Gölbaşı Belediyesinde 30 yıldır değişmeyen sır!

Ankara'nın Gölbaşı ilçesi yerel seçimlerde her dönem farklı tercihlerde bulunarak bir gelenek oluşturdu. 1994'ten beri Gölbaşı'nda iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapan olmadı. 2024 seçimlerinde de Gölbaşı'nda belediye başkanı ve parti değişti.

Gölbaşı Belediyesinde 30 yıldır değişmeyen sır!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

31 Mart yerel seçimlerinde ortaya çıkan siyasi tablo, ilçelerin birçok özelliğini de gün yüzüne çıkarttı. Bu ilçelerden biri olan Gölbaşı, 30 yıllık geleneği yine bozmadı. Gölbaşı halkı, yerel seçimlerde her beş yılda bir, farklı partilerden yeni belediye başkanı seçti. Gölbaşı halkının bu tercihi dikkat çekiyor.

TEK İSTİSNA: ERDAL EREN

Yüzde 48'lik oy oranı ile 1984'te ANAP'tan Mümtaz Sarıtaş'ın yönettiği Gölbaşı Belediyesi, 1989'da yüzde 44,7 ile SHP'li Erdel Eren yönetimine geçti. Eren, 1994 yerel seçimlerinde de aday olarak yüzde 28,24'lük oy oranı ile başkanlığı kazanıp bir ilke imza attı. Erdal Eren, Gölbaşı tarihinde iki kez üst üste belediye başkanlığı görevini yerine getiren tek isim oldu.

1999 seçimlerine gelindiğinde Gölbaşı Belediye Başkanlığını MHP'li Cevdet Kara yüzde 19,7'lik oy ile kazandı. AK Parti'nin siyasi arenaya çıkmasıyla Gölbaşı'nda yine değişim tercihi görüldü. 2004 seçimlerinde yine parti değiştiren Gölbaşı, bu sefer belediye başkanlığında oy tercihini AK Partili Nasır Haşlak'tan yana kullandı. Haşlak, yüzde 35,34 oy alarak başkanlık koltuğuna oturdu.

ODABAŞI DÖNEMİ BAŞLADI

2009 seçimlerinde bir kez daha el değiştiren Gölbaşı Belediyesi, yüzde 44 ile MHP'li Yakup Odabaşı yönetimine geçti.

Bir dönemin ardından 2014'te yeniden AK Parti yönetimine geçen Gölbaşı Belediyesinde bu sefer Fatih Duruay yüzde 43,8 oy oranı ile seçimin galibi oldu. Belediye yönetiminde önemli değişiklikler yaşandı ve Yakup Odabaşı döneminde 'akrabaların işe alındığı' iddiaları sıkça gündeme getirildi.

GÖLBAŞI TARİHİNDE EN YÜKSE OY

2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın ortak adayı olan MHP'li Ramazan Şimşek, yüzde 54,18'lik rekor oy oranı ile Gölbaşı Belediyesini yeniden MHP yönetimine geçiren isim oldu. 2024 seçimlerine yeniden aday gösterilen Ramazan Şimşek, CHP'nin adayı Yakup Odabaşı karşısında yüzde 21,71'e gerileyerek seçimi kaybetti. Odabaşı, 10 yıl aranın ardından bu sefer CHP'nin adayı olarak girdiği seçimlerde yüzde 44,33'lük oy oranı ile yeniden belediye başkanlığını kazanan isim oldu.

RAMAZANA ŞİMŞEK DERT YANMIŞTI

Ramazan Şimşek, şubat ayında katıldığı bir programda Gölbaşı Belediyesinin hep tek dönemden kaybettiğinden yakınmış, şunları söylemişti:

"Ne öğrenci kalıyor, ne turist geliyor, ne de tarım yapılıyor, Gölbaşı ötelenmiş, herkes Gölbaşı'nın kaymağını yemiş, kimse buraya sahip çıkmamış... Gölbaşı Belediyesi hep tek dönemden kaybetmiş. Gölbaşı'nda 2 göl bulunuyor, yıllarca burada köşe kapmaca oynanmış. Belediye Başkanı olduğumdan beri 5 yıldır maaşımla 54 kız çocuğuna burs veriyorum... Parayla pulla işimiz yok... Yaptığımız eserler ortada... ABB'yi alacağız, Turgut Altınok Başkanımızla birlikte üçlü olsun güçlü olsun diyerek çok çalışacağız. Yaptıklarımız ortada..."

31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Cumhur İttifakı ortaklarından Büyük Birlik Partisi Adayı Gökhan Koçak, yüzde 25,4'lük büyük bir oy oranı ile ikinci olup Cumhur İttifakı adayına seçimleri kaybettirdi. MHP'li Ramazan Şimşek ve BBP'li Gökhan Kocak'ın toplam oy oranı yüzde 47'yi geçiyor. CHP'nin adayı Yakup Odabaşı ise bu seçimlerde yüzde 44 oy alarak başkanlığı kazanan isim oldu. Cumhur İttifakı arasındaki anlaşmazlık sonucu BBP'nin kendi adayını çıkartması Gölbaşı'nda tek dönem geleneğini devam ettirmiş oldu. Gölbaşı halkı, bu seçimlerde de hem partiyi hem de adayı değiştirerek tercihini bir kez daha göstermiş oldu.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.