ABB, Jeoloji Kurultayı'nda Altın Sponsor: Ankara afete hazır mı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Türkiye Jeoloji Kurultayı'nda "Afet Dirençli Kentler" teması ile altın sponsor olarak yer aldı. Kurultay, afetlerin etkilerini azaltma ve kentsel dirençliliği artırma konusunda önemli bir platform sağlıyor. ABB, afetlere karşı hazırlıklı olmanın ve toplumları daha dayanıklı hale getirmenin önemine vurgu yaparak kurultaya katkıda bulundu.

ABB, Jeoloji Kurultayı'nda Altın Sponsor: Ankara afete hazır mı?
Yayınlanma:

HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 15-19 Nisan 2024 tarihleri arasında, MTA Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi’nde düzenlediği ve bu yıl 76’ncısı gerçekleşen Jeoloji Kurultayı'na altın sponsor oldu. Kurultayın ana teması "Afet Dirençli Kentler" olarak belirlenmişti ve ulusal ve uluslararası birçok firma ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi de etkinlikte yer aldı.

AFET DİRENÇLİ KENTLER

Kurultayda, Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel, Afet Dirençli Kentsel Altyapı Sistemleri oturumunun moderatörlüğünü üstlendi ve kurulan stantta VR gözlükle deprem simülasyonu oynatıldı.

Türkiye'de 1947'den beri düzenlenen en köklü ve saygın bilimsel organizasyonlardan biri olarak kabul edilen kurultay, bu yılki teması olan "Afet Dirençli Kentler", toplumların ve sistemlerin kendilerini koruma, işleyişlerini güvence altına alma, kısa sürede yeniden yapılanma ve değişime uyum sağlama becerisini vurguluyor.

AFET DİRENÇLİ KENTLER HER TÜRLÜ AFETE KARŞI KORUYOR

Birleşmiş Milletler'in tanımına göre, afetlere karşı dirençli kentler, her türlü tehlike karşısında etkilenme olasılığına sahip yerleşimlerin, kendilerini koruma, işleyişlerini güvence altına alma, kısa sürede yeniden yapılanmasına olanak sağlıyor.

Jeoloji Kurultayı, afet risklerini anlama, afet risk yönetimini güçlendirme, kentsel dirençliliği sağlama, afet risk azaltma çalışmalarına yatırım yapma, etkili müdahale için afet hazırlık çalışmalarını geliştirme, zararları azaltma, rehabilitasyon ve yeniden inşa safhalarında uygun yer seçimi gibi konuların önemini vurguluyor.

TÜRKİYE'DEKİ YERLEŞİM ALANLARI NE DURUMDA?

Jeoloji Profesörü Ahmet Övgün Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Türkiye'deki kaçak yapılara şu sözlere vurgu yapmıştı "Depremden değil, kötü yerde, kötü yapılardan korkuyoruz. Türkiye'nin %30'u kaçak yapılarda yaşıyor. Bu oran; Ankara'da %70, Samsun'da %40, deprem bölgesi olan İstanbul'da %65, İzmir, Adana'da %50, Erzurum'da %40, Bursa ile Diyarbakır'da %30 dolaylarındadır" ifadesini kullandı.

975c875a-e41e-4fdf-831e-dce0e6c3b2bf.jpg

Sık sık sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla 'kötü yapılara' sık sık dikkat çeken Ercan, "Türkiye'deki 4 milyon kaçak, çarpık yapıda yaklaşık 40 milyon kişi yaşıyor. Deprem güvensiz bu yapıların; %33'ü Kuzey Marmara Depremini bekleyen İstanbul'da,%12'si İzmir'de,%5'i Adana'da, %4'ü Bursa'da, %30'u Ankara'da" açıklamalarıyla il il güvensiz yapılaşmaya dikkat çekti.

c4b35b5d-3522-4f36-81fd-934863832499.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.