Ankara'da iklim krizinin turizme etkileri masaya yatırıldı

Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde ANKADER tarafından yürütülen “İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği” projesinin açık oturum programı gerçekleştirildi.

Ankara'da iklim krizinin turizme etkileri masaya yatırıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün destekleri ile Ankara Katılımcı Yönetim Derneği (ANKADER)'in yürüttüğü İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği projesinin açık oturum programı gerçekleştirildi.

ara1.jpg

Açık oturumda, iklim krizinin turizme olan etkilerine yönelik gerçekleştirilen anket verileri paylaşılarak, değerlendirildi.

Yapılan ankette, Ankara’daki işletmelerin iklim krizinden olumsuz etkilendiği ve bu olumsuz etkenlerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca sürdürülebilir turizm politikalarının hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Ankara Katılımcı Yönetim Derneği (ANKADER) Genel Sekreteri Abdurrahman Aksu, proje kapsamında gerçekleştirilen anket sonucunu paylaşarak şunları söyledi, “Projemiz, iklim krizinin turizm sektörüne olan etkilerini belirlemek ve bu etkileri azaltmak amacını taşımaktadır. 88 otel ile yapılan görüşmede Ankara’nın turizm sektöründeki durumu ortaya çıkmıştır. Yeşil dönüşüme engel etkenler ele alındığında fiziksel ve mekansal bariyerlerin yanı sıra insan kaynaklı etkenler de vardır. İklim değişiminden kaynaklı krizlerin aşılması konusunda özellikle bakanlıklardan gerekli desteğin sağlanması ve bu destekle birlikte Ankara'daki işletmelerin belli bir kalite standardına erişebileceğine yönelik algı mevcuttur. Sıkı denetim kararlarının uygulanmasında tüm işletmelerin bu kapsamda değerlendirilmesi önemli bir husus olarak ön plana çıkmaktadır."

untitled-1-recovered.jpg

Aksu, son yıllarda misafir profil çeşitlerinde artışın yaşandığını ve bu kültürel farklılıkların farklı taleplerle işletmeleri yönlendirerek çevre dostu işletme mantığının sekteye uğradığını belirtti.

Anket çalışması kapmasında işletmecilerin yeşil dönüşüme öncülük yapacak montör aradığını söyleyen Aksu, "İşletmeler, gelecekte turizmin kaderini iklimin belirleyeceğinin farkındalar. İşletmeler, her çöpe giden gıdanın iklimi etkilediğinin farkında olduklarını fakat müşteri davranışları karşısında ekonomik kaygıyla popüler uygulamalara devam ettiklerini verdikleri cevaplarla ifade etmişlerdir." diye konuştu.

“ANKARA’DA YAŞAMAK BİR AYRICALIKTIR''

ali.jpg

Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Ankara’nın üstü kapatılan derelerine dikkat çekerek, iklim krizinin Ankara’daki etkilerini şu sözlerle anlattı: “Ankara’da yaşamak bir ayrıcalıktır. Ankara, dereler şehridir. Ankara’da plan yapılırken dereler hiç hesaplanmamıştır. Halbuki o dereler planlanarak yapılsaydı bugün o derelerin çevresinde yapılan evlerle farklı bir görünüm elde edilebilirdi. Ankara’nın iklim krizinden en çok etkilenen şehir olmasından bir nedeni iklim krizine yönelik gerekli bilincin olmamasıdır. Deredeki doğal ağaçları keserek Millet Bahçesi yapılıyor. Böyle bir şey olur mu? Projede İncesu Deresi’nin ele alınması gerekiyor. O derenin etrafı açılarak yalı evi haline getirilmesi, lüks otellerin ve işletmelerin o bölgede yer alması şehrin havasını da değiştirecektir. Ben inanıyorum ki, Kent Konseyi gibi Ankara’ya sahip çıkanların sayısı arttıkça Ankara daha güzel olacaktır.”

''İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE''

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, dünden bugüne iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardı.

Yılmaz, ''Suya Saygı Buluşmaları’nda 'Suyuna sahip çıkan geleceğine sahip çıkar’ dedik. Ata tohumu hareketiyle vahşi sulamaya ihtiyaç duymayan tarımı teşvik ederek gıda güvenliğini vurguladık. Dünyanın en itibarlı küresel iklim konferansı olan COP26’da dünyaya, ‘Emanet aldığımız doğaya bakıp güzelleştirmekle sorumluyuz’ dedik. Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nde ise ‘Dün nasılsa yarında öyle kalsın’ dedik. Tel Aviv’de Suya Dayanıklı ve Acil Durum Hazırlıkları Dünya Bankası Oturumu’nda ‘Fikri kuraklık ve duyarsızlık, küresel kuraklıktan çok daha tehlikedir’ dedik. Çalışmalarımızı da bu kapsamda yürüttük.'' diye konuştu.

hh-001.jpg

Açık oturum programına birçok STK katılırken ayrıca, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Turizm Otel Yöneticileri Dernek Başkanı ve AKK Turizm Çalışma Grup Sözcüsü Savaş Çolakoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cemal Ersin Silik, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Yaylı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Şehir Tanıtımı ve Kalkınması Özel İhtisas Komisyon Başkanı, Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Birol Akman, Ankara Ticaret Odası (ATO) Turizm İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Turizmciler Dernek Başkanı Faruk Elmalı konuşma gerçekleştirdi.

ekle-001.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.