ASKİ Genel Müdürlüğü Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı'nın TÜRKAK'tan aldığı akredite genişletildi!

ASKİ Genel Müdürlüğü Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, geçen yıl Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) aldığı akreditasyonun ardından bu yıl kapsamını genişletmek için başvuruda bulundu.

ASKİ Genel Müdürlüğü Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı'nın TÜRKAK'tan aldığı akredite genişletildi!
Yayınlanma:

ASKİ Genel Müdürlüğü Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı'nın sertifikası revize edilerek, polietilen (termoplastik) boruların iç basınç testleri ile beton-betonarme boruların tepe yükü basınç testlerini de gerçekleştirebilecek hale getirildi.

TESTLER DÜNYANIN HER YERİNDE GEÇERLİ

ASKİ'nin Çevre Laboratuvarı, Başkentin içme suyunun uluslararası standartlara uygunluğunu denetlerken, ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı ise altyapı ihalelerini kazanan yüklenici firmaların imalatlarında kullanılan boruların kalite testlerini gerçekleştiriyor. Laboratuvar, özel kurumlar ve diğer kamu kurumlarından gelen deney taleplerini bir tarife çerçevesinde karşılayarak tüm Türkiye'ye hizmet veriyor. Gerçekleştirilen testler, Avrupa ülkeleri, ABD ve Çin dahil dünyanın her yerinde geçerli olarak kabul ediliyor.

KAPSAM GENİŞLETME BAŞVURUSUNDA BULUNDU

25 Şubat 2022'de TÜRKAK tarafından akredite edilen ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, Türkiye'deki tüm laboratuvarların uluslararası standartlara uygunluğunu teyit eden bir kuruluştur. Bu yıl içinde laboratuvar, 'termoplastik boruların iç basınç testi ve beton-betonarme boruların kırılma yükü tayini deneyleri' için kapsam genişletme başvurusunda bulundu. Bu sayede, laboratuvar, "20 Ekim 2023/01 tarihli TÜRKAK Akreditasyon Sertifikası"nda belirtilen 9 farklı deneyi de gerçekleştirebilecek.

aski.jpg

BİRÇOK TEST YAPILIYOR

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Şengül, revize edilen sertifika ve laboratuvarda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Laboratuvarda, üstyapı ve altyapı projelerinde kullanılan malzemelerin yerinde sıkışma ve laboratuvar deneyleri, kırmataş malzeme deneyleri, sertleşmiş küp beton numunelerinde basınç dayanım deneyleri gibi birçok testin yapıldığını belirtti. Ayrıca, beton-betonarme borularda tepe yükü basınç deneyi, termoplastik boru ve ek malzemelerin kalite kontrol deneyleri gibi çeşitli testlerin de gerçekleştirildiğini ifade etti. ASKİ'nin altyapı imalatlarında kullanılan çeşitli boru ve malzemelerin testlerinin yanı sıra zemin, dolgu malzemelerinin ilgili deneylerinin de yapıldığını vurgulayan Şengül, hizmetlerinin Ankara halkına kaliteli ve uzun ömürlü olma ilkesine dayandığını belirtti.

askiakredite.jpg​​​​​​​

ÖZEL KURULUŞLAR VE FABRİKALARA DA HİZMET VERİYOR

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Şengül, ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı'nın diğer şehirlerin su ve kanalizasyon idareleri yanı sıra özel kuruluşlar ve fabrikalara da hizmet verdiğini belirtti. Laboratuvarın içme suyu ve kanalizasyon altyapısı inşaatlarında kullanılan malzemelerin deneylerini özenle gerçekleştirdiğini ifade eden Şengül, imalat kalitesini​​​​​​​ burada kontrol ettiklerini ve hedeflerinin altyapıda kullanılan malzemelerin daha ekonomik ve uzun ömürlü olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Ayrıca, laboratuvarın beton-betonarme boruların TSE 821 EN 1916 standartına uygun yapılan tepe yükü basınç deneyinden akredite olduğunu ve uluslararası geçerliliği olan deneylere açık olduklarını vurguladı. Laboratuvarın çeşitli boru tipleri için tepe yükü basınç testi yapabildiğini belirten Şengül, laboratuvarda yapılan deneylerin özel veya diğer kamu kurumlarından gelen taleplere açık olduğunu da ekledi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.