Ankara Ulus'ta çocuksuzluğun acısını yaşayan efsane kadın: Karyağdı Hatun Türbesi

Ankara Ulus'ta bulunan Karyağdı Hatun Türbesi, birçok kişi tarafından ziyaret edilen ve hikayesi merak edilen bir türbe olarak öne çıkıyor.

Ankara Ulus'ta çocuksuzluğun acısını yaşayan efsane kadın: Karyağdı Hatun Türbesi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Karyağdı Hatun'un hikayesi, Anadolu'nun İslamlaşması döneminde yaşanır. Karyağdı Hatun, Müslüman bir kadındır ve çok dindar bir kişiliğe sahiptir. Ancak, çocuk sahibi olamamıştır. Bir gün, Karyağdı Hatun rüyasında bir melek görür. Melek, Karyağdı Hatun'a hamile kalacağını ve bir kız çocuğu doğuracağını söyler.

Rüyanın gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra, Karyağdı Hatun hamile kalır. Ancak, hamileliği oldukça zor geçer. Yaz ortasında Karyağdı Hatun, kar yağdığını görür. Karın tadını alan Karyağdı Hatun, kar yemeye başlar. Bu durum, Karyağdı Hatun'un sağlığının kötüleşmesine neden olur ve bir süre sonra da ölür.

Karyağdı Hatun, ölümünden sonra da insanlar tarafından saygıyla anılmaya devam eder. Türbesi, Ankara'da önemli bir ziyaret merkezi haline gelir.

Karyağdı Hatun Türbesi, Anadolu'nun İslamlaşma döneminden kalan önemli bir eserdir. Türbe, Karyağdı Hatun'un hikayesiyle birlikte, Anadolu'da kadının toplumdaki yerini ve önemini de vurgular.

ulus.jpg

KARYAĞDI HATUN TÜRBESİ VE ANLATILAN HİKAYELER

Türbe, 12. yüzyılda inşa edilmiş olmasına rağmen, günümüze oldukça iyi bir şekilde ulaşmıştır. Türbe, kesme taştan yapılmıştır ve kare planlıdır. Türbenin üzeri, ahşap bir çatı ile örtülüdür. Türbenin giriş kapısı, sivri kemerli bir niş içinde yer almaktadır. Kapının üzerinde, Karyağdı Hatun'un hayatı ve ölümünü anlatan bir kitabe bulunmaktadır.

Türbe, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle kadınlar, Karyağdı Hatun'un kendilerine yardım edeceğine inandıkları için, türbeyi ziyaret etmektedir.

Karyağdı Hatun Türbesi hakkındaki hikayeler, genellikle Karyağdı Hatun'un bir çocuğu olmadığı için yaşadığı üzüntü ve acıyı konu alır. Karyağdı Hatun'un rüyasında bir melek tarafından hamile kalacağının ve bir kız çocuğu doğuracağının söylenmesi, onun için büyük bir mutluluktur. Ancak, hamileliği oldukça zor geçer ve Karyağdı Hatun, yaz ortasında kar yağdığını görünce kar yemeye başlar. Bu durum, Karyağdı Hatun'un sağlığını daha da kötüleştirir ve kısa bir süre sonra ölür.

karyagdi-hatun-turbesi-scaled.jpg

Karyağdı Hatun'un ölümünden sonra, insanlar onun mezarını ziyaret etmeye başlar. Karyağdı Hatun'un, çocuklarına sahip olmak isteyenlere yardım ettiğine inanılmaktadır. Bu inanışa göre, Karyağdı Hatun'un türbesine giderek dua eden kadınlar, kısa bir süre sonra hamile kalırlar.

Karyağdı Hatun Türbesi hakkındaki hikayelerden biri şöyledir:

Bir zamanlar, çocuk sahibi olamayan bir kadın vardı. Bu kadın, Karyağdı Hatun'un türbesine giderek dua etmeye karar verdi. Kadın, türbeye giderek dua etti ve Karyağdı Hatun'dan kendisine bir çocuk vermesini istedi.

Kadın, türbeden ayrıldıktan sonra eve gitti. Bir süre sonra, kadın hamile olduğunu öğrendi. Kadın, Karyağdı Hatun'un duasını kabul ettiğine inandı ve çok mutlu oldu.

Kadın, bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Kadın, kızını Karyağdı Hatun'un adına koydu.

ulus.jpeg

Karyağdı Hatun Türbesi hakkındaki bir diğer hikaye de şöyledir:

Bir zamanlar, çocuk sahibi olamayacaklarını öğrenen bir çift vardı. Bu çift, Karyağdı Hatun'un türbesine giderek dua etmeye karar verdi. Çiftin her ikisi de türbeye giderek dua etti ve Karyağdı Hatun'dan kendilerine bir çocuk vermesini istedi.

Çift, türbeden ayrıldıktan sonra eve gitti. Bir süre sonra, çift hamile olduklarını öğrendi. Çift, Karyağdı Hatun'un duasını kabul ettiğine inandı ve çok mutlu oldu.

Çift, bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Çift, erkek çocuklarını Karyağdı Hatun'un adına koydu.

Karyağdı Hatun Türbesi hakkındaki hikayeler, Karyağdı Hatun'un Anadolu'da sevilen ve saygı duyulan bir evliya olduğuna işaret eder. Karyağdı Hatun, çocuk sahibi olmak isteyenlere yardım ettiğine inanılan bir evliyadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.