"Mücadelenin Vapurundan Kuruluşun Vapuruna” program Gazi’de düzenlendi

Gazi Üniversitesi Deniz ve Su Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında “Mücadelenin Vapurundan Kuruluşun Vapuruna” konulu program düzenlendi.

"Mücadelenin Vapurundan Kuruluşun Vapuruna” program Gazi’de düzenlendi
Yayınlanma:

Gazi Üniversitesi Deniz ve Su Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında “Mücadelenin Vapurundan Kuruluşun Vapuruna” konulu program düzenlendi. Deniz ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Pelin Yıldırım’ın moderatörlüğünde çevrim içi olarak gerçekleşen programda Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Şencan konuşmacı olarak yer aldı.

Açılışta konuşan Gazi Üniversitesi Deniz ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lale Balas, Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında değerli bir program gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Ülkemizde denizcilik faaliyetlerinin nasıl kurulduğunu ve ne kadar çok önem verildiğini biliyoruz. Bu faaliyetleri unutmadan gelecek nesillere aktarmalıyız. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk deniz kuvvetlerine çok önem vermiştir. Denizcilik alanındaki faaliyetlerini titizlikle devam ettirmiştir. Ülkemizde denizciliğin bu konuma gelmesinde önemli katkıları olmuştur” diye konuştu.

gazi-prof-dr-lale-balas.jpg

Başkent Üniversitesi Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezinden Doç. Dr. Evrim Şencan ise Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında böyle bir programa davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Doç. Dr. Evrim Şencan, bu programın gerçekleşmesine katkı veren Deniz ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kuruluna teşekkür etti.

Ülkemizin önemli bir deniz devleti olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şencan, “Denizcilik faaliyetleri ülkemiz adına çok önemli olmuştur. Türkiye bilinenin aksine bir kara devleti değil, deniz devletidir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplıdır. Bu yüzden Atatürk öncülüğünde denizcilik faaliyetlerine büyük bir önem gösterilmiştir” şeklinde konuştu.

Bağımsızlık mücadelesinin denizcilik kısmında önemli roller üstlenen Alemdar ve Bandırma Vapurlarından bahseden Doç. Dr. Evrim Şencan, “Savaş yıllarında ihtiyaç bölgelerine yardımların ulaştırılmasında kara yolu kullanılamıyor. Toplanan yardımlar karadan götürülemeyince deniz yolu tercih ediliyor. Bu iki vapur önemli bir rol üstleniyor. Denizcilik faaliyetlerinin bu denli önem kazanmasında ve gelişmesinde ise Atatürk’ün çalışmaları çok mühim. Atatürk, savaş yıllarında bile duruşunu bozmayarak denizcilik faaliyetlerine özen göstermiştir” ifadelerini kullandı.

gazi-doc-dr-evrim-sencan.jpg

Doç. Dr. Evrim Şencan, bu vapurların bir film ya da belgesel haline getirilerek tanıtılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Şencan, “Bu vapurlarımızın hikayesinin bir film ya da belgesel ile anlatılması çok eğitici ve bilgilendirici olacaktır. Ayrıca maketleri yapılabilir ve bir müze oluşturulabilir. Şu ana kadar bir yapıt haline getirilmemesinin sebebinin eğitim ve müfredat eksikliklerinde yattığını düşünüyorum. Bu konuda da Atatürk’ün yaptığı gibi işi temelinden çözmeli, eğitimi düzenlemeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı. Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.