Ankara'da hamam kültürü bu adreste yaşatılıyor

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan, 15. yüzyılda İnebey Subaşı tarafından yaptırılan Tarihi Eynebey Hamamı, 2000 yılında restore edilip, 2001 yılında ise faaliyete başladı.

Ankara'da hamam kültürü bu adreste yaşatılıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Sadece erkeklere hizmet verilen Tarihi Eynebey Hamamı’nda yıllardır çalışan Oğuz Satılmış, hamamı ve içerisinde bulunanları anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

TARİHİ YAPITLAR EŞLİĞİNDE HAMAM KEYFİ

Başkent’in Ulus semtinde bulunan Tarihi Eynebey Hamamı’nda 17 yıldır çalışan Oğuz Satılmış, “Buraya yıllarca gelen sabit müşterilerimiz var, yeni gelenler de oluyor. İş kolu olarak hamamda neye ihtiyaç olursa onu yapıyorum. Hamam, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç bölümden oluşmakta. Soyunmalık kısmı, duvarlarında çini süslemeler bulunan geniş bir alandır. Ilıklık kısmı, kubbeli bir yapıdadır. Sıcaklık kısmı ise, ortasında bir göbek taşı bulunan ve yine kubbeli bir yapıdadır. Göbek taşının tam karşısında bir resim var. O da tarihi dokulara sahip. Genelde yaz aylarında ağırlıklı gençlerin tercih ettiği Hamamda yaz-kış açık olan havuzumuz da mevcut. Hamam, özelikle akşam iş çıkışı gece çok yoğun oluyor. Pazar günleri en yoğun olduğu gündür” diyerek bilgilendirmede bulundu.

hamam1.jpg

“ESKİDEN AYDA BİR DEĞİL, SIK SIK HAMAMA GELİNİRDİ”

“Şimdiki nesil pek bilmez belki, eski müşteriler çok farklıydı” sözleriyle deneyimlerini aktaran Hamamcı Oğuz, “Eski müşterilerimiz 1 ayın dolmasını beklemezdi, 3-4 günde bir hamama gelirdi. Hamam kültürü bambaşkadır. Herkese tavsiye ederim. Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş olan bu değerli kültürü unutmayalım, unutturmayalım ve yaşatalım” sözleriyle çağrıda bulundu.

hamam2.jpg

BEKÂRLIĞA VEDA PARTİSİ

Tarihin izlerini taşıyan özel yapıtlar üzerinde birçok hizmetten faydalanan vatandaşların özellikle kese yaptırmak isteyenlerin sayısının fazlalığına dikkat çeken Oğuz Satılmış, "Göbek taşının ısınması kömürle olduğundan dolayı, saunadan ziyade göbek taşı daha çok tercih ediliyor. Ayrıca Müşteriye özel ‘bekarlığa veda partisi’ de yapılmakta. Çiğköfte ve saz eşliğinde eğlenceler düzenleniyor. Ücret olarak da en hesaplı hamamlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

24 saat açık olan Eynebey Hamamı, Ankara'nın önemli tarihi yapılarından biridir. Hamama gelen ziyaretçiler, hem hamam kültürünü deneyimleyebilir hem de tarihi bir yapıyı yakından görebilirler.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum