Yusufeli Barajı Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olacak

ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı Eyfel Kulesi’nden sadece 25 metre kısa...

Yusufeli Barajı Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olacak
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye’nin en yüksek barajında gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedefleniyor. Yusufeli Barajı milli bütçeye yıllık 600 milyon TL katkı sağlayacak. Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak. DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Bugün itibarı ile artık Yusufeli Barajı’nın gövdesinin yapım aşamasına gelinmiştir” dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Yusufeli Barajı İnşaatı ve Yusufeli Yeniden Yerleşim alanlarında incelemelerde bulundu. Ziyarette DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, Barajlar ve Hidroelektrik Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, DSİ 26. Artvin Bölge Müdür V. Turan Karagöz ve kontrollük teşkilatı eşlik etti. Genel Müdür Acu, ilk olarak Yusufeli Barajı inşaatında incelemelerde bulunarak 10 Temmuz 2018 tarihinde başlayan gövde beton döküm çalışmalarına inceledi. İncelemenin ardından çalışmalarının koordine edildiği şantiyeyi ziyaret ederek düzenlenen toplantıda çalışmalarda gelinen seviye hakkında bilgi aldı. Genel Müdür Acu ve beraberindeki heyet ardından Yusufeli ilçesi Yeniden Yerleşim çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundu.

YÜKSEKLİĞİ 275 METRE

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, barajda günde 7 bin metre, ayda ise 200 bin metre beton dökülmesi planlandığını belirterek, “Bugün ekibimiz ile birlikte tamamlandığından 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikle beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatımızda ve Yusufeli İlçesi Yeniden Yerleşim alanlarında incelemelerde bulunduk. Bilindiği üzere 10 Temmuz saat 23.00’de barajımızın gövde beton dökümüne başladık. Bugünde beton döküm çalışmalarına yerinde nezaret ediyoruz. Toplam 4 milyon metre gövde hacmine sahip barajda günde 7 bin metre ayda ise 200 bin metre beton dökülmesi planlanıyor. Yapılan programlamada gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedeflenmektedir. Bu beton programı geleneksel beton barajlarda bir dünya rekoru olarak ülkemizin baraj projelerinde geldiği noktayı gösterecektir” dedi.

100 KATLI GÖKDELEN YÜKSEKLİĞİNDEDİR

Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olduğunu söyleyen Acu, “Yusufeli Barajı’nın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metre beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir. Yusufeli Barajı’nın gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metre beton ile her biri 120 metre 5 katlı 10 bin konut yapılabilir. Yusufeli Barajı’nın tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 600 milyon TL katkı sağlayacaktır. Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılanacaktır” ifadelerini kullandı. İHA

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.