ASKİ Ankara'da tıkanmış olan ızgaralar için temizlik çalışması başlattı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Başkent genelinde yaşanabilecek sel ve su taşkınlarını önlemek amacıyla kum, çakıl, yaprak, dökülen yağ ya da bebek bezi gibi maddelerle tıkanan ızgaraları temizlemek üzere kapsamlı bir temizlik çalışması başlattı.

ASKİ Ankara'da tıkanmış olan ızgaralar için temizlik çalışması başlattı
Yayınlanma:

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, son 2 ayda 74 bin 877 ızgaranın, 871 sel kapanının ve 65 alt geçidin temizlendiğini açıkladı. Bu operasyonun, eski yönetimler tarafından altyapının ihmal edilmesi nedeniyle meydana gelen sel olaylarını minimize etmeyi amaçladığı belirtildi.

SEL OLABİLECEK ALANLAR KONTROL EDİLİYOR

Akçay, Ankara'da sel ve su baskınlarını önlemek için kapsamlı bir temizlik çalışması başlattıklarını belirtti. Kent genelinde düzenli aralıklarla temizlik yapılmasına ek olarak, özel bir programla sel ve su baskını yaşanabilecek noktaların kontrol ve temizliğini sağladıklarını ifade etti. Yılda en az 3 kez ızgaraları kontrol ederek tıkanıklığı önlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Akçay, temizlik sonrasında olası bir taşmanın, idareden kaynaklı ihmaller yerine fiziki altyapı yetersizliği nedeniyle oluşması durumunda sorunun yeni yatırımlarla çözüleceğini belirtti. Akçay amacının, sel felaketi yaşanmadan önlem alarak olumsuz etkileri minimuma indirmek olduğunu kaydetti.

FARKLI ZEMİNLERDE FARKLI TASAMLARIMLARA SAHİP IZGARALAR KULLANILIYOR

Akçay, kurumun düzenli program ve plan dahilinde yürütülen temizlik çalışmalarıyla ızgaralardaki doluluktan kaynaklanan taşkınları tamamen önleme hedefini benimsediğini ifade etti. İdari ve fiziki nedenlere bağlı sorunları ayırt ederek özellikle temizlenmemiş rögarlardan kaynaklanan taşkınları engellemeyi amaçladıklarını belirten Akçay, bu doğrultuda, her ay mevcut rögar ve ızgaraların yüzde 25'inin düzenli olarak temizleneceğini ve farklı zeminlerde farklı tasarımlara sahip ızgaraların kullanılacağını açıkladı. Ayrıca, ilçe belediyelerinin asfaltlama sırasında ızgaraların üzerini kapatmamalarının ve kot farkı yaratmamalarının, altyapının verimli çalışması için önemli unsurlar olduğunu vurguladı.

aski2.jpg

AKÇAY'DAN VATANDAŞLARA UYARI

Akçay, atık su (kanalizasyon) ve yağmur suyu hatlarının zamanla kum, çakıl, yağ gibi çökelmiş malzeme birikimi ile tıkanarak çalışamaz duruma geldiğine dikkat çekti ve vatandaşları ızgaralara malzeme atmamaları konusunda uyardı.

ASKİ, Ankara'nın 25 ilçesinde gerçekleştirilen rutin temizlik, bakım ve onarım çalışmalarıyla Başkent'i sağanak yağışa hazır hale getirmek için çaba sarf ediyor. Çalışmalarda ekonomik ömrünü tamamlayan ızgaraların yenileriyle değiştirildiğini belirten Akçay, tıkalı mazgal ve kanal açma çalışmalarında kullanılan vakumlu ekskavatörün, toprağa basınçlı hava vererek toprağı gevşetme özelliğine sahip olduğunu ve içindeki su jeti ile basınçlı suyla çamuru yumuşatarak temizlik sağladığını ifade etti.

aski3.jpg​​​​​​​

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.