Efeli Hayriye’nin yolculuğu

Efeli Hayriye kitabı yazarı Sümer Tek, 20. Ankara Kitap Fuarı’nda anadolugazete.com.tr’ye kitabı ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Hikâyelerimin ilham kaynağı, memleketim Kayseri ve bozkırdır” diyen Yazar Sümer Tek, yazma süreci, ana karakterlerin oluşumu ve kitabı ile ilgili merak edilen birçok soruyu cevapladı.

Efeli Hayriye’nin yolculuğu
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Efeli Hayriye kitabının yazarı Sümer Tek, 20. Ankara Kitap Fuarı’nda anadolugazete.com.tr’ye kitabı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Memleketinden aldığı ilhamla hikâyelerini yazan Tek, ilham kaynağı ve kitabıyla ilgili birçok soruyu şu sözlerle yanıtladı:

“Hikâyelerimin ilham kaynağı çocukluğumu doya doya yaşadığım memleketim Kayseri ve bozkırdır. Torunları olmakla iftihar ettiğim Sunguroğullarının doğup büyüdüğüm çevrede köklü bir tarihi vardı. Bu kadim tarihin izleri günlük yaşantımda her an karşıma çıkıyordu. Annemin köyü olan Karatay'da bulunan ve köyle aynı ismi taşıyan han, asırlar boyunca mensubu olduğum Sunguroğulları tarafından korundu ve işletildi. Çocukluk yıllarımda içinde koşup oynadığım han hakkında annemin burada yaşadıklarına dair hatıralarını dinlerken kendimi sanki bir masal diyarında hisseder, çok mutlu olurdum. Kim bilebilirdi ki yıllar sonra yazacağım kitaba isim olan 'Efeli Hayriye' hikâyesine o handa geçen bir sahne ile başlayacağımı...”

Ana karakterinizin oluşturulması sürecinde hangi ipuçlarını takip ettiniz?

“Kitabım yirmi üç hikâyeden oluşmaktadır. Her hikâyemin ana karakterleri yakınken tanıdığım kişiler olduğu için onları dinleyerek ve onlarla yaşayarak yazdım.”

fuar-gamze-1.jpeg

Yazma sürecinizde karşılaştığınız zorluklar nelerdi ve bunları nasıl aştınız?

“Hikâyelerimi yazmaya başlama dönemim pandemi dönemine denk geldi. Herkesin eve kapandığı ve ne yapacağını bilemediği, sosyal medya ile iletişim kurmak zorunda kaldığı sırada, insanların dezavantaj olarak gördüğü durumu ben sosyal medyayı doğru kullanarak avantaja dönüştürdüm.

Elbette tüm insanlık için olduğu kadar ülkemiz için de zor günlerdi. Önceleri Facebook’tan paylaşmakla yetindiğim hikâyelerim arkadaşlarım ve takipçilerim tarafından beğenilmeye başladı. 2022 yılındaki Ankara Kitap Fuarı Ötüken Neşriyat standını ziyaretim sırasında Söğüt Dergisi Yayın Yönetmeni Sinan Terzi Hocam, artık hikâyelerimin dergilerde yayımlanma vaktinin geldiğini, Söğüt’ün sayfalarını bana seve seve açabileceklerini söyledi. Çok mutlu oldum tabii. Sonraki günlerde yazdığım bir hikâyeyi Söğüt’e gönderdim. Ardından diğer dergiler geldi. Onlardan da güzel dönüşler alınca çalışmalarımı bir kitapta toplamaya karar verdim. Ve şimdi Ötüken Neşriyat standında kitaplarını imzalayan bir yazar olarak buradayım.”

Kitabınızda ele aldığınız temalar hakkında biraz daha detay verebilir misiniz?

“Çocukluğumdan itibaren Anadolu irfanının kültür ve sanata yansımalarına şahit oldum. Bu süreçte fark ettiğim her değer bir yandan milletime olan sevgi ve inancımı artırırken bir yandan da gelecek nesillere bu değerlerin nasıl ulaştırılabileceğine kafa yormaya çalıştım. Annemin dokunduğu halılardaki motiflerden, halı tezgâhı başındaki sohbetlere kadar şahit olduğum pek çok tema hikâye kıyafeti giyinip kendine yer buldu Efeli Hayriye kitabımda. Bunların yanı sıra Anadolu irfanının şahane yansımaları olan sevgi, saygı, nezaket, fedakârlık, vatanseverlik, çalışkanlık, dürüstlük gibi daha pek çok temayı hikâyelerimde konu edindim.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum