Tarımda robotik ilaçlama dönemi için önemli adım

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Portekiz’in Lizbon Üniversitesi Ziraat Fakültesi arasında önemli bir ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

Tarımda robotik ilaçlama dönemi için önemli adım
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Portekiz’in Lizbon Üniversitesi Ziraat Fakültesi arasında önemli bir ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Özellikle hassas tarım alanında geliştirilen robot faaliyetleri mercek altına alındı. Böylece ilaç kayıplarının ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Türkiye ve Portekiz’in ilk ziraat fakülteleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Lizbon Üniversitesi Yüksek Ziraat Enstitüsü arasında Portekiz’in başkenti Lizbon’da ikili iş birliği anlaşması imzalandı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni temsilen Dekan Prof. Dr. Ergin Dursun ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Ceylan’ın katıldığı toplantıda, Lizbon Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dekan Prof. António Guerreiro do Brito ve Bilimsel Araştırmalar Koordinatörü Prof. Miguel Mourato anlaşmanın tarafları oldu. Görüşmelerde, söz konusu fakülteler arasında eğitim ve araştırma alanlarında iş birliği imkânlarını artırmak, Erasmus öğrenci hareketliliği çerçevesinde bölümler arasında anlaşmalar yapılmasını sağlamak, Portekiz ve Türkiye’nin tarımsal gelişimini anlamak adına karşılıklı sunumlar yapılarak görüş ve öneriler birlikte değerlendirildi.

ROBOT FAALİYETLERİ İNCELENDİ

Anlaşmanın imzalanmasından sonra Ankaralı heyet, 100 yıllık geçmişe sahip tarihi kampüste araştırma ve incelemelerde bulundu. Prof. Madalena Lordelo’nun eşlik ederek bilgi aktardığı incelemelerde, hassas tarım alanında Biyosistem Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen robot faaliyetleri mercek altına alındı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI SİSTEM

Ziyarette özellikle ilaçlama robotu üzerinde duruldu. Bahçe ilaçlamalarında bitkinin taç yapısını göz önüne alarak ve ağaç yapısına göre mevcut görüntüyü algılayıp ilaçlamayı yapan robotlar incelendi. Bu şekilde uygulama ile ilaç kayıplarına ve çevre kirliliğinin önlenmesine önemli katkı sağlayan bir sistem olduğu anlaşıldı. Sistem ile ilgili bilgi veren Dekan Prof. Dr. Dursun şunları söyledi:

“Sistem, görüntü analizi yaparak taç yapısı ve boyutlarını değerlendiriyor, ona göre ilaç püskürtmesi yapıyor, böylece ilaç kayıplarının ve çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oluyor.

Örneğin bahçe veya bağların içerisinde bazen bitkinin olmadığı boşluklar meydana geliyor, sistem bunu algılayıp o boş bölgeye gereksiz yere ilaç püskürtmüyor. Ülkemizde ve Üniversitemizde de bu konuda ve otonom sistemler ile ilgili gelişmiş çalışmalar yürütülüyor. Bu bağlamda Portekizli akademisyenler de bizden Türkiye’deki gelişmiş çalışmalar hakkında bilgi aldılar.”

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.