Ankaralılar Sepsis hastalığını bilmiyor

Her 3-4 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Sepsis hastalığı, Türkiye’de yaygın olarak bilinmiyor.

Ankaralılar Sepsis hastalığını bilmiyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Her 3-4 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Sepsis hastalığı, Türkiye’de yaygın olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar, Ankaralıların sadece yüzde 11’nin “Sepsis” kelimesini duyduğunu, ama duyanların tamamının ise Sepsis’in tam olarak ne olduğunu bilmediğini ortaya koyuyor.

Ankara Kızılay Rotary Kulübü’nün 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında düzenlendiği ve Çayyolu Rotary Kulübü’nün desteklediği “2019-2020 Sepsis Farkındalığını Arttırma Programı” kapsamında, Taurus AVM’de Sepsis hastalığına dikkat çekmek için bir etkinlik düzenledi. Uluslararası Rotary 2430. Bölge Guvernörü Rtn. Hakan Karaalioğlu’nun da katıldığı etkinlikte, dünyada her yıl 30 milyon kişide Sepsis hastalığının görüldüğü belirtilerek, dikkat çekici bilgiler paylaşıldı.

9 MİLYON KİŞİ BU HASTALIKTAN ÖLÜYOR

Birçok enfeksiyon hastalığının neden olduğu Sepsis, en sık zatürree, idrar yolu enfeksiyonları, yumuşak doku ve cilt enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonları, menenjit gibi hastalıkların varlığında ortaya çıkıyor. Dünyada her yıl 30 milyon kişide Sepsis gelişirken, bu hastalığın ölüme neden olduğu kişi sayısı 6 milyon ile 9 milyon arasında değişiyor. Türkiye’de Sepsis gelişen hastaların ortalama yüzde 63’ü 1 ay içerisinde ölüyor.

SEPSİS’İN TAM NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR

Ölüm olasılığı yüksek olan bu hastalık, Türkiye’de yeterince bilinmiyor. Her 3-4 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Sepsis hastalığı, Türkiye’de yaygın olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar, Ankaralıların sadece yüzde 11’nin “Sepsis” kelimesini duyduğunu, ama duyanların tamamının ise Sepsis’in tam olarak ne olduğunu bilmediğini ortaya koyuyor.

ÖLÜM OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK

Dünyada ve ülkede sık görülen, aynı zamanda ölüm olasılığı yüksek olan Sepsis’in önlenmesi mümkün. Aşılama, temiz su temini, el yıkama, temiz doğum yapılması ve hijyen gibi tedbirlerin yanı sıra toplumun Sepsis farkındalığını arttırma yönelik çalışmalar yapılması da önem arz ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.