Ankara'da 50 yıllık meslek yok oluyor

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, 50 yıldır yün ve deri ticareti yapan Mustafa Gülen, mesleğin son temsilcisi olduğunu belirterek, "Bu işin potansiyeli kalmadı, en fazla 10 yıl ömrü kaldı" dedi.

Ankara'da 50 yıllık meslek yok oluyor
Yayınlanma:

Anlara Kalesi’nde 18 yaşından beri baba hatta dede mesleğini sürdürdüğünü belirten Mustafa Gülen, "Dedemin zamanından beri bu işi yapıyoruz. Eskiden bu bölgede köylü pazarı vardı. Köylüler gelir, yün, deri, saman gibi ihtiyaç malzemelerini satardı. 2000'li yıllardan sonra burası tamamen turistik bir alana dönüştü. Dolayısıyla yün ve benzeri ürünler ihtiyaç olmaktan çıktı" diye konuştu.

yun3.jpg

YÜNLÜ YORGAN VE YASTIK TALEBİ AZALIYOR

Mustafa Gülen, yünlü yorgan ve yastığın sağlıklı bir ürün olduğunu ancak talep azaldığını belirterek, "Eskiden kirli yün satıyorduk. İnsanlar kendileri yıkayıp yorgan ve yastık yapıyorlardı. Şimdi kirli yün satılmıyor. Yıkanmış ürün alıp satıyoruz. Ancak talep çok azaldı. Herkes hazır yorgan ve yastık kullanıyor. Bu nedenle bu işin son dönemlerini yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

yun2.jpg

BÜYÜK FİRMALAR FİYATLARI ARTIRIYOR

Gülen, büyük firmaların hazır yün yorgan ve yastık satmaya başladığını belirterek, "Fiyatları ise çok yüksek. Bizden bir yastık alan insan 50 liraya mal ediyor. Büyük firmalar ise 1.000 liraya satıyor. Bu nedenle bu işi yapanlar da artık bırakmak zorunda kalıyor." dedi.

TURİZİM ALANINDA DÖNÜŞÜM YAŞANDI

Mustafa Gülen, Altındağ'ın Kale bölgesindeki tarihi çarşıda 1970'li yıllardan beri yün ve deri ticaretinin yapıldığını belirterek, "Burası eskiden köylü pazarıydı. At, saman, koyun gibi ürünler satılıyordu. Ancak 2000'li yıllardan sonra turizm alanında dönüşüm yaşandı. Artık ihtiyaç malzemeleri çok az satılıyor. Taşçılar, gümüşçüler, hediyelik eşyacılar gibi işletmeler var" diye konuştu.

yun-1.jpg

YÜN, VÜCUTTAKİ NEGATİF ENERJİYİ ALIR

Yün yorgan ve yastığın, doğallığı ve sağlığa olan faydaları ile yüzyıllardır tercih edilen ürünler olduğunun altını çizen Gülen, “Yün, vücut ısınızı dengelemeye, nemi düzenlemeye ve terlemeyi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, yün alerjiye neden olmaz ve bakteri oluşumunu engeller. Buna rağmen insanlar artık tercih etmiyor. Ankara'nın muhtelif semtlerinde hala bu işi yapan arkadaşlar var fakat onların sayısı da gitgide azalmaya başladı” ifadelerini kullandı.

MESLEĞİN SON TEMSİLCİSİ

Mustafa Gülen, kendisinden sonra bu işi yapacak kimse kalmadığı için mesleğin son temsilcisi olduğunu belirterek, "En fazla 10 yıl sonra bu iş bitecek" sözleri ile mesleğin bitmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.