Ankara'daki pazarcı da vatandaş da artan maliyet ve yüksek fiyatlardan dert yanıyor

Kış aylarının sebze ve meyveleri tezgâhlara inerken, yüksek maliyetten şikayetçi olan esnaf ise müşterisini memnun etmek için kara kara düşünüyor. Farklı illerden gelen meyve ve sebzeler tezgâhlardaki yerini alırken, esnaf akaryakıt pahalılığından; vatandaş ise fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor.

Ankara'daki pazarcı da vatandaş da artan maliyet ve yüksek fiyatlardan dert yanıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara Yenimahalle Andaç Pazar Yeri’ndeki pazarcılar, akaryakıt pahalılığından ve iadesiz kasalardan dolayı kazanç sağlayamadıklarını dile getirdi. Pazarcılar, “Yakıt pahalı olduğu için işin içinden çıkamaz hale geldik. Esnafın gücü artık buna yetmiyor. Geçen sene domatesin kilosu en fazla 10 liraydı, şimdi 30 liradan başlıyor. Müşteri de alım gücünde yaşadığı zorluk nedeniyle sebzeyi, meyveyi tane olarak alıyor." diyerek duruma dikkati çekiyor.

Pazara gelen müşterilerin alım gücündeki düşüşü anlatan pazar esnafı, "Buraya gelen müşterilerimiz 'Abi bana 2-3 tane domates verir misin?’ diyor. Eskiden hem kilo ile hem de birçok çeşit ürün alırdı, artık çeşidi bırakın, sebze meyveyi tane olarak alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

esnaf3.jpg

MÜŞTERİ TANEYLE ÜRÜN ALIYOR

20 senedir pazarcılık yapan Fahri Bey, alım gücünün düştüğünü dile getirerek, “Eski alım gücü kalmadı, eskiden tezgâhın başına geliyordu müşteri ne varsa çeşit çeşit alıyordu; şimdi hem taneyle alıyor hem de tek çeşit alıyor. Vatandaşlar, bir hafta üzüm aldıysa öbür hafta portakal alıyor. Ne alıyorlarsa artık kendileri için değil, çocukları için alıyorlar.” diye konuştu.

esnaf1.jpg

İADESİZ KASALAR PARAYLA SATILIYOR

“Plastik kasalar bize iadesiz parayla satılıyor." diyerek dertlerini dile getiren esnaf, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı:

"Örneğin 50 liralık mal alsan yarısına, yani 25 lira da kasa parası veriyoruz. Bu da tezgâhtan müşteriye yansıması anlamına geliyor. İş olsun olmasın, haftalık mazota para vermek zorundayız çünkü tezgâh açıyoruz. Maliyetler ciddi manada yükseldi, işin içinden nasıl çıkacağımızı biz de bilmiyoruz.”

esnaf5.jpg

20 yıldır meyve satarak mesleğini icra eden Arap Bey ise haldeki ürünleri kilo hesabıyla kasa olarak satın aldıklarını belirtti. Ürünlerle alınan kasaların gün sonunda çöpe atıldığını ve bunun da ürün satışındaki maliyete yansıdığını dile getirdi.

Diğer bir pazarcı olan İlhan Bey de18 yıldır sebze meyve satarak mesleğini icra ediyor. İlhan Bey, en büyük sorunun yakıt maliyetlilerindeki artış olduğunu vurgulayarak, “Eskiden 3 bin liraya gelen mal, şimdi 30 bin liraya geliyor.” dedi.

esnaf2.jpg

"PAZAR YERLERİNDE ISITMA SİSTEMİ KURULABİLİR"

Pazar yerlerindeki sorunlara da dikkati çeken esnaf, semt pazarlarının bazısında ısıtma sisteminin ve üstünün kapalı olmamasından şikayet ediyor. Yerel yönetimlere seslenen pazarcılar, "Semt pazarlarına tavandan ısıtma sistemi kurulabilir." diyor.

esnaf4.jpg

Bazı pazar yerlerinde tavandan ısıtmaların olduğunu ve bu hizmetten memnun kaldıklarını da belirten pazarcılar, diğer tüm pazarlarda ısıtma sisteminin yaygınlaşmasını şu sözlerle talep ediyor: "Soğuk olduğu için kışın çok zorlanıyoruz. Pazar yerlerine üstten ısıtma sistemi kurulursa bize büyük bir fayda sağlar.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.