Ankara’nın göbeği… Her Ankaralının hayatının bir köşesinde anıları olan park: Gençlik Parkı…

Ankara’nın en değerli yapılarından ve Cumhuriyetin en güzel eserlerinden biri olan Gençlik Parkı, günde binlerce Ankaralıyı hâlâ misafir etmeye devam ediyor. Ankara'nın simgelerinden biri olan Gençlik Parkı’nın hikayesi anadolugazete.com.tr’de...

Ankara’nın göbeği… Her Ankaralının hayatının bir köşesinde anıları olan park: Gençlik Parkı…
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Ankara, yeni dönemdeki eserleriyle genç Cumhuriyet'in de kimliğini oluşturuyordu. Başkent'in en önemli sosyalleşme alanlarından biri olan Gençlik Parkı, hikayesi ile sizleri kendine çekecek…

img-0574.jpg

ANKARA’NIN GÖZDESİ

Ulus Semti'ndeki tarihi Gençlik Parkı, Ankara'nın önemli bir simgesi olarak hizmet veriyor. Hermann Jansen tarafından çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlanan park, Ankara'nın planını yapmak üzere Cumhuriyet döneminde davet edilen bir mimarın elinden çıktı.

img-0585.jpg

Parkın açılmasıyla birlikte Ankara Çayı'nın bataklık alanı kurutularak, kentsel açık ve kamusal alanlar konusunda bir örnek oluşturuldu. Parkın tarihine dair detaylar, 1936'da Atatürk'ün başkanlığında yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında onay alması ve 19 Mayıs 1943'te Gençlik ve Spor Bayramı'nda halka açılmasıyla şekillenir. Park, 1933 yapımı Sergi Evi'nin 1946'da Opera’ ya dönüştürülmesi, 1951'de İtalyan lunaparkının açılması gibi dönemlere tanıklık etmiş ve sağlık müzesi, heykelleri ve gezinti yolları ile kentsel alanın nitelikli bir temsilcisi oldu.

img-0614.jpg

275 BİN METREKARE ALAN

1957 yılında demiryolu sevgisini artırmak amacıyla Eskişehir Cer Atölyesi'nde üretilen iki küçük buharlı lokomotif ‘Mehmetçik’ ve ‘Efe’nin 1750 metrekarelik mesafeyi Havuzbaşı ve Esmen istasyonları arasında gidip gelerek kat etmesi, parkın çeşitliliğine katkı sağladı. Ada Lokantası, Fenerbahçe Restoranı ve Göl Gazinosu gibi tesislerle zenginleşen Gençlik Parkı, zamanla Ankara'nın önemli kültür ve eğlence mekanlarından biri haline geldi.

img-0622.jpgGençlik Parkı, 2008-2009 yıllarında yapılan revizyonla 275 bin metrekare alan üzerinde, çeşitli olanaklar sunan bir eğlence ve dinlenme alanına dönüştürüldü. 44 bin 296 metrekare havuz alanı, 70 bin 422 metrekare çim alan, 1.029 metrekare çocuk oyun alanı, 25 bin metrekare lunapark ve Ankara'nın en büyük tiyatro salonlarından biri olan 8 bin metrekarelik Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu ile zenginleşmiş bir mekan olarak ön plana çıkıyor.

img-0588.jpg

ŞEHİR MERKEZİNDE

Gençlik Parkı, Ankara'nın tarihi parklarından biri olmanın yanı sıra, şehir merkezine yakın konumu ve çeşitli aktiviteleriyle gençlerden yaşlılara geniş bir kitleye hitap ediyor. Lunapark alanındaki oyunlar, çocukların ve ailelerin eğlenceli vakit geçirmesini sağlarken göl kenarındaki banklar doğayla iç içe soluklanma imkânı sunuyor. Fotoğraf tutkunları için özel kareler sunan park, Başkentimizin sembol mekanlarından biri olmaya devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.