Arnavutluk Büyükelçisi Robo'dan, ATO Başkanı Baran'a ziyaret

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Arnavutluk’la telekomünikasyon, yenilenebilir enerji, maden, eğitim ve sağlık alanlarında işbirliğinin geliştirilebileceğini belirtti.

Arnavutluk Büyükelçisi Robo'dan, ATO Başkanı Baran'a ziyaret
Yayınlanma:
Güncelleme:

Arnavutluk Büyükelçisi Kastriot Robo, ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Baran, ziyarette yaptığı konuşmada kartallar ülkesi Arnavutluk ile Türkiye arasında köklü tarihi bağlarla uyumlu bir şekilde gelişmiş ticari ilişkilerin henüz istenilen seviyede kurulamadığını belirterek, “Telekomünikasyon, finans, yenilenebilir enerji, maden, eğitim ve sağlık alanlarında iki ülkenin ticaretini geliştirmek için TOBB öncülüğünde ATO ve Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları ve sektör temsilcileriyle pandemi sürecinde webinar üzerinden toplantılar gerçekleştirebilir, daha sonra da yüz yüze bu ilişkileri geliştirebiliriz. Ticaretimizi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu hedef olan 1 milyar Avro’ya çıkarmak için ATO olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız” dedi.

Baran, nüfusunun yüzde 50’sinin tarımla uğraşmasına ve ekilebilir alanların organik tarıma elverişli olmasına rağmen Arnavutluk’un tarım ithalatçısı bir ülke olduğuna dikkat çekerek, tarım alanında ortak çalışmalar yapılabileceğini söyledi. Baran, iki ülkenin tekstil ve ayakkabı sektörlerinde gerçekleştireceği işbirlikleriyle başarılı çalışmalara imza atabileceğini ifade etti. 600 Türk şirketinin Arnavutluk’ta 3,5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini kaydeden Baran, yatırımları artırmaya yönelik adımların da karşılıklı diyaloglarla ele alınabileceğini söyledi.

Konuşmasında Ankara ekonomisi hakkında da bilgi veren Baran, Başkent’in Türkiye’nin sağlık turizmi gerçekleştiren illeri arasında yer aldığını dile getirdi. Baran, Arnavutluk’tan Başkent’e sağlık turizmi amacıyla ziyaretlerin gerçekleştirilebileceğini, bu amaçla paket turlar hazırlanabileceğini söyledi.

ATO olarak Esenboğa’dan yurtdışına direkt uçuş sayısı artırmak üzere çalışma yaptıklarını da hatırlatan Baran, pandemi sonrasında Tiran’a da direkt uçuşların başlatılmasına ilişkin talepte bulunacaklarını bildirdi.

STRATEJİK ALANLARDA İŞBİRLİĞİ"

Büyükelçi Robo ise konuşmasında, Türkiye’nin Arnavutluk’un dördüncü ticaret ortağı olduğunu belirterek, pandemiye rağmen işbirliğini artırmak üzere çalışma yaptıklarını söyledi.

Arnavutluk’ta yatırım stoğunda Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını bildiren Büyükelçi Robo, bu yatırımların bankacılık, enerji, altyapı yatırımları, eğitim ve sağlık gibi stratejik alanlarda gerçekleştiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 460 milyon Avro olduğunu kaydeden Büyükelçi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Arnavutluk Cumhurbaşkanı’nın 1 milyar Avro seviyesine ulaşmayı hedef koyduğunu hatırlatarak, “ATO’nun bu rakama ulaşmaktaki rolü son derece önemli” dedi. Arnavutluk’un Türk şirketlerine ve ürünlerine kapılarının açık olduğunu belirten Büyükelçi, “Daha fazla Türk ürün ve şirketini ülkemizde görmek isteriz” diye konuştu.  

ENERJİ KORİDORUNDA İKİ ÜLKE

Arnavutluk ile Türkiye’nin hem Akdeniz hem de Balkan ülkesi, NATO müttefiki ve AB adayı olduklarını kaydeden Büyükelçi, “Aynı yönde ilerliyoruz. Coğrafi açıdan da benzerliklerimiz var. Türkiye gibi Arnavutluk da doğu ile batı, kuzey ile güney arasında köprü işlevi gören coğrafi konuma sahip.  Telekomünikasyon, yol ve enerji alanında koridorlar iki ülke olarak bizi birleştiriyor. Bu da bizim ileriki işbirliklerimizin çerçevesini ve kapsamını genişletebilecek ve kolaylaştırabilecek bir stratejik fırsat olarak önümüze çıkıyor “ dedi.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI TEKLİFİ

İki ülkenin birlikte gerçekleştirebileceği projeler olduğunu kaydeden Büyükelçi, “Bunun için Ankara Ticaret Odası ile işbirliğinin faydalı olacağına inanıyorum. Bu inancı da,  ATO ve Tiran Ticaret Odası arasında yapılacak işbirliği anlaşmasıyla somutlaştırabileceğimizi düşünüyorum. Bunun ardından eşleştirme toplantıları gerçekleştirerek işletmelerimiz arasında bağlantılar sağlayabiliriz” diye konuştu.

Büyükelçi Robo, pandeminin başladığı dönemde Türkiye’nin Arnavutluk’a maske ve tıbbi malzeme gönderdiğini hatırlattığı konuşmasında, bu süreçte Arnavutluk’tan hastaların Türkiye’ye gelerek hastanelerde tedavi olduğunu bildirdi. Büyükelçi, “Türk kardeşlerimize pandemi sürecinde sağlık konusundaki destekleri için de teşekkür etmek isteriz” dedi.

TOKİ’DEN DEPREM KONUTU

TOKİ, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü’nün Arnavutluk’ta çalışmalar yaptığını kaydeden Büyükelçi, Arnavutluk’ta geçen yıl yaşanan depremde AFAD yetkililerinin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını, ardından da TOKİ’nin deprem konutu, hastane ve sosyal tesis inşaatına başladığını belirterek, konutların Temmuz ayında tamamlanacağını söyledi. Büyükelçi, “Bu süreçte Türkiye’nin verdiği destek diğer Avrupa ülkelerinin verdiği destekten daha yüksekti” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ARNAVUTLUK HALKINA HEDİYE

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın 6 Ocak’ta Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arnavutluk’a sahra hastanesi kurma sözü verdiğini hatırlatan Büyükelçi “60 milyon Avro tutarında hastane Türk Cumhurbaşkanı tarafından Arnavutluk halkı için hediye niteliğinde” dedi.

Hastanenin 50 Türk doktor, hemşire ve yöneticisi tarafından Türk modeli ile yönetileceğinin bilgisini de veren Büyükelçi, “Arnavutluk’ta mümkün olduğunca çok Türk varlığı olmasından hoşnutuz” diye konuştu.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.