Bekir Ödemiş, Ankara'daki anıt çalışmalarını anadolugazete.com.tr'ye anlattı

Ulus Zafer Anıtı başta olmak üzere Ankara'da bulunan tüm anıtlarda önemli çalışmalar yapan ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Başkent'teki çalışmaları anadolugazete.com.tr'ye anlattı.

Bekir Ödemiş, Ankara'daki anıt çalışmalarını anadolugazete.com.tr'ye anlattı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Ulus Zafer Anıtı Sergisi ile Cumhuriyet ideolojisinin içselleştirilmesi ve milli mücadele ruhunun belleklerde taze tutulmasının amaçlandığını söyleyen Bekir Ödemiş, önemli açıklamalarda bulundu.

Restorasyonunu Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığının üstlendiği Ulus Zafer Anıtı, Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapıldı. Cumhuriyet gazetesinin kurucusu Yunus Nadi'nin öncülüğünde, halkın katkılarıyla yapılan Ulus Zafer Anıtı, 24 Kasım 1927'de açıldı.

20240508-010837-0000.jpg

"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİ"

Ödemiş, Zafer Anıtı'nın Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türk halkının milli mücadele ruhunu yansıtan en somut örneklerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Ulus Zafer Anıtı, kent merkezindeki en eski meydanda konumlanmış olmasının yanı sıra etrafındaki diğer Erken Cumhuriyet Dönemi yapılarıyla kurduğu mekânsal ilişki sayesinde, zaman içerisinde Ankara'nın en önemli simgelerinden biri olmuştur." dedi.

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Roma döneminden Cumhuriyet tarihine kadar yapılan tüm eserlere sahip çıktıklarını aktararak başta Ulus Zafer Anıtı olmak üzere Ankara'da simgeleşen tüm anıtlarda çalışmalar yapıldığının altını çizdi.

20240508-010917-0000.jpg

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte eserlerin restorasyonlarına önem verildiğini belirten Ödemiş, “Yapıldığı tarihten bu yana anıta ilişkin köklü bir restorasyon ve iyileştirme çalışması maalesef yapılmamış. Sadece eski belediye başkanı döneminde anıtın kimliğine ters düşecek bir boya çalışması yapılmıştı. O da büyük tepki görünce temizlendi. Biz göreve gelir gelmez Mansur beyin talimatıyla sadece Ulus’taki zafer anıtını değil, Ankara’da simgeleşmiş tüm anıtları ele aldık.” diye konuştu.

img-20240506-153827.jpg

GÜVENPARK ANITI RESTORASYONU BİTTİ

Güvenpark Anıtı'nın restorasyon çalışmalarının bittiğini ifade eden Bekir Ödemiş, Güvenpark Restorasyon Projesi kapsamında ayrıca 13 Mart 2016'da Güvenpark'ta gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına yapılan anıtın da yerleştirileceğini söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.