Türkiye’de yüzüne bakan yok! AB gümüş balığının peşinde

Türkiye’de rağbet görmeyen ve Yozgat’ta üretilen gümüş balığı, Avrupa ülkelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de yüzüne bakan yok! AB gümüş balığının peşinde
Yayınlanma:
Güncelleme:

Denize kıyısı olmayan ve bozkırın ortasında yer alan Yozgat’ın Çekerek ilçesinde bulunan Süreyyabey Barajı’nda avlanan gümüş balığı, Türkiye’de rağbet görmeyince yaklaşık 400 ton balık dondurulup paketlendikten sonra Almanya, Fransa, Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edildi.

Çekerek Süreyyabey Barajı'nda balıkçılık bölge halkının geçim kaynağı haline geldi. Bölge halkı, balık sezonunda tonlarca gümüş balığı ve alabalık üreterek Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Bozkırın ortasında denizi olmayan Yozgat’ta üretilen gümüş balığı, Avrupa ülkelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Türkiye’de vatandaşların çok fazla ilgi göstermediği gümüş balığı, Sarıkaya’da kurulan bir tesiste dondurulup paketlenerek Avrupa’ya kilosu 1,5 euroya satılıyor. Avrupalılar gümüş balığını yağda patates kızartması gibi kızartıp tüketiyor.

balik.jpg

YENİ EKMEK KAPISI

Gölet ve barajlardan getirilen tonlarca gümüş balığını 20 çalışanla işleyerek ihracata hazır hale getirdiklerini söyleyen fabrika çalışanı Gülbahar Kaymaz, “Burada balıkları işliyoruz, yurt dışına poşetleyip ihracat ediyoruz. Bize de bir ekmek kapısı açıldı, burada çalışıyoruz. Gümüş balıklarını işleyip hazır hale getirerek Avrupa ülkelerine gönderiyoruz” dedi.

"TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN DESTEK ALDIK"

İşletme sahibi Bedri Kaymaz ise yaptığı açıklamada firmalarına gelen tonlarca gümüş balığını ihracata hazır hale getirdiklerini anlatarak, “Biz önceden Orta Doğu’ya çalışıyorduk. Barajlarda gümüş balığının Avrupa’ya gittiğini başka firmaların bu işi yaptığını görünce biz de tekrardan gümüş balığıyla ilgili çalışma yaptık. Bozkırda neden olmasın dedik. Makine ve ekipman tesisatını devletin desteğiyle aldık. Tarım İl Müdürlüğü bize yardımcı oldu, tesisimizi kurduk ve bu ürünü barajlardan depomuza kadar getirip, burada dondurduk. Ve gümüş balıklarını Avrupa’ya da şu an ihraç ediyoruz. İspanya, Fransa, Hollanda, Almanya gibi Avrupa’nın bütün ülkeleri bu ürünü yiyor. Avrupa’ya senede 400 ton gümüş balığı gönderiyoruz. Bu kapasitemizi gelecek sene 800 ton yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de gümüş balığı tüketiminin çok az olduğunu ve diğer su ürünlerinin Türkiye’de daha cazip olduğunu söyleyen Kaymaz, gümüş balığının kilosunu Avrupa ülkelerine 1,5 euroya sattıklarını söyledi.

Yozgat Tarım İl Müdürü Ziyaettin Özdemir ise firmanın çalışmalarını yerinde inceleyerek, “Yozgat denize sınırları olmayan bir ilimiz. Yani denize sınırları olmayan ve yurt dışına balık ihracatı yapan tek il Yozgat. Burada balıklar barajlardan, göletlerden çıkartılıyor. Ve firmamızda işlenerek Avrupa’nın muhtelif ülkelerine gönderiliyor. Gümüş balığını işleyecek bir firmamız yoktu. Geçen yıl firmamızı yönlendirdik Sarıkaya ilçemizde balık işleme fabrikamızı kurduk. Özellikle protein açısından büyük bir öneme sahip olan gümüş balığını Avrupa ülkelerine ihracatını gerçekleştiriyoruz. Yıllık yaklaşık 600 ton civarı gümüş balığı işlenip yurt dışında ihracatı sağlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.