Ar: İnsana yatırım yapmalıyız

ANKESOB Başkan Vekili Ar: Geleceğin mesleki yetkinliklerine sahip insan kaynağına yatırım yapmalıyız.

Ar: İnsana yatırım yapmalıyız
Yayınlanma:
Güncelleme:

ANKESOB Başkan Vekili Ar: Geleceğin mesleki yetkinliklerine sahip insan kaynağına yatırım yapmalıyız.

Okul-sektör işbirliği toplantısında konuşan ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, Mesleki eğitim alan öğrencilerin sanayiye, iş kollarına, ilgili işyerlerine doğrudan kanalize edilmesini sağlayacak gerekli düzenlemelerin yapılarak, okul sektör işbirliğini destekleyici ve teşvik edici programlara ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Hüseyin Ar, Eğitim, Proje ve Ar Ge Müdürü Erdoğan Özen ile birlikte Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şubesi 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı MTOYK (Okul-Sektör) Toplantısı'na katıldı.

Ankara Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bedri Ekşi'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, ATO Meclis Üyesi Abidin Memili ve ASO, OSB gibi kuruluşların temsilcileri ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürlerinin de aralarında bulunduğu komisyon üyeleri hazır bulundu.  

Toplantıda; 2023 Eğitim Vizyon Belgesi, Mesleki ve Teknik Eğitimin görünümü, staj/beceri eğitimi, mezunların istihdamı, meslek odalarına bağlı işletmeler ile MTAL okullarının istişare toplantılarına ağırlık vermesi, alan/dal açma-kapama çalışmaları, okul-sektör işbirliği kapsamında yapılacak protokoller, işletmede beceri eğitimi ve stajların takibi, kısa, orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulan alanların, mesleklerin tespiti, işgücü piyasa analizleri, mevcut ATP ve AMP türü eğitim veren okulları sektörün ihtiyaçları ile eşleştirme, kariyer günleri, girişimcilik ve mesleki tanıtım-yöneltme çalışmalarını içeren gündem maddeleri ele alındı. 

ankesaboa.jpg

“MEZUNLARIN İSTİHDAM EDİLME DÜZEYİNİ ARTIRMALIYIZ”

Toplantıda yaptığı konuşmada ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, ANKESOB olarak her zaman mesleki eğitimi desteklediklerini, illerin ve bölgelerin işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklere yönelik mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasının önemini ve bu konu üzerine yapılacak çalışmalara daha fazla yoğunlaşılması  gerektiğini vurguladı. Mesleki eğitim alan öğrencilerin sanayiye, iş kollarına, ilgili işyerlerine doğrudan kanalize edilmesini sağlayacak gerekli düzenlemelerin yapılarak, okul-sektör işbirliğini destekleyici ve teşvik edici programlara ağırlık verilmesi görüşünü dile getiren Ar, mezunlarının istihdam edilme düzeyinin bugün geldiği noktadan daha yukarılara yükseltilmesi hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamanın ülke meselesi olduğunu kaydetti. Ar, "Meslek lisesi mezunları, işgücü piyasasında aranan niteliklere sahip olmalı. Okullarda verilen eğitim iş hayatının beklentilerini karşılamalı. Meslek okullarının piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim vermesi ile öğrencilerin iş bulamayacakları alanlardan mezun olmasının önüne geçilecektir. İhtiyaç duyulan alanlar için bilgi ve becerilere sahip insan kaynağına, geleceğin mesleklerine yatırım yapmalıyız." dedi. 

ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar Ge Müdürü Erdoğan Özen de konuşmasında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü sektörlerle işbirliği içinde yetiştirmenin önemli olduğunu söyledi. Özen, nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulan alanların belirlenmesi, bu alanlara göre mesleki eğitimin planlanması gerektiğini kaydetti. Özen,  Türkiye'de nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde mesleki eğitimin önemli bir misyon üstlendiğini sözlerine ekledi. 

Toplantıda, komisyon üyesi kurum ve kuruluş temsilcilerinin görüş ve değerlendirmeleri alındı. Yapılan konuşmalarda mesleki eğitim mezunlarının istihdam sıkıntısının devam ettiği, mesleki eğitimin pahalı bir eğitim olduğu, meslek lisesi açarak kalitenin yükseltilemeyeceği, meslek liselerinde verilen eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve mesleklerin cazibesinin artırılması ve imajının yükseltilmesi gerektiği, eğitirken üretim yapılması; mesleki eğitimin tamamen üretimin içinde, öğrencinin de sektörle iç içe olması gerektiği, Türkiye'nin bir istihdam haritası çıkarmasına olan ihtiyacın giderek artığı gibi konuların üzerinde duruldu. 

Toplantının ardından Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, derslik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği ve projelerin gerçekleştirildiği laboratvuar gibi öğrencilerin kullandığı alanlar gezildi.

Kaynak:Basın Bülteni

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.