Ankara’da tiyatrocular boş sahnelere, ünlüler dolu tribünlere oynuyor

Ankaralı tiyatro grupları uygun fiyatlarla izleyici bulamazken, turneye gelen oyunlar astronomik fiyatlara izleyici bulabiliyor.

Ankara’da tiyatrocular boş sahnelere, ünlüler dolu tribünlere oynuyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN

Ankara’da irili ufaklı şekilde birçok yeni sahne açıldı ve ayakta kalmaya çalışıyor. Kimi Ankara’daki üniversitelerden mezun öğrencilerin kurduğu tiyatrolar, kimi alaylı tiyatrocuların oluşturduğu ekipler olmak üzere herkese hitap eden tiyatro grubu bulmak mümkün.

Ancak Ankara’da yer alan sahneler izleyici bulmakta zorlanıyor. Devlet tiyatrolarını bir yana bırakırsak özel tiyatrolarda özel bir seçki olmadığı sürece oyunun başlamasına saatler kala bile olsa bilet bulabiliyorsunuz. Devlet tiyatrolarının hem uygun fiyat politikası hem de alışkanlıklar gereği tüm oyunlarında biletler tamamen tükeniyor.

Özel tiyatrolarda ise ortalama 100 TL ile 250 TL arası değişen biletler alıcı bulmakta güçlük çekiyor. Bilet satış sitelerinde çoğu zaman “bir alan bir bedava” gibi tiyatronun ruhuna da aykırı olan kampanyalarla seyirci çekilmeye çalışılsa da halen salonlardaki boşlukları görmek mümkün.

Ankaralı seyirci Ankaralı tiyatro topluluklarına ve Ankara oyunlarına hayli mesafeli. İstanbul’dan gelen oyunlar için aynı şeyi söylemek mümkün görünmüyor.

TURNE OYUNLARI KAPALI GİŞE

İstanbul’dan gelen turne oyunları, ünlü kadrolarıyla dikkat çekiyor. Tiyatro oyuncularının diziler ve filmlerden sonra yeniden çekim noktası haline gelen tiyatro sahnelerine dönüşleri izleyiciler için hayli masraflı olmaya başladı.

Ankara’ya turneye gelen oyunlar, İstanbul’da oynadıkları fiyatın zaman zaman neredeyse iki üç katı fiyata bilet satıyor.

Son olarak MEB Şura’da sahnelenen Haluk Bilginer, Zuhal Olcay, Yiğit Özşener ve Kıvanç Kılınçlı Kel Diva’da en arka sıradan izlemek isteyenler yaklaşık dokuz yüz lira bilet fiyatı ödedi. Ön sıralarda ise rakam iki bin liraya yaklaşıyor. Tahmin etmek zor değil , tüm salon tıklım tıklım doluydu.

ZENGİN MUTFAĞI'NIN BİLETİ DE ZENGİNE GÖRE

24 Nisan’da ATO Congresium’a gelecek olan Şener Şen’in oynadığı Zengin Mutfağı’nın bilet fiyatları da 450 TL ve 1500 TL arasında değişiyor. Salonu bilenler için 450 TL’lik koltukların sahneyi görmekte zorlandığını söylemek zor değil. Orta sıralardan itibaren görüş mesafesi hayli kısıtlı oluyor.

Mayıs ayında gelecek Aşık Shakespeare için ise tanımlanan bilet fiyatları 790 TL ile 1700 TL arasında olacak.

Yeni açılan iki oyunda da ön sıralar neredeyse tamamen satılmış arka koltuklar izleyicilerini bekliyor.

100-250 TL aralığında bilet satamayan özel tiyatrolar için İstanbul’dan gelen bu oyunların bu kadar ilgi görmesi üzücü olsa da yarışmanın mümkün olmadığının da farkındalar.

Büyük sponsorluklar, büyük desteklerle gelen oyunların devasa salonlarda binlerce liraya bilet satması Ankara izleyicisinin tiyatro değil “ünlü tiyatrosu” diye adlandırılan yeni bir konsepti sevdiğini gösteriyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.