Belediyeler S.O.S veriyor

Türkiye’de ekonominin daralması sonucu oluşan sıkıntılardan en çok Belediyeler etkilendi. Belediye gelirlerinin azalması öncelikle işsizliği ardından belediye çalışmalarını etkiledi.

Belediyeler S.O.S veriyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yerel yönetimler Türkiye’de vatandaşın ilk elden hizmet aldığı, doğumundan ölümüne kadar muhatap olduğu kurumlardır. Belediyeler her ne kadar bütçelerini kendileri yapsa da, yönetse de sonuçta bir kamu kuruluşudur.  O şehrin veya ilçelerin ayakta kalabilmesi için hizmet verebilir duruma olması gerekmektedir.

Türkiye’de ekonominin daralması sonucu oluşan sıkıntılardan en çok belediyeler yara alırken Belediye gelirlerinin azalması öncelikle işsizliği ardından belediye çalışmalarını etkiledi.  Özellikle inşaat sektörünün darbe alması inşaat gelirlerinden oluşan kalemlerde hızla düşüş göstermesine sebep oldu.  İnşaat ruhsat harçları, katılım bedelleri, proje onayları, iskân harçları gibi gelir kalemlerinden mahrum kalan yerel yönetimler, aynı zamanda genel bütçeden gelen paylarındaki düşüşü de göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten zor günler geçirmektedirler.

BELEDİYELER ZORDA

Belediyelere genel bütçeden gelen payların düşüklüğün sebebi ise maliye bakanlığının vergi toplamakta zorluk çekmesidir. Belediye gelirlerinin diğer bir kalemi ise gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirlerdir. Gayrimenkullerde alıcı olmayınca satışta yapılmadığından bu kalemde tıkanmıştır. Diğer bir gelir kalemi olan emlak vergilerinin mayıs ve kasım aylarındaki tahsilat dönemlerinde beklentinin yüzde ellisi dahi karşılanmamıştır. Bu durum ise borçlu belediyeleri fazlasıyla zor duruma sokmuştur.

GÜNLÜK RUTİN İŞLERİ BİLE YAPAMIYORLAR

Bütçesi kadar borcu, bütçesinin üzerinde borcu olan birçok yerel yönetim Türkiye’de ciddi bir sıkıntıya girmişlerdir. Birçok belediye günlük yapılması gereken yol, kaldırım, park, bahçe, bakım, temizlik gibi hizmetleri dahi aksatacak kadar zorluk çekmektedir. Sıkıntı içinde bulunan belediyeler yeni gelir kaynakları bulma çabası içine girmiş ve her çaba Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik yapıdan dolayı boşa çıkmıştır. Bu gidişatın önlem ve tedbiri alınmazsa birçok belediye çalıştırdığı personelin maaşını, bundan kaynaklanan sosyal güvenlik kurumu, stopaj vergileri ve emekli sandığı kesintileri ödenemez duruma düşülecektir. Bu durumsa borçlanarak yaşayan belediyelerin sırtına ciddi bir yük daha bindirecektir. Belediyeler Gelir ve giderleri disipline edip verdikleri hizmetlerde aksama yaşanmaması için büyük bir çaba gösterseler de sıkıntı katlanarak çoğalmaktadır.

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.