Genç seymenler Tulumtaş Mağarası'nı gezdi

Genç seymenler Ankara Kulübü Derneğinin düzenlediği Gölbaşı Tulumtaş Mağarası gezisine katıldı.

Genç seymenler Tulumtaş Mağarası'nı gezdi
Yayınlanma:

Ankara Kulübü Derneğinin düzenlediği Gölbaşı'ndaki Tulumtaş Mağarası kültür gezisi, genç Seymenler arasında farkındalık yarattı. Gezi, dernek yöneticileri Serpil Yıldırım, Naşit Tosun ve Dilan Gündoğan eşliğinde gerçekleşti.

5 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU

Arkeolog Dilan Gündoğan, gençlere mağara hakkında bilgi vererek, mağaranın 5 milyon yıl önce oluştuğunu ve okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu açıkladı. Mağaranın içindeki oksijen miktarının açık havadan biraz daha fazla olduğunu belirten Gündoğan, ısının sabit kaldığını ve geçmişte insan veya hayvan yaşamına dair herhangi bir bulgu olmadığını ifade etti.

tulumtas.jpg

TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ

Tulumtaş Mahalle Muhtarı Kazım Koç, Ankara Kulübü heyetini sıcak bir misafirperverlikle karşıladı ve Tulumtaş Mağarası'nın tesadüfen keşfediliş hikayesini anlattı. Mağaranın 1990 yılında Ankara İstanbul Çevre Otoyolu inşaatı sırasında ortaya çıktığını belirten Koç, ilgili firmanın taşlı malzeme kazmak için kayalık bir bölgeden geçtiğini ve dinamit patlatarak yol yapımında ilerlediğini ifade etti. Bir boşluk fark edilmesi üzerine mağaranın keşfedildiğini dile getiren Koç, mağaranın Damlataş Mağarası'na benzer atmosfer ve yapıya sahip olduğunu ve 2023 yılında hizmete açıldığını söyledi.

Mağaranın yaklaşık 200 metre derinliğe ve toplamda 300 metreye yakın gezilebilir uzunluğa sahip olduğunu belirten Koç, çalışmaların devam ettiğini ve mağaranın bölgenin bilinirliğini artırdığını vurguladı. Koç, Ankara Kulübü Yönetim Kurulu Üyeleri Serpil Yıldırım, Naşit Tosun ve Dilan Gündoğan başta olmak üzere tüm Seymen kardeşlere ziyaretleri için teşekkür etti.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.