Uzman diyetisyenden 'tatlı' uyarısı: Açken tatlı yemeyin

Diyetisyen Cemre Balkan, Ramazan Bayramı’nda kilo almanın önüne geçilebilmesi için tatlıların aç karnına tüketilmemesi gerektiğini, tok karnına az miktarda tatlı tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Uzman diyetisyenden 'tatlı' uyarısı: Açken tatlı yemeyin
Yayınlanma:

Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, bayram sabahı ile birlikte başlayabilecek aşırı besin ve tatlı tüketiminin önüne geçebilmek için önemli uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların metabolizmasında yavaşlama olabildiğini kaydeden Balkan, özellikle tatlıların tok karnına tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Balkan, bayramın ilk günü hafif ve sağlıklı besinlerin daha çok tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, bayramda sağlıklı- dengeli beslenmek gerektiğini vurguladı.

Sindirim sorunu yaşamamak için bol su tüketmenin çok önemli olduğundan bahseden Balkan, öğünlerde protein, sebze ve sağlıklı karbonhidratlara yer verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sebze ağırlıklı beslenmek gerektiğine işaret eden Balkan, şunları söyledi:

“Kilomuza önem veriyorsak, sabah tabağımızın yarısı sebzelerle oluşturulmalı. Bunun 4’te 1’inin protein kaynağı, 4’te 1’inin de karbonhidrat kaynağı ile sağlayabiliriz. Protein olarak yumurta, peynir, karbonhidrat olarak da tam buğday ekmek, belki az miktarda simit ya da börek gibi ürünler tüketilebilir.”

Aşırı tatlı tüketiminden kaçınmak için tatlıların tok karnına tüketilmesi gerektiğini belirten Balkan, Ramazan Bayramı’nda özellikle tatlı ve şeker tüketimi arttığına dikkati çekti.

Balkan, tatlının ne zaman yenileceğinin ve porsiyonunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, sabah kahvaltısından sonra küçük bir porsiyon tatlı tüketilebileceğini belirtti.

Kendini tutamayıp çok tatlı ve hamur işi tüketenlere tavsiyelerde bulunan Balkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Akşam sebze, yoğurt ya da tavuklu salata tüketmesini öneriyoruz. Ramazan boyunca açlığın yanı sıra hareket sayılarında da azalma oluyor. Bayram fırsat bilinerek bu adım sayılarını da artırmakta büyük fayda var. Fazla tüketilen besinleri sindirmede de hareketin artması etkili olabilir. Bitki çayları (papatya, kimyon) sindirim sistemini rahatlatabilir. Bunların yanı sıra yeterli su tüketimi de fazla öğünün önüne geçip, sindirim sistemini rahatlatıp, yağ yakmayı kolaylaştıracaktır.”

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.