Analiz Haber: Cumhur İttifakı oy değil koltuk kaybetti

25 Yıldır sağ partiler tarafından yönetilen Ankara, Millet İttifakı Adayı Mansur Yavaş’la birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti. Ankaralılar tercihlerini değişimden ve yenilikten yana kullandı.

Analiz Haber: Cumhur İttifakı oy değil koltuk kaybetti
Yayınlanma:
Güncelleme:

ANADOLU GAZETESİ’NİN 31 MART YEREL SEÇİMLERİ İÇİN HAZIRLADIĞI SEÇİM ANALİZİ

25 Yıldır sağ partiler tarafından yönetilen Ankara, Millet İttifakı Adayı Mansur Yavaş’la birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti. Ankaralılar tercihlerini değişimden ve yenilikten yana kullandı.

31 Mart Yerel seçimleri acısıyla tatlısıyla sona ererken tartışmalar bitmiş değil. Sonuçlara itiraz eden partiler Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini dile getirdiler. Büyük çekişmenin yaşandığı Ankara ve İzmir ipi Millet İttifakı’nın adayları kazanırken, İstanbul’da seçim sonuçları henüz netlik kazanmadı. Bizde Anadolu Gazetesi olarak seçimin kısa bir analizini yapalım istedik. İşte detaylı seçim analizi.

ANKARA MANSUR YAVAŞ DEDİ

Merakla beklenen Ankara seçimini Millet İttifakı Cumhuriyet Halk Partisi adayı Mansur Yavaş yüzde 50.90’lık oy oranı ile kazandı. Cumhur İttifakı AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki yüzde 47.10 oyla yarışı ikinci sırada tamamladı. Saadet Partisi adayı Mesut Doğan yüzde1.05, DSP     adayı Haydar Yılmaz yüzde 0.31 ve Vatan Partisi adayı Tülin Oygür de yüzde 0.24 oy oranı ile seçimi tamamladılar. Ankara’da AK Parti 19 ilçede zaferini ilan ederken, CHP üç ilçede ve MHP’de yine üç ilçede seçimden zaferle çıktı.

19 İLÇEDE AK PARTİ

Ankara’nın 25 ilçesinde AK Parti 19 belediye başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi 3 ve Milliyetçi Hareket Partisi de yine 3 ilçede seçim yarışını kazanan partiler oldu. İşte Ankara’da belediye başkanlıklarının dağlımı; AK Parti adına Nallıhan'da İsmail Öntaş  %54, Beypazarı'nda Tuncer Kaplan %48, Çamlıdere Hazım Caner Can %74, Kızılcahamam Süleyman Acar %60, Güdül Muzaffer Yalçın %66, Ayaş Burhan Demirbaş %52, Sincan Murat Ercan %68, Haymana Özdemir Turgut %44, Kahramankazan Serhat Oğuz %53, Çubuk Baki Demirbaş %65, Kalecik Duhan Kalkan %60, Keçiören Turgut Altınok %64, Altındağ Asım Balcı %64, Akyurt Hilal Ayık %54, Mamak Murat Köse %50, Bala Ahmet Burhan %61, Şereflikoçhisar Memiş Çelik %57 ve Evren ilçesinde Hüsamettin Ünsal %64.

CHP İLE MHP ÜÇ İLÇEDE BAŞKANLIK KAZANDI

Millet İttifakı ile seçimleri adına seçimlere giren Cumhuriyet Halk Partisi’nden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Fethi Yaşar %58, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen %73 ve Elmadağ'da ise Adem Barış Aşkın %52 oy alarak seçim yarışını kazandılar. Milliyetçi Hareket Partisi adına seçimlere giren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya %56, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel %50 ve Gölbaşı'nda Ramazan Şimşek te %54 oy oranına ulaşarak yeni dönemde ilçelerini yönetmeye hak kazandılar.

YERELDE KAZANDILAR BÜYÜKŞEHİRDE ÇAKILDILAR

31 Mart seçimlerindeki oy oranlarına baktığımız zaman seçimin kazananı yaklaşık yüzde 52 oyla Cumhur İttifakı oldu. Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin önderliğindeki ittifak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde aldığı yüzde 52’lik oy oranını da korumayı başardı. Seçimin kaybedeni ise CHP ile ittifak yaparak girdiği 22 belediye başkanlığını kaybeden İYİ Parti oldu. CHP başta sahil kesimi olmak üzere Trakya’da yine ipi göğüsledi. Yerelde kazanan AK Parti ve MHP büyükşehirlerde başta Ankara ve İzmir olmak üzere Adana, Antalya ve Mersin’i CHP’ye kaptırdı. İstanbul’un durumu ise henüz netleşmiş değil.

SEÇİMİN KAZANANI YERELDE CHP VE MHP OLDU

31 Mart seçimlerinin yerelde en başarılı iki partisi Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi oldu. CHP daha önce kaybettiği birçok büyükşehri AK Parti’den geri alırken İstanbul ve Ankara’da seçimleri kazanarak büyük bir sürprize imza attı. CHP’nin İzmir adayı Mustafa Tunç Soyer beklendiği gibi yarışı açık ara önde tamamladı. CHP Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Aydın, Muğla, Burdur, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Bilecik, Eskişehir, Bolu, Kırşehir, Sinop, Artvin ve Ardahan’da belediye başkanlığı kazandı. MHP ise Manisa, Kütahya, Karaman, Osmaniye, Erzincan, Bayburt, Amasya, Çankırı, Karabük, Bartın ve Kastamonu’da toplam 11 belediye başkanlığı kazanarak bu seçimlerde adından söz ettirdi.

AK PARTİ 39 İLDE LİDER

AK Parti bu seçimlerde toplam 39 ilde belediye başkanlığı ipini önde göğüsledi. İşte AK Parti’nin kazandığı o iller; Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bursa, Balıkesir, Uşak, Denizli, Afyon, Isparta, Konya, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kırıkkale, Çorum, Yozgat, Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Sivas, Tokat, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Erzurum, Ağrı, Muş, Bitlis, Şırnak, Bingöl, Elazığ, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya belediye başkanlığı yarışını önde tamamladı.

SEÇİMİN KAYBEDENİ İYİ PARTİ OLDU

İYİ Parti, Millet İttifakı olarak girdiği ve adaylarının yarıştığı 22 ilin hiçbirinde sandıktan galip çıkamadı. CHP ve İYİ Parti, 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 23'ü büyükşehir toplam 51 ilde Millet İttifakı kurdu. Bu ittifak çerçevesinde İYİ Parti 10 büyükşehir ve 12 il belediyesinde, CHP ise 13 büyükşehir belediyesi ve 16 il belediyesinde seçime girdi. İYİ Parti adayları, Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Trabzon ve Samsun büyükşehirleri ile Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Karabük, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat il belediyelerinde yarıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre İYİ Parti, bu belediyeler arasından hiçbirinde başarı sağlayamadı ve seçimi en başarısız geçiren parti oldu.

10 İLDE KAZANAN DİĞER PARTİLER

Seçimde alacağı belediye başkanlığı merak edilen HDP ve diğer partilerin aldığı başkanlıklar şu şekilde; Kars, Iğdır, Van, Hakkari, Siirt, Batman, Mardin ve Diyarbakır HDP, Tunceli TKP, Kırklareli de bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu. Demokrat Afyonkarahisar’ın İscehisar ve Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde belediye başkanlığını kazandı.

 

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.