Ankara’nın en önemli görgü tanıklarından biri: Erzurum Otel

Ankara’nın en dikkat çekici ve Macar mimari yapısının en belirgin özelliklerini bünyesinde taşıyan Erzurum Otel, tarihin ve Ulus’un en önemli tanıklarından… anadolugazete.com.tr olarak Ankara tarihini yakından takip ediyoruz.

Ankara’nın en önemli görgü tanıklarından biri: Erzurum Otel
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Ankara’nın en önemli eserlerinden biri olan Erzurum Otel, inşa tarihine yönelik kesin bir bilgi olmasa da Macar mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Ulus haline doğru ilerlediğinizde bütün güzelliği ve ihtişamı ile sizi karşılıyor.

erz.jpg

ULUS’TA MACAR ESİNTİSİ

Ankara’nın merkezi sayılan ve tarihte her zaman adından söz ettiren Ulus bölgesinde birçok yapının özelliğine baktığımızda Macar mimari eserlerinin esintilerini görmek mümkün. Ulus semtinde yer alan Çamlıca Sokak ve Anafartalar Caddesi üzerinde yer alan yapılar bu örneklerin başında geliyor. Referans olarak eski Macaristan Büyükelçiliğine baktığınızda da aynı esintiyi ve güzelliği görmeniz mümkün. Tabii ki bu kentsel yapılar Ulus meydanı ve çevresinde 20. yüzyılda Osmanlı’nın son dönemleri ile genç Cumhuriyet’in ilk dönemlerine doğru devam etti. İstanbul’dan Ankara’ya dönüşüm hareketi içerisinde bu bölgeyi cazip hale getirmek için planlı çalışmaların yapıldığı görülüyor.

img-6779.jpg

ULUS’UN İNCİSİ ERZURUM OTEL

Macar mimarı yapısının belirgin özelliklerini taşıyan Erzurum Oteli, Ulus semtinde yer almasına rağmen otel hakkında herhangi bir belge bulunmuyor. Tarihi Ulus Hali'nin hemen yanında ve Avrupa Oteli’nin bitişiğinde yapılan Erzurum Otel, dönemin şartları göz önünde bulundurulduğunda konaklama amaçlı kullanıldığı düşünülüyor. Birinci sınıf otel olan Erzurum Otel'in bazı kaynaklara göre isminin geçmişte Abdullah Otel olduğu da rivayet ediliyor.

img-6781.jpgDönemin Yenişehir Palas sahibi Kavaz Aydın’ın Abdullah Oteli alması ile kayıtlara ismi Erzurum Otel olarak geçiyor. Yapının genel çerçevesine baktığımızda tuğlalı, betonarme yapı üstüne sıva yapıldığı görülüyor. Zemin katı harici 4 katı bulanan binanın çerçevesine baktığımızda pencere ve balkon yapısı 1. katta farklıyken 2,3 ve 4. katta farklı tasarlanmış. Erzurum Otel, neo- klasik tarzın en önemli ve değerli yapılarından biri olarak varlığını sürdürüyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.