Ankara Kent Konseyi ve ABB'den sokak hayvanları için önemli proje!

AKK Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Erentuğ, Ankara’daki sokak hayvanlarının güncel durumunu aktarırken, ABB tarafından çalışmalarına başlanan ‘Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ hakkında da bilgilendirme sağladı.

Ankara Kent Konseyi ve ABB'den sokak hayvanları için önemli proje!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da sokak hayvanı popülasyonu artarak devam ediyor. Sorumlu belediyelerinin sokak hayvanlarına karşı kısırlaştırma ve bakım sorumluluklarını yerine getirmemesi ve ilgili kurumların denetim ve cezai işlem uygulamaması sonucunda kontrolsüz bir üreme gerçekleşti. Özellikle pandemi sürecinden sonra sokak hayvanları, Türkiye’nin gündemini oluşturan konulardan biri oldu.

İnsanlardan hayvanlara şiddet, hayvanların ısırma vakaları ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da harekete geçirerek, ‘toplatma’ kararı ile sonuçlandı. Erentuğ, bu toplama faaliyetlerinin vatandaşın düşündüğü gibi sağlıklı bir süreç olmadığını, birçok belediyenin hayvanları toplu bir şekilde öldürdüğünü, barınaklara götürülen hayvanların ise bakımsızlıktan hayatını kaybettiğini kaydetti.

Tüm bu süreçlerde Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Erentuğ, belediyelerin kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘kısırlaştırma’ çalışmalarının tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak hızlı bir biçimde yapılması gerektiğini söyledi.

ANKARA’DA SOKAK HAYVANLARI NE DURUMDA?

Erentuğ, Ankara’daki sokak hayvanları hakkında bilgilendirme sağlayarak, “Geçtiğimiz seneye göre Ankara’daki sokak hayvan sayısı azalmış durumda. Bunun öncelikli nedenlerinden birisi Büyükşehir Belediyesinin kısırlaştırma anlamında çok ciddi yapmış olduğu çalışmalar, açtığı kısırlaştırma merkezleri, ilçelere verdiği desteklerdir. Ancak bu, sadece Büyükşehir Belediyesinin çabalamasıyla olmuyor. Diğer belediyeler kendi üzerine düşeni yapmıyor. Kendi envanterinde olan hayvanları, Büyükşehir Belediyesinin temizlediği bölgeye bırakıyor. Bunun bu şekilde önüne geçemeyiz. Bunun bütün belediyelerle, ortak bir çalışmayla yapılması gerekiyor. Sokak hayvanı sorunu ancak bu şekilde biter.” dedi.

.jpeg

Sokak hayvan sayısının bu şekilde azalması hakkında ise Erentuğ, “Özellikle İmrahor bölgesinde çok fazla hayvan varken, şu an 200-300 köpek ya var ya da yok. Bu hayvanların bir el tarafından bir bilinmeze gittiğini düşünüyoruz. Ankara’da sokak hayvan sayısında büyük bir azalma oldu.” dedi.

“BELEDİYEYİ DOĞRU ÇALIŞTIRMAK ÖNEMLİ”

Bu süreçte vatandaşlara da bir çağrıda bulunan Erentuğ, “Vatandaşlar, ‘mahallemde köpek var, gelin toplayın’ diye telefon etmek yerine, belediyeyi arayıp ‘mahallemde kısırlaştırılmamış, doğum yapan hayvanları görüyorum. Bu hayvanları kısırlaştırmaktan sorumlusunuz, bu konuda görevinizi yapmanızı bekliyoruz ve bu konunun takipçisi olacağız' diye ararlarsa, daha etkin olur. Belediyeyi, olması gerektiği gibi çalıştırmayı bilmek, görev ve sorumluluklarını hatırlatmak gerekiyor.” diye konuştu.

ABB’DEN BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için ‘Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni inşa etti. Çalışmaların devam ettiği merkez hakkında Erentuğ, bilgilendirme sağladı.

Erentuğ, “Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu olarak Büyükşehir Belediyesiyle birlikte proje ve çalışmalar yürütüyoruz. Karataş’ta yeni yapılan bakım ve rehabilitasyon merkezini inceleme ve keşif için gittik, inşaatı hala devam ediyor. Bizim de elimiz, gözümüz üstünde olacak. Buranın 6 bin kapasiteli olduğunu duyunca biz biraz üzülmüştük ancak ileriye dönük, tedbir amaçlı bu sayıda olduğunu öğrendik. Şu an bizi bilgilendirdikleri şekilde devam ederse bu projenin iyi olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum