Ankara'nın simgesi: Abdi İpekçi Parkı

Ankara'nın merkezi haline gelen Sıhhiye Meydanı'ndaki Abdi İpekçi Parkı’nda yer alan gökyüzüne açılmış iki el figürü heykelinin öyküsünü biliyor musunuz?

Ankara'nın simgesi: Abdi İpekçi Parkı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara'nın önemli dinlenme alanlarından biri olan Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’nın içindeki göğe açılmış iki el heykeli sadece Ankaralıların değil, Ankara’ya gelip parkı gezenlerin de ilgisini çekmeye devam ediyor.

Çay bahçesi, çocuk oyun alanları ve gökyüzüne açılan iki el figürü gibi çeşitli alanlarla 36.800 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan parkın merkezinde yer alan 'Çalışan, Üreten ve Yaratan Eller' heykeli, insan elinin gücünü simgeliyor. Heykel Metin Yurdanur'un önemli eserlerinden biri olarak şehrin sembolü haline geldi.

untitled-1-002.jpg

HEYKEL ÜRETME GÜCÜNÜ TEMSİL EDİYOR

Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan 'Çalışan, Üreten ve Yaratan Eller' heykeli, 1979 yılında dönemin Ankara Belediye Başkanı Ali Dinçer tarafından başlatılan kamusal alanda serbest heykel uygulamalarının bir parçası olarak yapıldı. Heykel, insan elinin çalışma, üretme ve yaratma gücünü simgeliyor.

untitled-1-004.jpg

ESER SAHİBİ TÜRKİYE'NİN İLKELERİNDEN

Heykeltıraş Metin Yurdanur, eserlerinde genellikle bronz malzeme kullanan sanatçılardan biri olarak biliniyor. Abdi İpekçi Parkı’ndaki göğe açılan eller de Yurdanur'un unutulmaz eserlerinden biri ve adeta Ankara’nın simgesi haline geldi.

untitled-1-003.jpg

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Parka adı verilen Abdi İpekçi, ilköğretimi bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi'ne geçmiş, sonrasında eğitimini hukuk fakültesinde sürdürmüştür. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres gazetesi gibi çeşitli yerlerde gazeteci, spor muhabiri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Gazeteci Abdi İpekçi, Milliyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptığı, 1 Şubat 1979’da tetikçi Mehmet Ali Ağca tarafından uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti. İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevlerde bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.