Ankara'nın gökyüzündeki incisi: Atakule'nin tarihi ve sembolik önemi

Ankara'nın siluetini süsleyen, modernizmin ve ilerlemenin sembolü haline gelen Atakule, şehrin gökyüzüyle bütünleşen eşsiz bir yapı haline geldi. Başkent Ankara'nın önemli simgelerinden biri olan bu kule, tarihi ve mimarisiyle ön plana çıktı.

Ankara'nın gökyüzündeki incisi: Atakule'nin tarihi ve sembolik önemi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara’nın başkent oluşunun 66. yıl dönümünde (13 Ekim 1989) açılışı yapılan Atakule, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından hizmete açıldı. Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci alışveriş merkezi olan Atakule, Başkentlilere 1989'da hizmet vermeye başladı.

1-3-001.jpg

Atakule’nin planı Mimar Ragıp Buluç tarafından hazırlandı. Kulenin tamamı ise Türk mühendis ve işçiler tarafından inşa edildi. Yapımında kullanılan teknoloji ve mühendislik becerisi, o döneminin en ileri seviyelerindeydi.

125 metre yükseklikte inşa edilmiş betonarme taşıyıcı sistemli yapı özelliğinde, çıkış ve inişte şehir manzarasına hâkim iki adet cam asansörle seyir terasına ulaşılan kulede, 360 derece panaromik Ankara manzarası büyülüyor.

Kulenin içinde; kafe, bar ve restoranlar hizmet veriyor. Türkiye’nin ilk döner platformlu restoranlarından birine sahip teraslı kule olan Atakule, şehre anıtsal ve simgesel nitelik kazandırıyor.

1-2-001.jpg

Ankara, sadece siyasi ve idari merkezi olmasıyla değil, aynı zamanda zengin kültürel ve eğlence olanaklarıyla da dikkat çekiyor. Başkent'in sembolü haline gelen Atakule ve çevresi, ziyaretçilere çeşitli aktivitelerde sunuyor.

  • Ankara’nın manzarasını seyredebilirsiniz: Atakule'nin tepesine çıkarak Ankara'nın panoramik manzarasını gözlemlemek, şehrin büyüleyici güzelliklerini keşfetmenin en iyi yoludur. Gündüzleri şehrin siluetini seyredebilir, akşamları ise ışıklar altında şehrin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Atakule'nin alt katlarında bulunan alışveriş merkezi, birçok mağaza ve restoranı içinde barındırır. Burada alışveriş yapabilir, Ankara'nın çeşitli lezzetlerini deneyebilirsiniz.
  • Botanik Parkı’nın bitişiğinde olan Atakule, şehrin kaosundan ve stresli ortamından uzaklaşmak için gidilebilecek bir park haline geldi.
  • Atakule'nin bulunduğu konum gereği, Kuğulu Park’a yürüme mesafesinde olup, Ankara'nın kültürel etkinliklerinin merkezlerinden biridir. Sergi, konser ve dinlenme parkları gibi etkinliklere katılarak Ankara'nın sanatsal ve kültürel atmosferini deneyimleyebilirsiniz.

1-1-001.jpg

Ankara'nın göz alıcı sembolü olan Atakule, şehrin modernleşme sürecinde önemli bir rol oynadı. Mimari zarafeti ve yüksekliğiyle dikkat çeken bu ikonik kule, Başkent'in sembolü haline geldi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.