Ankara’da bambaşka bir Ulus canlanıyor

Ankara’nın kalbi Ulus’ta yaşanan dönüşüm ve değişim gözlerden kaçmayacak bir hâl aldı. İlk izlenimi şöyle özetleyebiliriz: “Bambaşka bir Ankara ve Ulus oluşuyor…”

Ankara’da bambaşka bir Ulus canlanıyor
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ORHAN KEMAL ERKILIÇ

Ankara’nın kalbi Ulus; taşıdığı tarihi değerlere rağmen pek çok başkentlinin mesafeli durduğu bir alan (dı).

Çünkü Ulus algısı; caddesi kalabalık, sokağı kirli, satılan ürünler ucuz ve kalitesiz şeklindeydi.

İnsan ve araç trafiğinden şikâyet edenlerin, otopark konusunu da bahane ederek gidip gitmemekte çekimser kaldığı bir bölgeydi burası.

Oysa eskiden Ulus demek; Gençlik Parkı ile şenlenmek demekti; Ankara Kalesi, Ulus Hali, Suluhan, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram, Arslanhane Cami, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. Meclis), Cumhuriyet Müzesi (II. Meclis), Ankara Palas, Çengelhan, Etnografya Müzesi, Ulus Zafer Anıtı, Taşhan, Roma Hamamı, Jülian Sütunu ve daha nice tarihi alan, eser ya da görülmesi gereken yer demekti.

Son zamanlarda sosyal medyada havalı bir kahvaltı ya da güzel bir gün batımı fotoğrafının adresi de olmaya başlayan Ulus’ta yaşanan dönüşüm ve değişim gözden kaçmayacak kadar kendini gösterir hale geldi.

ANKARA’NIN KALBİ ULUS…

Ankara dönüşürken Ulus da bundan payını alıyor. Uygulanan projelerle ilgili paylaşım ve değerlendirmelerde bulunan Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Cumhuriyet tarihimizin mirası, Ankara’mızın kalbi Ulus’ta dönüşüm zamanı…” diye özetlediği süreç; Ulus’un tarihi dokusunun yaşatılması ve tekrar cazibe merkezi hâline getirilmesini amaçlayan projelerle dolu.

İKİ BİN YILLIK TARİH CANLANIYOR

ABB, Başkent tarihinde önemli yer tutan tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Başında yerel yönetim denince akla gelen en deneyimli isimlerden biri olan Bekir Ödemiş’in bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından iki bin yıllık Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark alanında gerçekleştirilen restorasyon ve kazı çalışmaları devam ediyor. Kent tarihinin en önemli noktalarından olan bölgedeki çalışmaların 2023 yılının sonunda bitirilmesi planlanıyor.

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın “Tarihi yaşatan yapılarla yarının arasında köprü oluyoruz. İki bin yıllık Antik Ankara (Ankyra) Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı’nda başlattığımız restorasyon çalışmalarını bu sene sonunda tamamlıyoruz” paylaşımı sonrası Bekir Ödemiş ile sohbet etme fırsatı bulduk.

BEKİR ÖDEMİŞ İLE PROJELERE BAKIŞ…

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in hazırlattığı sunumda Ankara’yı ayağa kaldıran sayısız proje ve uygulamaya tanık olduk. Ulus ve civarını ilgilendiren; Ankara Kalesi, Roma Tiyatrosu, Arkeopark, Arkeopark Karşısında Rekreasyon Alanı, Roma Yolu, Ankara’nın Anıtları, Anafartalar Ulus Belediye Çarşısı, Anafartalar Çarşısı, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde Çeşmeler, Posta Caddesi, Hükümet Caddesi, Tarihi Ulus Hali, Ulus İşhanı, Ulus 100. Yıl Çarşısı ve Ulus Meydanı, Ulus Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP), Ulus Kültür Merkezi, Çarşısı ve Dolmuş Durakları, Ulus Ring Hattı, İtfaiye Müzesi gibi alanlarda, mekânlarda yürütülen projeler ve çalışmalar hür türlü takdiri hak ediyor.

Proje ile Ankara’nın Roma İmparatorluğu Dönemi’nde de önemli bir Roma kenti olduğunu gösteren ve köklü tarihine ışık tutan eserlerin güncel kullanımı sayesinde kentin kültürel birikimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Sonuçta, “Bambaşka bir Ankara ve Ulus oluşuyor” dersek abartmış olmayız.

Kaynak:Bülten

 Haber Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum