Dr. A. Ahmet Yücer

Dr. A. Ahmet Yücer

ABD tarımında güncel uygulamalar

ABD tarımında güncel uygulamalar

Bu yazımızda ABD’de tarım sektörüne yönelik üç ayrı uygulamaya değineceğim.

Gıda güvenliği ve yerli üretimin desteklenmesi

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack 12 Mart tarihli açıklamasında; hayvanların sadece ABD'de doğması, büyümesi, kesilmesi ve işlenmesi durumunda gıda işletmelerinin kırmızı ve beyaz et ile yumurta paketlerine "ABD Ürünü" yazabileceğini duyurdu.

Yani ithal edilen hayvanlar ABD’de kesilse ve işlense bile etiketlerine ABD ürünü yazılamayacak.

Bu tedbir, hem küçük ve orta ölçekli yetiştiricilerin desteklenmesini hem de tüketiciyi uyarmayı hedeflemektedir.

ABD gibi devasa bir ülke bile bu tür önlemler alırken Türkiye’de bu tür önlemler alınmaması ve dışarıdan getirilen et mamullerine TM damgası vurulması değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Yabancılara toprak satışı….

ABD’de 1978 tarihli “Yabancı Tarımsal Yatırımları Açıklama Yasası” yabancılara satılan arazilerin 90 gün içinde Tarım Bakanlığına bildirilmesi zorunluluğu getirmiştir.

Ülkemizde ise maalesef böyle bir zorunluluk olmadığından yabancılara satılan araziler Tarım Bakanlığına bildirilmemektedir.

ABD Tarım Bakanlığının 31 Aralık 2021 raporuna göre; yabancıların ABD’de sahip olduğu arazi miktarı yaklaşık 40 milyon acre yani 16 milyon hektardır. Bu rakam ABD tarım arazilerinin yaklaşık % 1,8'ine karşılık gelmektedir.

ABD’de en fazla tarım arazisi alan yabancılar Kanada, Almanya, Hollanda ve İngiltere vatandaşlarıdır.

Ancak ABD Senatosu “ulusal güvenlik sorunu” gerekçesiyle 2023 yılında Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore’lilerin ABD’de tarım arazisi almalarını yasaklamıştır.

Yabancılara toprak satışı ABD de bile bir “ulusal güvenlik sorunu” olarak değerlendirirken, ülkemizde benzeri bir önlem alınmaması hatta toprak satın alana bir de vatandaşlık verilmesi değerlendirilmesi gereken bir başka konudur.

Kırsal Konutlara Kredi Desteği

ABD Tarım bakanlığı çeşitli kredi veya hibe programlarıyla düşük/orta gelirli kırsal ailelerin ev sahibi olmalarına ya da mevcut evlerini revize / rehabilite etmeleri imkanı sunmaktadır.

Bu programda yaşlı ve engelli bireylerin olduğu aileler ile birden çok aileli, başvurulara öncelik verilmektedir.

Krediler, bölge ortalamasının %50-80 altında geliri olan düşük ve orta gelirli ailelere 30 yıl vadeyle ve % 1 faiz oranıyla verilmektedir.

Ülkemizde de köylerde yaşayan çiftçi ailelerinin evlerinin yenilenmesine imkân veren bir konut programı başlatılması kırsal kalkınma açısından büyük önem taşıyacaktır.

Köylerde yaşanabilir konutlar oluşturulması şehirde ekonomik sıkıntılar nedeniyle tersine göçü düşünen aileleri teşvik edecektir.

Diğer yandan çalışma çağındaki insanların köye göçü mevcut çiftçi ailelerinde yaşlanan nüfus, atıl kalan arazilerin işlenmesi ve tarımsal üretim açısından da fırsat oluşturacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. A. Ahmet Yücer Arşivi