Ankara'nın gururu Gazi oldu

Bombalı saldırıda çenesini kaybeden adama Türk hekimleri umut oldu.

Ankara'nın gururu Gazi oldu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Suriye’de yaklaşık 5 yıl önce meydana gelen bombalı saldırıda çenesinin yüzde 40’ını kaybeden ve sıvı gıdalarla beslenmek zorunda kalan hastaya Türk hekimleri umut oldu. 44 yaşındaki Khalıd Rajab Al Dalatı, yaklaşık 5 yıl önce Suriye’de meydana gelen bombalı saldırıda şarapnel parçalarının yüzüne isabet etmesinden dolayı yüzünün yüzde 40’ını kaybetti. Neredeyse çenesinin tamamını kaybeden talihsiz adam, bulunduğu bölgedeki muhasaranın kalkmasının ardından Türkiye sınırına gelerek Türk Kızılayı'ndan yardım istedi. Khalid’e yardım eli uzatan Kızılay ekipleri, sınırdaki işlemleri tamamlayarak hastayı Ankara’ya getirdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde iki ameliyat geçiren Khalid, bacağından alınan kemik ve doku ile oluşturulan yeni çenesiyle sağlığına kavuştu. Ağız asimetrisinin de doku nakilleri ile düzeltildiği hasta, yıllar sonra yemek yiyebilmenin sevincini yaşıyor.

NEREDEYSE BÜTÜN ÇENEM YOK OLDU

Suriye’de bulundukları bölgede 5 sene muhasara altında kaldıkları sürede meydana gelen bombalı saldırıda bazı aile bireylerini kaybettiğini, muhasara kaldırıldıktan sonra bir fırsatını bularak Halep’e geçtiklerini ifade eden Khalid, “Kızılay ekipleri ile irtibata geçtim, onların sayesinde buraya getirildim ve tedavim gerçekleşti. Durumum çok zordu, çok kötü yara aldım. Neredeyse bütün çenem yok oldu. Orada bir operasyon geçirdim yaralandıktan sonra sadece düzeltme babında” dedi.

manset-kopya.jpg

EKMEK YEMEYİ ÇOK ÖZLEDİM

Çenesindeki problemden dolayı yemek yiyemediğini ve son zamanlarda güçsüz duruma geldiğini anlatan Khalis, ameliyat sonrası hayatının değiştiğine işaret ederek, “Daha fazla yiyecek yemeye başladım burada. Ekmek yemeyi çok özledim. Hepsi değil ama bazı kişiler yüzümden dolayı bana kötü davranabiliyordu. Çenem oldu, görünüşüm değişti, düzeldi. Bunun için çok mutluyum” ifadelerini kullandı. Suriye’deki ailesinin yeni halini görüntülü konuşma sayesinde gördüğünü ve çok mutlu olduklarını söyleyen Khalid, kısa zamanda ailesine kavuşmak istediğini kaydetti.

manset1-kopya.jpg

ORGAN KAYIPLARI İNSANLARI ÇOK FARKLI ŞEKİLLERDE ETKİLEYEBİLİR

Hastanın geçirdiği ameliyatlara ilişkin bilgi veren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sühan Ayhan, “Organ kayıpları insanları çok farklı şekillerde etkileyebilir. Burada kaybedilen organ ağzın bir parçası, dolayısıyla burada beslenmeden tutun nefes almaya, ağız hijyeninden tutun görünüme kadar birçok farklı bileşeni var. İşte plastik cerrahi bu noktada aslında kapatılamayan yaraları kapatıp, çıkarılamayan tümörlerin çıkarılmasını sağlıyor. Bu anlamda da doku nakilleri ile insan vücudundaki eksik olan parçaları tamamlayan yeniden yapan bir bölümüz. Hastamızda da kaybetmiş olduğu alt çene kemiğini ve oradaki yumuşak dokuyu, deriyi, iç örtüyü yeniden oluşturmak adına bacakta baldır kısmında bulunan iki kemikten ince kemikten oraya zarar vermeyecek şekilde ihtiyacımız dokuyu aldık. Damarlarıyla birlikte mikro cerrahi denen yöntemle mikroskop altında damarları birbirine dikerek doku nakli yaptık. Biz o ince kemiğin bir kısmını alarak alt çenede ihtiyacı olan yere şekil vererek yeniden oluşturduk. Doku eksiği de üzerindeki deriden geldi. Sonrasında ağız köşesi oluşturuldu. Böylece salya akması, besinlerin ağzından kaçmasını önleyecek ağzın mühürleyici etkisini oluşturma şansı oldu” diye konuştu. 

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.