Ankara’nın önemli simgelerinden Zafer Anıtı (Ulus Atatürk Heykeli)

Ankara’nın en önemli simgelerinden biri olan Zafer Anıtı, genç Cumhuriyet’in bize bıraktığı en önemli eserlerinden biri olarak Ulus'ta varlığını sürdürüyor. Her gün önünden binlerce Ankaralı geçmesine rağmen anıtın hikayesini birçok kişi bilmiyor…

Ankara’nın önemli simgelerinden Zafer Anıtı (Ulus Atatürk Heykeli)
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Ankara’nın ve Cumhuriyet'in kalbi Ulus Meydanı’nda yer alan halk arasında Ulus Atatürk Heykeli olarak bilinen ‘Zafer Anıtı’ 1927 yılında Türk Ulusuna armağan edildi.

img-6738-jpg.jpg

HER KÖŞESİ AYRI BİR ANLAM

Ankara'nın Altındağ ilçe sınırlarında bulunan Ulus Meydanı’ndaki Ulus Atatürk Heykeli Kurtuluş Savaşı kahramanlarına ithafen Türk Ulusuna armağan edildi. 1927 yılında Birinci Meclisin hemen yanında dikilen anıt, birçok önemli mesajı içerisinde barındırıyor.

img-9834.jpg Meydanda Ankaralıları karşılayan Zafer Anıtı'nda; yan yüzünde iki kurt başı, ön yüzünde arkadaşlarını savaşa çağıran bir asker ve ufku gözleyen iki Türk askeri tasvir ediliyor. Atatürk’ün at heykelinin altında sağ yüzde Başkumandanlık Meydan Muharebesi tasvir edilirken, diğer yüzünde ise Türk bayrağını selamlayan istila ordusu yer alıyor.

img-1492-jpg.jpgGövdenin üst kısmında ise “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, İleri! Dumlupınar 1922” yazıyor. Bu ve bunun gibi birçok anlatımın olduğu anıt içerisinde bir de devrilmiş çınar ağacından fışkıran fidanı gösteren figürde Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu anlatılıyor.

img-1476-jpg.jpg

Anıtın en üst kısmında ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Başkumandanlık kıyafeti ile at üzerinde simgeleniyor. Yeni Gün gazetesi öncülüğünde 1925 yılında açılan uluslararası yarışma sonucu yaptırılan anıt, Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından tasarlandı. Anıtın açılışı ise 24 Kasım 1927 tarihinde yapıldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.