YATSİAD Başkanı Yoldar: Siyasi görüşümüz ticaret

Yıldıray Yoldar “Birilerinin içimize sızmasını istemiyoruz. Bizim siyasi görüşümüz ticarettir. Ülkemiz için varız. Görevde kim olursa olsun destekliyoruz. Ülkemiz için. Ama hiçbir zaman kimsenin adamı olmayacağız." dedi.

YATSİAD Başkanı Yoldar: Siyasi görüşümüz ticaret
Yayınlanma:
Güncelleme:

RÖPORTAJ: OĞUZ ACAR

Kısa adı YATSİAD olan Yatırımcı ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Yıldıray Yoldar, YATSİAD’ın diğer birçok iş dünyası derneğinden farklı olan yönlerini belirterek, amaçlarını çok üye sayısına sahip bir dernek olmak yerine, her üyesiyle aktif, faal olan bir dernek olmak olarak açıkladı. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Yoldar, 16 Nisan Referandum sonucunun ekonomiye yansımalarını da değerlendirdi. Yıldıray Yoldar ile yaptığımız röportajın ayrıntıları ise şöyle;

-Sayın Yoldar, YATSİAD hakkında bize kısaca bilgi verir misiniz?

-YATSİAD, bundan 3 yıl önce, Ankara’daki birçok sivil toplum kuruluşunda görev almış 25 iş adamı tarafından kuruldu. Kuruluşundaki farkındalığı şöyle açıklayabiliriz… İş adamları olarak ticaret yapıyoruz, belli bir seviyeye getirdikten sonra, yine işimize yatırım yapıyoruz. Yarın işler kötü gittiği zaman tek tek bu yatırımlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Ya bilmiyoruz, yada birilerinin teşvik etmesi gerekiyor. İşinin dışında gayrimenkul gibi, kendi sektörünü ayakta tutabilecek, kaynak sağlayacak yatırımların olması gerekiyor. Başkan olarak, geçmişte yaptığım yanlış yatırımlardan yola çıkarak bu derneğimizi kurduk. Üyelerimizin çoğu ANGİAD üyesidir. ANGİAD bizim üst çatımız, kardeş derneğimizdir. ANGİAD Başkanı, şuan bizim kurucu başkan vekilimizdir. Bir çok iş adamı arkadaşımızla kendi aramızda ticaret yapmamız gerektiği ve farklı fikirleri birleştirip akılcı fikirler ortaya çıkarmamız gerektiği sonucuna vardık. Geleceğimizi garanti altına alacak yatırımlar yapmamız gerektiğini düşündük. Ve derneğin adının direkt “Yatırımcı” olmasını istedik. Buraya gelen arkadaşlar ne kazanırımdan çok, nasıl yatırım yapabilirim düşüncesiyle gelmeli. Bu işi bilen tecrübeli insanlarla yola çıktık.

yatirimci-ve-sanayici-is-adamlari-(1).jpg

-YATSİAD’ın kuruluş amacını açıklar mısınız?

-Bu ülkede tek başına bir iş yapmak gerçekten zorlaştı. Ve bizim bu ülkeyi cemaatlerden kurtarmamız lazım. YATSİAD bu yüzden farklı bir rol üstlenmeli. Sokaklara çıkıp bağıran çağıran değil, üreten bir dernek olmalıyız. Bundan önce büyük işleri hep cemaatler yaptı. Temel amacımız, ortak fikirlere sahip iş adamlarının, ülkesine hizmet etmek isteyen, ülkesini seven iş adamlarının bir araya gelmesiyle kurulmuş; sadece kendi menfaatini değil, ülkesinin menfaatini düşünen yatırımcının sesi olmayı hedefleyen bir dernektir.

-Şuan ki üye sayınız hakkında bilgi verir misiniz?

