Gürsel Baran Çubuk turşusu kurdu

ATO’nun  II.Uluslararası coğrafi işaretli ürünler zirvesi ve Çubuk Belediyesi’nin gerçekleştireceği 14. Uluslar arası Çubuk turşu ve kültür festivali ATO’da tanıtıldı.

Gürsel Baran Çubuk turşusu kurdu
Yayınlanma:
Güncelleme:

ATO’nun  II.Uluslararası coğrafi işaretli ürünler zirvesi ve Çubuk Belediyesi’nin gerçekleştireceği 14. Uluslar arası Çubuk turşu ve kültür festivali ATO’da tanıtıldı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş tarafından tanıtılan festivale  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de coğrafi işaret tescili alabilecek 2 bin 500 ürün bulunduğunu belirtti. Bu ürünlere marka değeri kazandırılması ve uluslararası mecrada pazarlanabilmesi durumunda yaklaşık 20 milyar avroluk bir Pazar oluşturulabilmenin mümkün olabileceğini ifade etti.

Her iki organizasyona da vatandaşları davet eden Baran, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ve Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ni kamuoyuna duyurmayı istediklerini belirtti. Baran, coğrafi İşaret tescilinin üreticiyi ve tüketiciyi koruyup, yöresel ürünlere turistik değer kazandırdığını belirterek, “Katma değer ve istihdam sağlayan, üretici gelirlerini yükselten, kırsal nüfusu yerinde tutan, tarımsal üretimin çeşitliliğini teşvik eden ve özgün ürünlerin gelişmesini sağlayan Coğrafi İşaretler, aynı zamanda gerçek bir kırsal kalkınma aracı” diye konuştu.

COĞRAFİ İŞARETE ÖNEM VERİYORUZ

Baran, coğrafi işarete önem verdiklerine dikkat çekerek “Ankara’nın Anadolu’nun coğrafi işaretli ürünlerinin dünyaya açılacağı bir kapı konumunda olduğunu” söyledi. ATO olarak Ankara’nın 12 coğrafi işaretli ürününden biri olan Ankara döneri, Ankara simidi,  Ankara Tavası ve Erkeç Pastırması için tescil aldıklarını belirtti ve Ankara Tiftiği için de başvuru yaptıklarını bildirdi. Baran, ürünlerimizin dünyanın çeşitli ülkelerine kadar ulaşmasını ve onların dilinde lezzetlerinin ve isimlerinin dolaşmasını istediğini belirtti.

BAŞKA ÜLKELERDE BU TURŞUDAN YİYOR

Baki Demirbaş, başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri, Dubai, Katar, Bahreyn ve Türki Cumhuriyetleri gibi ülkelere turşu ihraç ettiklerini ve bu yılki ihracat hedeflerinin 10 bin ton olduğunu belirtti.

TURŞULAR KURULDU

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, TTKC Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ve ATO Başkanı Gürsel Baran’a konuşmalarından sonra Çubuk’un coğrafi işaret tescilli ürünü Agat Taşı hediye etti.Günün sonunda, Çubuk Turşu Sebze Meyve Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hasan Işık’ın tarifi ile çubukta üretilen salatalıklarla çubuk turşusu kuruldu.

tursu.jpg

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.