Ankara'nın 'çılgın projesi' daha kaç seçim görecek?

Ankara'nın 'çılgın projesi' olarak 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenen "Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi", birçok seçim döneminde gündem oldu ama bir türlü tamamlanamadı. 31 Mart seçimleri öncesi yeniden gündeme getirilen 'Fuar Alanı', daha kaç seçim görecek?

Ankara'nın 'çılgın projesi' daha kaç seçim görecek?
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Ankara, dünyanın en büyük fuar ve kongre merkezlerinden birine kavuşacağı müjdesini 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ağzından duydu. Esenboğa Havaalanı yakınında yapılacak olan fuar merkezi, Dubai, Paris ve Berlin’den sonra dünyada havacılık fuarı yapılabilen dördüncü alan olacaktı.

Ankara'nın uzun yılladır gündeminde olan ve bir türlü sonuca ulaşılamayan projeleri arasına Akyurt’taki Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi de girdi. Başkent’in en büyük ve “çılgın” projelerinden birisi olarak kabul edilen 'Fuar Alanı', Ankara'ya çok şey kaybettirdi. Birçok seçim döneminde 'çılgın proje' olarak gündeme getirilen ve seçmenden destek alınan 'Fuar Alanı', 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin de malzemesi haline geldi. Devletin en üst yöneticilerinden yerel yöneticilere kadar birçok isim "Vizyon projeler" arasında buna da yer verdi.

fuar4.jpg

ANKARA KAZANMADAN KAYBETTİ

Ankara'nın Akyurt ilçesinde 1 milyon 800 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilmesi planlanan ve temeli 26 Mayıs 2015’te atılan Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi, bugüne kadar yapılan milyonlarca liralık masraflara rağmen bir türlü tamamlanamadı. Kimi zaman ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlıklar kimi zaman da seçimlerin malzemesi haline getirilmesi nedeniyle sonuca ulaşılmadan Ankara'ya ticari anlamda büyük kayıplar yaşattı.

Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2016'da yaptığı bir açıklamada Akyurt Fuar Alanı’yla ilgili TOBB, ATB ve ASO’yu eleştirerek şunları söylemişti: "Bu 3 kurum, daha önce yaptığımız anlaşmadan yan çizdi, kendilerini Ankaralılara şikayet ediyorum."

19 Temmuz 2017'de taraflarla bir araya gelen Melih Gökçek, fuar alanının mevcut projesinde tadilat yapılarak, fiyatının düşürülmesine karar verildiğini belirtti. Mülkiyetinin tamamı Ankara Büyükşehir Belediyesinde olan arazinin bir kısmının satışı için 20 Temmuz 2017'de ihaleye çıkıldı.

fuar3.jpg

ORTAKLARIN HİSSE ORANLARI

“Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi A.Ş.”nin hissedarlık yapısı şöyle:

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi: yüzde 24
  • Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB): yüzde: 24
  • Ankara Ticaret Odası (ATO): yüzde 20
  • Ankara Sanayi Odası (ASO): yüzde 20
  • Ankara Ticaret Borsası (ATB): yüzde 5
  • Akyurt Belediyesi: yüzde 5
  • Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği: yüzde 2

PROJE İÇİN KİM, NE DEDİ?

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2013'te yaptığı açıklamada prestij proje için her türlü desteğe hazır olduklarını belirtmişti.

Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay da "Ankara’nın fuar alanı yok. Akyurt’ta bunun yeri tespit edildi, projesi hazır ama yürümüyor. Ben burada Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı bilgilendiriyorum, bu konuya ilgilerini istirham ediyorum.” açıklaması yaparak konunun takipçisi olduğunu ifade etmişti.

Dönemin Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş ise 2018'de yaptığı açıklamada Ankara Uluslararası Fuar Alanı’nın Temmuz 2019’da tamamlanacağını söyledi. Fuar Alanı'nın 246 milyon TL ile ihale edildiğini ifade eden Ayantaş, firmanın şantiye çalışmalarına başladığını ve ruhsat için Ankara Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunduğunu da açıklamasına ekledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 26 Haziran 2019'da Akyurt Fuar Alanı paydaşlarıyla bir araya gelerek “Yaklaşık 1 yıl içerisinde fuar alanının inşaatı bitecek gibi gözüküyor. Biz de bu süreçte fuarı işletecek yapıyı oluşturmalıyız.” değerlendirmesi yaptı.

2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Ankara'da Cumhur İttifakı Adayı olan Mehmet Özhaseki de 111 projesi arasına 'Fuar Alanı'nı ekledi.

Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, proje tanıtım toplantısında Akyurt'taki kaba inşaatı biten fuar alanının 1 yıl içinde Ankara'ya kazandırılacağını dile getirdi.

fuar-alani-sitesi.jpg

FUAR ALANINDA NELER VAR?

Esenboğa Havaalanı yakınında yapılacak olan "Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi" içerisinde birçok alan bulunuyor. Sergi alanı, idari binalar, bin 800 kişi kapasiteli konferans salonu ve 7 bin 500 araçlık açık otoparkın da bulunduğu 116 bin metrekarelik fuar alanında 120 metrekarelik toplam 20 görüşme ofisi de yer alacak.

31 Mart seçimlerine az bir süre kala Ankara adaylarının gündeminde de olan "Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi" bakalım daha kaç seçim görecek.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.