Sağlığın temeli iyi uyku! Ne kadar iyi bir uykumuz var?

Uykunun önemi, sağlığımızı korumak ve iyileştirmek için vurgulanan bir konu olarak öne çıkıyor. Hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyor olmamız sadece dinlenme süreci değil, aynı zamanda sağlık için kritik bir süreç anlamına geliyor.

Sağlığın temeli iyi uyku!  Ne kadar iyi bir uykumuz var?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: HALİL METİN

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kaliteli bir uyku ile sağlığın birçok alanının olumlu şekilde etkilenebileceğini vurguluyor.

“Uyku, sağlığımız açısından vazgeçilmez bir unsurdur ve bu nedenle dikkatle yönetilmesi gerekir” diyen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu'nun sağlıklı bir uyku için önerileri şöyle:

“Hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz ve bu süreç sadece bedenimizin ve beynimizin dinlendiği bir süreç değil, sağlığımız açısından son derece önemlidir. Uyku süreci içinde yaşadıklarımız kaydedilir, düzene sokulur, deneyimlerimiz ve öğrendiklerimizle hafıza ve bilgi dağarcığı oluşturulur. Beyinde oluşan temizlik sayesinde zihinsel ve psikolojik iyilik hali oluşur. Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı korur, obezite ve insülin direncine karşı korur. Uykuda salgılanan gençlik hormonu somatotropin etkisiyle enflamasyon baskılanır, bağışıklık sistemi güçlenir ve beyin ile bedende hücre yenilenmesi olur, sağlıklı bir görünüm sağlanır. Görüldüğü üzere, uyku sağlığımız açısından her bakımdan çok önemli bir süreçtir. Günde 7-8 saat kaliteli uyumak, sağlığımızın en önemli sigortalarından bir tanesidir.

7-8 SAATLİK KALİTELİ UYKU ÖNEMLİ

Özetle, kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminden kalp sağlığına, cilt güzelliğinden beyin sağlığına kadar pek çok önemli faktörü etkiler. Günde 7-8 saat kaliteli uyku, sağlığımız için hayati önem taşır. Bunun için sağlıklı bir melatonin seviyesi gereklidir.

Uykuya dalmakta ve derin uykuya geçmekte zorluk çeken kişiler için alınabilecek basit önlemler vardır. Öncelikle, her gün aynı saatte uyumaya alışmak önemlidir. Bilimsel çalışmalar, uyumak için en sağlıklı saatlerin genellikle 22:00 ile 02:00 arasında olduğunu göstermektedir. Ayrıca, melatonin seviyesini arttırmak için güneş ışınlarından faydalanmak, akşam saatlerinde hafif bir yürüyüş yapmak, akşam saatlerinde kafein tüketiminden kaçınmak, ılık bir duş almak ve gece geç saatlerde mavi ışık yayıcı cihazları kullanmamak önemlidir. Gece boyunca uyurken Wi-Fi modeminizi kapatmak da iyi bir uygulama olabilir.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.