Başkent'te Ankaralıları her gün selamlayan Nursultan Nazarbayev heykeli, Türkiye-Kazakistan dostluğunun nişanesi

Ankara Gençlik Parkı girişinde yer alan Nursultan Nazarbayev heykeli, Türkiye-Kazakistan dostluğunun bir nişanesi olarak her gün Ankaralıları selamlıyor. Heykelin unutulan hikayesi ise haberimizde...

Başkent'te Ankaralıları her gün selamlayan Nursultan Nazarbayev heykeli, Türkiye-Kazakistan dostluğunun nişanesi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Ankara’nın en önemli simgelerinden biri olan Nursultan Nazarbayev heykeli, bütün ihtişamı ile Ankara Kent Konseyi önünde her gün binlerce Başkentliyi karşılıyor. anadolugazete.com.tr, Nursultan Nazarbayev ve heykelinin unutulan hikayesini araştırdı.

img-0435.jpg

DÖNEMİN ÖNEMLİ SİMALARI AÇILIŞINI YAPTI

Ankara, Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in heykeline ev sahipliği yapıyor. 6 Temmuz 1940 doğumlu Kazak siyasetçinin onurlandırıldığı bu anıt, 24 Haziran 2010 tarihinde gerçekleşen görkemli bir törenle açıldı.

Nursultan Nazarbayev’in Gençlik Parkı’ndaki Ankara Kent Konseyi (eski Trafik Şube Müdürlüğü) önünde bulunan heykeli, Kazakistan ve Türkiye'nin güçlü dostluğunu simgeliyor. Açılış törenine dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yardımcısı Baurjan Baybek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kazakistan Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed, Kazakistan Turizm ve Spor Bakanı Temirhan Dosmuhanbetov, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Bağdad Amreyev, Türk ve Kazak milletvekilleri ile bürokratlar katıldı. Bu önemli isimler, heykel üzerindeki örtüyü kaldırarak heykelin açılışını yaptı.

img-0432.jpg

GÜÇLÜ BAĞLARI HATIRLATACAK

Açılış konuşmasında dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türk ve Kazak milletlerinin ortak tarih ve kültürel değerlere sahip olduğunu vurgulayarak, "İki devlet arasında sıcak bir ilişki olduğu gibi, iki kardeş halk arasında da büyük bir sevgi mevcuttur" demişti.

Tarihi sorumluluk bilinciyle Ankara ve Astana'nın 2001 yılında kardeş kent ilan edildiğini hatırlatan Gökçek, belediye yönetimi konularında iş birliği ve tecrübe alışverişinde bulunduklarını, karşılıklı düzenlenen kültür günleri ile halklar arasında kültürel ve dostluk bağlarını güçlendirmeye devam ettiklerini kaydetmişti.

Heykel, Nursultan Nazarbayev'in Türk-Kazak dostluğuna olan katkılarını ölümsüzleştirmek adına yapılmış önemli bir anıt olarak biliniyor. 24 Haziran 2010 tarihinde açılan bu heykel, Nursultan Nazarbayev’in liderliğindeki Kazakistan'ın bağımsızlık sürecindeki kritik rolünü ve Türkiye-Kazakistan ilişkilerindeki güçlü bağları hatırlatmaya devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.