-YATSİAD’ı 25 kişiyle kurduk. Şuan 55 üyemiz mevcut. Birçok dernekte, 400-700-1000 gibi rakamları duyuyoruz. Fakat bir toplantı olduğunda 50-60 üyeden başkası gelmiyor. Ama bizim 55 üyemizi bir organizasyonumuzda bir arada görebilirsiniz. Hepsi aktiftir. Yani sayısal olarak değil, az kişiyle omuz omuza; sırt sırta çalışmak bizim için önemlidir. Bugün bir üyenin aidatıyla beslenen bir dernek değiliz. 93 resmi müracaatımız var. Üye kabul komisyonumuz, tek tek inceleyip, ziyaret ederek, ince eleyip sık dokuyarak üyelik işlemlerini gerçekleştiriyor. Aynı meslek grubundan 5 üye seçmeye dikkat ediyoruz. Eğer ki derneğe katkı sağlayacak,alanında önemli bir isim katılmak isterse, bu 5 üye bir komisyon kurup ortak bir kararla, 6. üye olmasına veya olmamasına karar veriyor. Bu uygulama Türkiye’de tek ve örnek bir uygulamadır. Bu konuda çok hassasız. Birilerinin içimize sızmasını istemiyoruz. Bizim siyasi görüşümüz ticarettir. Ülkemiz için varız. Görevde kim olursa olsun Ülkemiz için destekliyoruz. Ama hiçbir zaman kimsenin adamı olmayacağız. Bu gün A partisi vardır; yarın B partisi vardır.

yatirimci-ve-sanayici-is-adamlari-(3).jpg

-Rerefandum sonuçlarını değerlendirir misiniz?

-Açık konuşmak gerekirse, tahmin ettiğimiz bir sonuç çıktı. Referandum öncesinde tahminlerim bir veya iki farkla evet çıkacağı yönündeydi. Bizim için istikrarın olması önemlidir. Biz yatırımcılar dövizden çok muzdaripiz. Kendi üyelerimize şuraya yatırım yapalım desek, dövizi yüksek rakamdan aldıklarını şuan bozamadıkları cevabını alırız. Biran önce ülkenin istikrara kavuşmasını istiyoruz.

-Sizce, referandum sonuçlarının ekonomiye yansımaları nasıl olur?

-Referandum sonuçlarının ekonomiye olumlu yansımaları olacağını düşünüyorum. 15 yıla yakın bir iktidar var. Ama biz tek taraflı olmaktan yana değiliz. Ziyaretlerimizi dahi her kesimden siyasetçiye yapıyoruz. Bu gün için ‘evet’in anlık bir yansıması olmadı. Ama döviz şöyle bir aşağıya doğru gidiyor. Yansımanın hükümetin iki yıllık icraatlarına yayılacağını; en erken ise bir yılda olacağını düşünüyorum. Şuan için istikrarı önemsiyoruz. Ülkemiz için her zaman iyi şeyleri düşünmeli, iyi yönlerinden bakmalıyız. Hep kötü düşünmekle, kötü bakmakla olmaz. Ticaretin her zaman inişli çıkışlı zamanları olur. Kar ile zarar kardeştir.

-Vatandaşlara ve iş adamlarına tavsiyeleriniz nelerdir?

-Özellikle krediler konusunda uyarıyorum. Çok fazla kredi kullanmasınlar. İhtiyaçlarından fazlasını kullanmasınlar. Şu dönemde işlerini fazla büyütmeleri doğru olmayacaktır. Şu an durgun sularda bu süreci iyi izlemek lazım. Yurttaşlarımıza ve iş adamlarımıza şu tavsiyede bulunabilirim: Hep eleştirici değil, biraz da yapıcı olalım. Bu ülke hepimizin, başka ülkeye gitme şansımız yok. Bu ülke dünyanın en iyi coğrafyası. Ülkemize, değerlerimize sahip çıkalım. Yüzde 50, yüzde 50 diye ayrışmayalım. Sonuçta hepimiz bu ülke için birşeyler üretmek zorundayız. İş adamlarının yeni döneme daha pozitif bakması lazım. Şu dönemde yerli malına da gerekli önemi vermeliyiz. Eğer ihtiyaçlarımızı karşılıyorsa, öncelikli tercihimiz yerli malı olmalı. Dövizin şöyle bir oturması, seçim psikolojisinden çıkılması gerekiyor. Herkes artık işine gücüne dönmeli, işine gücüne bakmalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.