Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun

Hadisi şerifte: “İşçinin ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz.”  Diye, dinimiz alın terine büyük ehemmiyet vermiştir. Çalışma hayatında emeğe saygı ve karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde, işveren emanetçidir. Mülkün hakiki sahibi Allahu Teâlâ’dır.

Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak kutlandı. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. Sadece işçilerin değil aynı zamanda tüm çalışanların da bayramı, Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.

Peygamber Efendimiz işçinin ücretinin vaktinde ödenmesini emretmekte, işçiyi çalıştırıp ta ücretini ödemeyenlerin hasmı olduğunu beyan buyurmaktadır.

“Allah Teâlâ buyurur ki: Üç kimse vardır ki, Kıyamet günü ben onların hasmıyım. Ben, her kimin hasmı olursam, onu helak ederim. O üç kimse şunlardır:

“1. Bana karşı söz verip, sonra vaadinden dönen, ,

“2. Hür bir kimseyi (köle gibi) satarak parasını yiyen,

“3. Bir işçi çalıştırarak ondan istifade edip de ücretini vermeyen kimsedir.”

Hadisi şerifte: “İşçinin ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz.”  Diye, dinimiz alın terine büyük ehemmiyet vermiştir. Çalışma hayatında emeğe saygı ve karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde, işveren emanetçidir. Mülkün hakiki sahibi Allahu Teâlâ’dır. Şahsın gerçek serveti “ameli”dir. İnsan ne kadar zengin olursa olsun mezara sadece bir kefenle gidecektir. İşte onun için çalıştırdığı kişilere imkanları ölçüsünde en iyi ücreti verecek, onu muhtaç duruma düşürmeyecektir. İşçi de o işyeri sanki kendisininmiş gibi çalışacaktır.

Ülke ekonomisini büyütmeye uygun politikalarda; emeklilere ödenen maaşların ve asgari ücretin çalışanlara yetersizliği işsizlik oranlarının fazlalığı, kadınların ve çocukların ucuz işgücü ile çalıştırılması, iş yerlerinde yetersiz tedbirler ve elverişsiz çalışma şartları nedeniyle meydana gelen iş kazalarında işçilerin hayatlarını kaybettiği veya sakat kaldığı,  işçi ve işverenlerin yasalardaki hak ve hukukuna uymakla kalmayıp, ayet ve hadisin gereğine göre hareket etmeleri de yaratıcımızın emridir.

Kurulan sendikalar emeğin kutsallığı ve adil gelir dağılımı yerine, ideolojiye hizmet ederse bayramlıktan çıkar, acı ve kanlı olaylara sahne olur.  1 Mayıs’ların artık barış, kardeşlik ortamında geçmesini ve sadece işçi sınıfının değil tüm insanların hakları için çalışanların, eyleme ve kargaşaya mehel vermeden mücadelesini yasalara uyarak, güvenlik güçlerine sıkıntı vermeden, bayram şöleni şeklinde kutlayalım.

Adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için her 1 Mayıs’ta sadece ülkemizde değil istisnasız tüm dünyada gösteriler, etkinlikler coşku içinde kutlamalar yapılmaktadır.

Gülen gözlerle ve üreten nesillerle ancak devlet yaşar. Emek ve Dayanışma Günü" olan 1 Mayıs çalışanlarımızın işçi bayramını kutlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi