Yasin Şahin

Yasin Şahin

Ankara’nın kültür-sanat rehberi

Ankara’nın kültür-sanat rehberi

anadolugazete.com.tr’de her hafta Ankara’daki etkinlikleri sizler için hazırlamaya devam ediyorum.

Tatil bitti. Havalar iyiden iyiye ısınmaya başladı. Hal böyle olunca kültür sanat etkinliklerine olan talep de arttı. Sezon sonuna yaklaşılan tiyatro dışındaki etkinlikler de artmaya başladı. Sizler için başkentin sinemadan tiyatroya, konserden özel gösterilere kadar kültür-sanat rehberini paylaşacağım. Bu hafta özellikle sinema ve konser adına çok geniş bir yelpazede seçenekler mevcut. Her zaman olduğu gibi öncelikle beyaz perdede bizi neler bekliyor oradan başlayalım. Buyurun, şimdiden iyi okumalar ve iyi seyirler…

SİNEMA

Bu hafta sinemada biri yerli 8 yeni film yer alıyor. Filmler arasında yönetmeni sebebiyle en çok Ren Altını filmi beni heyecanlandırdı. 2019 senesinden sonraki ilk filmini yayınlayan Fatih Akın 2 saatten daha uzun süren filmde bir müzisyenin hayatını konu ediyor.

Ren Altını dışında aksiyon sevenler için Jackie Chan’in başrolünde olduğu Ölümcül Çarpışma filmi göze çarpıyor. Ölümcül Çarpışma, Jackie Chan’in hayat verdiği Çinli bir özel güvenlikçinin hayatına odaklanıyor.

Bu iki film dışında yerli animasyon filmi Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3: Buz Mandası Efsanesi bir başka aksiyon filmi olan Bonibomlar: Kediler Peşimizde, Romantik komedi sevenlere İkinci Görüşte Aşk, Dram severle için Disco Boy, yine aksiyon tutkunları için Yenilmez Üçler ve Fantastik korku türünün en önemli isimlerinden Patrick Wilson’ın yönetmenliğinin yanında oyunculuk meziyetlerini de göstereceği Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı filmleri var. Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı, iblislerini dindirmek için korkunç olaylarla yüzleşmek zorunda kalan Josh ve Dalton’un hikayesini konu ediyor.

Ankara’da havalar iyice ısınmışken açık havada sinema keyfi yaşamak isteyenler için de seçenekler mevcut ve artmaya devam ediyor.

CERMODERN

Cermodern muhteşem manzarası ve geniş bahçesiyle Açıkhava sineması sevenlerin vazgeçemediği mekanlardan biri.

cermo.jpg

Benim gibi sanat sineması hayranı iseniz ve bunu açık havada izlemek isterseniz CerModern’in bugün için çok iyi bir önerisi var. Hem sinemada hem internette izlediğim bu filmi Açıkhava da izlemek de keyifli olabilir.

Emin Alper’in son filmi Kurak Günler(Burning Days), Cermodern’de Açıkhava sinemasıyla hayranlarının karşısına çıkıyor. 9 Temmuz Pazar günü yapılması planlanan bu etkinlik hava muhalefeti sebebiyle 16 Temmuz Pazar gününe ertelendi. Bileti olanların bşleti geçerliliğini koruyor, bilet almayan ya da alamayanlar da bilet alabilir.

Kurak Günler

Konu:

Emre, Yanıklar kasabasına yeni tayin olmuş çiçeği burnunda bir savcıdır. Bekleyen işlere büyük bir ciddiyetle sarılan Emre, başta belediye başkanı Selim Bey olmak üzere kasaba eşrafı tarafından büyük bir saygıyla karşılanmıştır. Ancak bu hoş karşılamaya rağmen ilk günden itibaren bazı tuhaflık ve gerginlikler yaşanır. Belediye başkanlığı seçimleri yaklaştıkça kasabadaki gerginlik iyice artar. Emre, siyasi çekişmelerde taraf olmak istemese de ona karşı yükselen homurtular, onu yavaş yavaş kasabanın muhalif gazetecisi Murat’a yaklaştırır ve genç savcı kısa süre sonra kısır bir döngüye sıkışıp kalır.

Ayrıca 11 Temmuz Salı günü İtalyan yönetmen Claudio Noce’nin Babamız/Padrenostro filmi de CerModern açık hava sahnesinde.

Babamız / Padrenostro

Bir baba-oğul hikayesini anlatan Babamız, babasının öldürülmesine tanık olan Valerio’nun gözlerinden işlenir. Hayal gücü güçlü olan Valerio on yaşında yaşadığı travmalardan sonra hayatına birden giren Christian ile kendilerini yeniden keşfedecekleri bir yaza başlar. Venedik Film Festivali’nde En İyi Aktör ödülünü kazanan Pierfrancesco Favino, iki başarılı genç oyuncusu ve İtalya’nın Akdeniz güzelliğiyle ünlenen filmin altı ödülü ve dokuz adaylığı bulunuyor. Babamız, yönetmen Claudio Noce’nin imzasını taşıyor.

CERMODERN: Anafartalar, Altınsoy Cd. No:3, 06101 Sıhhıye / Altındağ/Altındağ/Ankara

ANKARA KÜLTÜR MERKEZİ

Her pazartesi, çarşamba ve cumartesi günü Açıkhava sineması olan kültür merkezinde filmlerin seçimi üniversite tarafından yapılıyor.

‘’Her Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi akşamları Saat 20:00'de , Sürpriz filmler, filmleri belirleyen bir üniversitenin, film yönetmenliği bölümü öğrencileri olacak, Yeşilçam ve klasik filmler ağırlık olacaktır.’’

ANKARA KÜLTÜR MERKEZİ: Yaşamkent 5034. sk. 24/A ÇANKAYA ANKARA

TİYATRO

Bayram sebebiyle kısa bir dinlenme fırsatı bulan tiyatro için sezonun sonu yavaş yavaş yaklaşıyor. Tiyatroya gitmek için şu birkaç ay son fırsatlarımız olabilir. Bu haftaki en iyi fırsatları sizlere aktarmaya çalışacağım.

ANKARA DEVLET TİYATROSU

Geçen haftada bahsettiğimiz gibi Ankara Devlet Tiyatrosu artık yeni sezona hazırlanıyor diyebiliriz. Gelecek sezon Sefiller, 12 Öfkeli, Cimri, Hisseli Düşler Kumpanyası gibi oyunlarla seyircilerini karşılayacak olan Ankara Devlet Tiyatrosu’nda bu haftaki seçenekler oldukça kısıtlı.

Devlet Tiyatrosunda bu hafta Tarık Buğra’nın eseri olan İbiş’in Rüyası var. 2 saat 25 dakikalık 2 perdeden oluşan oyunun konusu şöyle:

1930’lu yıllar…
Nuran Tiyatrosu ve Nahit…
Geleneksel tiyatromuzun nadide temsilcisi ve karakteri İbiş…
Bir yanda sanat sevgisi, bir yanda rüyalar ve aşk…
Bir yanda hayat ve bir yanda tiyatro…
Hüzün, neşe, tutku ve çaba…
Hepsi bir arada…
Buyrun seyreyleyin

İbiş’in Rüyası oyunu ile Macunköy Açık Hava Yaz Sahnesine çıkacak olan Devlet Tiyatrosu oyuncularının geçen hafta uyarısını yaptığımız gibi 13 ve 14 Temmuz tarihlerindeki oyunları kapalı gişe, 15 Temmuz 2023 Cumartesi günkü oyun için ise biletler satışta.

Macunköy DT Açık Hava Yaz Sahnesi: Macun mahallesi 177.Cadde Macunköy/Yenimahalle

İbiş’in Rüyası 15 Temmuz Cumartesi Saat 20.30

ANKARA ORTAOYUNCULARI TİYATROSU

Ankara OrtaOyuncuları Tiyatrosu ekibi biletleri açık bilet olarak da kullanma seçeneği tanıyor. Böylece aldığınız bilet istediğiniz bir oyun için sizin oluyor. O oyunun saatine, gününe, hangi oyun olduğuna, kiminle ya da kimlerle gideceğinize karar verme konusunda sınırsıza yakın bir özgürlüğün var. Mesela 3 bilet aldıysanız o 3 biletle istediğiniz zaman 3 farklı oyuna da gidebilirsiniz, 3 bileti tek oyuna iki arkadaşınızla beraber giderek de kullanabilirsiniz. Yıllar sonra o bileti de kullanabilirsiniz. Sınırsıza yakın çünkü neredeyse herkes açık bilet aldığından gitmeye karar verdiğiniz oyunu birkaç gün önceden seçip rezervasyon için bildirmeniz gerekiyor. Bu rezervasyonu Instagram adresleri üzerinden de yapabilirsiniz WhatsApp üzerinden de.

tiyatro.jpg

Ankara Ortaoyuncuları Tiyatrosu oyunlarına devam ediyor. Biri çocuk oyunu olmak üzere bu hafta 2 oyun sahneleniyor. Tunalı Hilmi Cinayeti ve Bal arısı ve Gün Çiçeği isimli çocuk oyunu.

Tunalı Hilmi Cinayeti

Tunalı Hilmi Cinayeti iki perdelik bir dram oyunu. Konusu şöyle:

"Sen kadın nefretini, oyuncak mı sandın."

90’lı yıllarda Ankara Tunalı Hilmi Caddesi’nde işlenen bir cinayetin haklı ve haksız argümanlarla psikolojik analizi. İzleyiciyi dönemin sosyolojik yapısı ve kadın-erkek ilişkilerine en çarpıcı bakış açısıyla yaklaşıyor.

Bal Arısı ve Gün Çiçeği

Bal arısı ve Gün Çiçeği isimli çocuk oyunu 45 dakikalık tek perdelik bir oyun.

Konusu şöyle: Uzaklardaki bir ormanda yaşayan iki arkadaştır. Bir gün yine haylazca uçup gezerken ormanda daha önce hiç karşılaşmadıkları bir çiçekle, Gün Çiçeği ile, karşılaşırlar. Gün Çiçeği’nin hikayesini dinleyen Bal Arısı onunla arkadaş olmak ister fakat Kara Sinek bu durumdan hiç hoşlanmaz ve Bal Arısı ile Gün Çiçeği’nin arkadaşlığını kıskanır. Gün Çiçeği’nin hastalanması ve yapraklarını dökme tehlikesiyle karşılaşması üzerine
Bal Arısı ve Kara Sinek ormanın sonundaki köye gidip diğer Gün Çiçeklerinden polen getirmek üzere uzun bir yolculuğa çıkarlar. Eserin sonunda minik izleyicilerimizin de yardımlarıyla köye ulaşıp geri dönen kahramanlarımız Gün Çiçeği’ni kurtarırlar. Eser arkadaşlığın önemini ve gerektiği zaman fedakarlık yapılmasını gerektiğini anlatma çabasıyla sergileniyor. Eser esnasında interaktif oyunlar, bilmecelerle izleyicinin katılımı ve sonunda müzikli dans etkinliğiyle birlikte minik izleyicilerimize 45 dakikalık bir seyir sunuyor.

Tunalı Hilmi Cinayeti 12 Temmuz Çarşamba 20.30

Bal Arısı ve Gün Çiçeği 15 Temmuz Cumartesi 16.00 ve 17.00

KARADAVUT SANAT MERKEZİ (KSM)

Yenimahalle ilçesinin bir başka Sanat merkezi olan Karadavut Sanat Merkezi geçen haftaki kadar zengin bir menü ile karşılamıyor bizi bu hafta.

Bir Delinin Hatıra Defteri- Oğuzhan Karadavut

Onuncu Köy Medya ekibinin hazırlayıp sahnelediği Bir delinin Hatıra Defteri, tam anlamıyla bir başyapıt. Oğuzhan Karadavut’un hem yönetip hem uyarladığı hem de oyuncusu olduğu oyun bu hafta çok seçeneği olmayan tiyatro seyircisi için iyi bir seçenek yaratmış görünüyor.

‘’Nikolay’ın diktatör dönemlerinde hayatını sürdürmüş küçük bir devlet memurunun yaşam hikayesine odaklanan oyun, ana kahraman Popriçin’in delirmeye doğru giden yolunu anlatır. Sürdürdüğü bunaltıcı ve monoton hayata bir de üstünün kızına duyduğu tutku eklenince ortasında bulunduğu karmaşa iyiden iyiye büyür. Aksenti İvanoviç Popriçin’in dikta sistemde boyun eğmeme uğraşları ve yaşadığı psikolojik travmalar kendisini İspanya Kralı zannetmesine kadar sürer gider ve akıl hastanesine kapatılmasıyla son bulur.’’

KARADAVUT SANAT MERKEZİ: Güventepe, Karaballı Cd. No:27, 06210 Yenimahalle/Ankara

Bir Delinin Hatıra Defteri 9 Temmuz 2023 20.00

FARABİ SAHNESİ

Ankara’nın önemli sahnelerinden biri olan Farabi Sahnesi yine klasiktiyatro oyunlarının dışında bir tarzla karşımıza çıkıyor. Emrah Aktürk’ün yazdığı Beyza Nur Metin’in yönetip oynadığı ‘’Bugün Bir Cinayet İşledim’’ bu hafta farklı tarzda bir tiyatro oyunu bizlerin huzuruna çıkıyor.

45 dakika sürecek olan tek perdelik oyunun konusu şöyle:

"Bugün bir cinayet işledim, kusurluydu." Cinayetin kusuru ya da kusursuzu olur mu? Dikkatle bakan bir göz için kusursuz insan olur mu? Çok soru sormanın tehlikeli olduğu bir dünyada, tekinsiz bir sahnede, küçük bir çocuk, yolda kusurlar bularak büyüyor ve kendine ne kaldıysa onunla nasıl yaşadığını anlatıyor.

Bugün Bir Cinayet İşledim 14 Temmuz 2023 Cuma Saat 20.00 Farabi Sahnesi

FARABİ SAHNESİ: Güvenevler Mahallesi, Farabi Sk. 17/A, 06680 Çankaya/Ankara

KONSER

Isınan hava ile kültür sanat etkinlikleri içinde en üst sıraya yerleşen konser bu hafta da Ankaralıların ilk tercihi olabilir. Ankarada bu hafta pop, rock, rap her tarz müziksever için konser seçenekleri mevcut.

Özellikle son zamanlardaki Antidepresan şarkısıyla büyük bir kitleye tekrar kendini hatırlatan Mabel Matiz bu hafta Ankara’da.

IF Armada AVM Açık Hava Sahnesinde sahne alacak olan Mabel Matiz konseri için Cuma akşamı kimseye söz vermeyin.

Unutulmayan şarkıları ve güçlü vokalleriyle Türk pop müziğinin sevilen isimlerinden Sertap Erener, dinleyicileriyle buluşmak için Ankara’da. Eurovision birincisi şarkıcıyı dinlemek için bugün Atılım Üniversitesi’ne davetlisiniz.

sertap.jpg

Ankara’da bir başka konser seçeneği rock severler için. Türk rock müzik grubu Redd, 12 Temmuz akşamı 6.45 KK Sahnesinde.

Rock, Pop derken Rap severler için de Ankara’da bu hafta konser seçeneği mevcut. Birçok rapsever için bir numara olan Sagopa Kajmer 16 Temmuz akşamı Armada Avm sahnesinde olacak.

Türk rap müziğin en iddialı isimlerinden Sagopa Kajmer, 16 Temmuz Pazar günü sevilen şarkılarıyla Ankara’da.

sago.jpg

Sertap Erener Konseri 9 Temmuz 2023 Pazar Saat 21 Atılım Üniversitesi Amfi Tiyatro

Redd Konseri 12 Temmuz 2023 Çarşamba saat 21.00 6.45 KK

Mabel Matiz Konseri 14 Temmuz 2023 Cuma saat 21.00 IF Armada AVM Açık Hava Sahnesi

Etkinliğin kapı açılış saati ise 19.00

Sagopa Kajmer Konseri 16 Temmuz 2023 20.30 Pazar Armada AVM Açıkhava

STAND UP

Açık Mikrofon Stand-Up: Açık Mikrofon, son zamanlarda stand up konusunda favori ekiplerimden biri. Birçok komedyenin yer aldığı ekipte herkesin sahne süresi 5 dakika.

Açık Mikrofon Stand-Up

9 Temmuz 2023 Pazar 19.00 Berlin Pub

16 Temmuz 2023 Pazar 19.00 Berlin Pub

Ankara Stand Up Gecesi

14 Temmuz 2023 Cuma Saat 20.30 Berlin Pub

Tuzbiber & Güvercin 6'lı Standup Gösterisi

İstanbul ve Ankara merkezli komedyenlerin sahne alacağı, 6’lı Stand-up gecesi; Route Ankara Sahnesi’nde!
14 Temmuz 2023 Cuma saat 20.00 Route Sahnesi

Akın Aslan Tek Kişilik Standup Gösterisi

15 Temmuz 2023 Cumartesi 19.00 Fade Stage Sahnesi

Güvercin Açık Mikrofon

ister sahneye çık ister seyirci ol! Mottosuyla sahne alan Güvercin Açık Mikrofon her hafta olduğu gibi bu hafta da Ankaralılarla buluşuyor.

15 Temmuz 2023 Cumartesi 16.00 Fade Stage Sahnesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yasin Şahin Arşivi