabilen organik benzeri sıvı toprak düzenleyicisidir.

LEONARDİT NEDİR?

Leonardit, milyonlarca yıl öncesi bitki ve hayvan kalıntılarından oluşmuş, tarım, hayvancılık, sağlık, kozmetik ve endüstrinin pek çok alanında kullanılabilen, tamamen doğal organik maddedir.

Leonarditler toprakta çok uzun zamanda eriyerek faydalı hale gelebilmektedirler. Kısa zamanda faydalı hale gelebilmesi için leonarditten hümik asitler yapılmaktadır.

Toprağa can ürüne bereket katan bu doğal kaynağa neden leonardit ismi verilmiş?

ABD-Kuzey Dakota Eyaletinde Dr. Leonard tarafından 1930’ lu yıllarda bulunmuş olmasından dolayı bu isim verilmiştir.

Gelişmiş ülkelerde 1930’lu yıllardan beri Hümik Madde kongreleri düzenlenmektedir.

Ülkemizde ise ilk Humik Madde Kongresi 2012 yılında Sakarya’da, ikincisi ise 2015 yılında Kahramanmaraş’ta düzenlenmiştir.

Ünlü Rus Bilim insanı Dr. Boris Levinsky Leonarditlerle ilgili “Dünyanın bütün kimyacıları birleşsek bu inanılmaz ve eşsiz maddeyi oluşturabilmemiz mümkün değildir, canlı ve cansız maddeler arasındaki bağı oluşturan humatlar Yüce Yaradan'ımızın bize armağanıdır." diyerek dikkatleri bu maddeler üzerine çekmiştir.

Ku’an’ı Kerim’de Ala suresi(4/5) ayetlerde “O, yeşil bitki örtüsünü çıkaran, sonra da onları çürüyüp kararmış çör çöpe çevirendir.’’denilmektedir. Elmalılı Muhammed Hilmi YAZIR bu Ayeti tefsir ederken “otlaklarda taptaze çıkan bitkilerin bir müddet sonra kuruyup çürüyerek gübre ve kömür gibi kara bir çerçöpe çevrildiği, Yüce Allah (c.c) bu yerküre üzerinde ne otlaklar, ne bitkiler, ne ormanlar çıkarmış, sonra da onları ziftli, katranlı kapkara bitki artığı, bir çöp yığınına çevirmiştir. Bütün bunlar onun yaratması, düzene koyması, takdir edip bir halden başka bir hale çevirmesi ile Rab'lığının eseri olduğunu” ifade etmiştir.

İşte bu kararmış çöp, tarımda ülkemizin geleceği için en büyük velinimetlerden biridir.

Hümik asitlerin toprağa, bitkilere, çevreye ve diğer besin elementlerinin çözünmesi ve alımına faydaları vardır. Bu yazımda sadece toprağa olan faydaları hakkında bilgi verilecektir.

Hümik Asitlerin Toprağa Faydaları

  • Toprağın su tutma kapasitesini arttırarak kuraklığın etkisini azaltır.
  • Kaymak tabakası oluşumunu ve toprak sıkılaşmasını önler.
  • Toprak reaksiyonunu (pH) düzenler.
  • Toprağın rengini koyulaştırarak daha fazla güneş enerjisinin emilmesini ve toprağın ısınmasını, mantari hastalıkların azalmasını sağlar.
  • Kumlu toprakların su tutma kabiliyetini %30 oranında arttırır.
  •  Killi toprakların kuruyup çatlamasını önleyerek verimliliğini arttırır.
  • Topraktaki mikroorganizmaları besleyerek faaliyetlerini arttırır.
  • Birikmiş ağır metallerin zamanla dibe çökmesini sağlayarak toprağı temizler.
  • Toprağın ve köklerin daha fazla havalanmasını sağlar.
  • Toprak tuzluluğunu azaltır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Mevlüt Şahin Arşivi