Ankara'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin buluşma noktası: Kuğulu Park

Ankara'nın merkezinde yer alan Kuğulu Park, doğanın sakinliğini ve tarihin büyüsünü bir araya getiriyor. Küçük göletinde özgürce yüzen kuğularından ismini alan park, Ankaralının ve turistlerin en çok ziyaret ettiği adreslerden biri olmaya devam ediyor.

Ankara'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin buluşma noktası: Kuğulu Park
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara'nın gözde mekânlarından biri olan Kuğulu Park, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor. Parkın girişinde, Türk tarihine damgasını vurmuş önemli bir simanın eseri ziyaretçileri selamlıyor.

Ümit Öztürk'ün elinden çıkan Tunalı Hilmi'nin heykeli, parkın atmosferine ayrı bir anlam katıyor.

1-5.jpg

Parktaki göletin yanı sıra, çocuk oyun alanları, köpekler için oyun parkı ve Atatürk Bulvarı'na bakan kısmında ise bir kafeterya bulunuyor.

1-6-001.jpg

Parkın girişinde, 2006 yılında dikilen, Ümit Öztürk'in eseri, Tunalı Hilmi'nin heykeli bulunuyor. Muzaffer Ertoran tarafından yapılmış olan "Öpüşenler" adlı eser ise parktaki diğer heykellerden biri oldu.

1-2-001.jpg

TUNALI HİLMİ BEY KİMDİR?

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının önemli siyaset ve düşün adamlarından Tunalı Hilmi Bey, 1871’de Eskicuma'da (Bulgaristan) doğdu. Kuleli’deki öğrencilik yıllarında gazete çıkararak başladığı hürriyet mücadelesine askeri tıbbiyede de devam etti. 1895'de Cenevre'ye gitti ve Jön Türk hareketinin önde gelenleri arasında yer aldı.

Faaliyetlerini Cenevre, Madrid ve Kahire'de sürdürdü. 1908'de İkinci Meşrutiyetin ilanıyla yurda döndü. Karadeniz Ereğlisi Bayburt Ordu, Beykoz ve Gemlik’te kaymakamlık yaptı. Göçmen dairesinde müfettişlik görevlerinde bulundu. 1919'da son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ında Bolu milletvekili iken meclis dağıtılınca Ankara’ya gitti ve Milli Mücadele saflarındaki yerini aldı.

1920’de açılan ilk mecliste Bolu’yu temsil etti. 1923 ve 1927 dönemlerinde Zonguldak milletvekili seçildi. Türkçe’nin arılaştırılması, kadın ve işçi hakları, köy kalkınması konularındaki kararlı çalışmalarıyla tanındı. Kurtuluş Savaşı sırasında hem cephede, hem de cephe gerisinde mücadele edenlere verilen yeşil-kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibidir.

1.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.