Hamamönü'nün simgesi haline geldi

Ankara'nın tarihi semti Hamamönü, geçmişten günümüze birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bu eserlerden biri de Tezveren Sultan Türbesi. Üç yol ağzındaki Türbe bölgenin simgesi haline geldi.

Hamamönü'nün simgesi haline geldi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara'nın tarihi ve en çok ziyaret edilen semtlerinden biri olan Hamamönü, birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan Tezveren Sultan Türbesi, geçmişten günümüze kadar Anadolu'nun mistik atmosferini yansıtan bir yapı olarak ön plana çıktı.

turbe.jpg

TEZVEREN SULTAN'IN DİKKAT ÇEKEN HİKÂYESİ

İddialara göre, Tezveren Sultan bir konakta hizmetçi olarak çalışır. Evin beyi hacca gider. Evinin hanımının ise canı un helvası ister. Helva yapılır ve yerlerken evin hanımı hacda olan eşini kastederek “Ah, burada olsaydı da o da yeseydi. Bey de bunu çok severdi” der. O anda Tezveren Sultan, bir tabağa helva doldurup, bir anda Kabe’de olur. Evin beyini bulur ve tabağı uzatır. Sonra evin hanımına dönerek ‘Üzülme, hanımım. Verdim geldim’ der. Kadın inanmaz. Güler geçer. Durumun gerçekliği, evin beyi hacdan helva tabağıyla dönüp, ‘Hacda sen de bizimleydin. Helva ne kadar güzeldi. Sıcacık yedik. Eline sağlık’ deyince anlaşılır. Böylece evin hizmetçisi "Tezveren" olarak anılmaya başlar.

turbe2.jpg

Tezveren Sultan vefat ettiğinde konağın bitişiğindeki caminin avlusuna gömülür. Aradan yıllar geçer, Tezveren Sultan’ın çalıştığı ve barındığı konak ve bitişiğindeki cami yıkılır. Avlusundaki mezarlar başka yere nakledilir. Bu kabirlerden biri Tezveren Sultan’a aittir. Sıra Tezveren Sultan’a geldiğinde onun kabrine dokunamazlar. Yıkmak için vurdukları kazmalar kırılır. Bunun üzerine ilahi bir mesaj olduğu düşünülerek Tezveren Sultan’ın kabrine dokunulmaz. Zaman içinde restore edilerek bugünkü haline getirilir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.