“Herkesin yüreğine dokunacak bir eserle karşılaşacağınız müze: Anne Müzesi”

Anadolu’nun kalbinde Ankara’da, anneleri anlatan ‘Anne Müzesi’ açıldı. Müzenin teması annelik olan ‘Anne Müzesi’nde annelik ile ilgili pek çok sanat eserini ve Anadolu toprağındaki annenin yerini anlatan müze salı günü açıldı. Pazartesi günü hariç açık olan ‘Anne Müze’si anneleri ve sanat eserleriyle ziyaretçilere sunuluyor.

“Herkesin yüreğine dokunacak bir eserle karşılaşacağınız müze: Anne Müzesi”
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Yazar Şermin Yaşar’ın kurduğu Anne Müzesinde pe çok önemli sanatçıya ait anne, çocuk ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zıbını ve başlığı da yer alıyor. Müze yöneticisi Esra Eser, Anne Müzesi’ni anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

4.jpg

Ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı’ndan bu güne kadar anneliği ve Anadolu kadınını eserlerle gözleme fırsatı yakalıyor. İbrahim Balaban, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Otyam, Abidin Dino, Ali Demir, Mustafa Aslıer ve Erol Özden gibi birçok ressamın da tabloları müzede sergileniyor.

ANNE MÜZESİ’NİN ZENGİN KOLEKSİYONU

Metin Yurdanur, Jale Yılmabaşar ve Ertan Matis gibi isimlere ait heykel ve seramik eserlerinin de sergilendiği Anne Müzesi’nde annelik teması sanatla birleşerek geniş koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor.

Anne Müzesi, ana binadan ve yavru binadan oluşuyor. Ana binada, değerli sanat eserlerinin sergilendiği bir salon bulunuyor. Bu salon, ressamların ve heykeltıraşların anne ve annelik üzerine eserlerine yer veriyor. Hemen yanında ise bir lohusa odası bulunuyor. Burada, anneliğe adım atan kadınların eşyaları ve hikâyeleri sergileniyor.

2.jpg

Alt katta, özel parçalardan oluşan bir köşe bulunuyor. Burada, Mustafa Kemal Atatürk'ün bebek zıbını, başlığı ve Zübeyde Hanım'ın seccadesi gibi tarihi değere sahip eserler sergileniyor. Ayrıca, yetimlere ait Gül Cemal gemisi gibi önemli objelere de yer veriliyor.

Yavru binada ise dünya çapında anne ve bebek koleksiyonları sergileniyor. Ayrıca, ziyaretçilerin masal dinleyebileceği özel bir oda bulunuyor.

5.jpg

ANNELERİN ANISINA…

Müze yöneticisi Esra Eser, Yazar Şermin Yaşar’ın Anne Müzesi’ni neden açtığını şu sözlerle anlattı, “Kendisi de zaten bir anne ve Anadolu'daki annelerin neler çektiğiyle alakalı birçok şey okudu, çok şey öğrendi ve çok insanla tanıştı. Annenin ve Anadolu’daki annelerin sırtını sıvazlamak için aslında kurulan bir müze. Her değer verdiğimiz şeyin müzesini kurmuşuz ama bireysel olarak en değer verdiğimiz annemizin müzesi yoktu ve bu müze dünyada anne temalı ilk müze oldu. Eserlerle hem anneliği hatırlatmak hem de yaşatmak istedik.”

1.jpg

Esra Eser, müzenin ziyaretçiler üzerindeki etkisini şu sözlerle ifade etti, “Müze gezisi sonrasında birçok ziyaretçinin 'Şimdi hemen annemi arayacağım. Aa, bu annemde de var. Aa, bu benim bebekliğimde de vardı değil mi anne?' gibi tepkiler vermesi bize büyük mutluluk veriyor. Her insanın bir annenin evladı olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle, herkesin yüreğine dokunacak bir eser bulacağına inanıyorum.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.