ORSİAD’dan yatırım harcamalarına artı puan ve vergi indirimi talebi

ORSİAD, imalat sanayinde yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırım harcamalarına verilen ‘artı 15 puan ve yüzde 100 vergi indirimi’nin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti. Başkan Levent Çamur, “Üreticinin iştahını kabartan bu uygulama tekrar gündeme gelmelidir” dedi.

ORSİAD’dan yatırım harcamalarına artı puan ve vergi indirimi talebi
Yayınlanma:

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Levent Çamur, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın ‘yüzde 100 vergi indirimi ve yatırıma katkı oranına ilave 15 puan’ı düzenleyen maddesine ilişkin iş dünyasının taleplerini dile getirdi. Çamur, üreticinin iştahını kabartan bu uygulamanın yeniden yürürlüğe girmesini istediklerini söyledi.

“BEKLENTİLERE RAĞMEN UYGULAMA UZATILMADI”

2017 yılında başlayan söz konusu uygulamaya, 31 Aralık 2022 itibariyle son verildiğini anımsatan Başkan Çamur, “İmalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranına artı yüzde 15 puan ilave eden bir uygulamaydı. Ayrıca yatırım döneminde; diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara yüzde 100 indirimli Kurumlar Vergisi uygulanması imkanı da getirilmişti. Sanayicinin aksi yöndeki beklentilerine rağmen ne yazık ki uygulama uzatılmadı. Artı 15 puan ve yüzde 100 vergi indirimi artık yok.”

ANKARA’DA ÖZELLİKLİ SEKTÖRLERE VERİLİYORDU”

Bu desteklerin Ankara özelinde, iş ve inşaat makineleri, savunma sanayi gibi stratejik sektörlere verildiğinin altını çizen Başkan Levent Çamur, “Örneğin Hakkari’de her isteyen alıyorken, Ankara’da devletin özel olarak desteklediği özellikli sektörlere verilen bir destekti. 2023 yılında uzatılacağı beklentisiyle plan yapan, borçlanan, ek yatırım yapma düşüncesi olan sanayicilerimiz vardı. Ancak ne yazık ki uygulamaya son verildi ve süresi biten ek desteklerin yerine yenisi verilmedi. Halbuki üreticinin iştahını kabartan bir uygulamaydı” diye konuştu.

UYGULAMA YATIRIM ARZUSUNU ARTIRIYOR

Çamur, yatırım harcamalarında artı 15 puan ve yüzde 100 vergi indirimi uygulamasının olduğu dönemde sanayicinin yatırım arzusunun arttığına da işaret ederek, “Yüksek faize rağmen sanayici yatırım yapıyordu. Bu imkân maalesef şu an verilmiyor. İş dünyasının temsilcileri olarak ilgili bakanlıklarımızdan bu talebimizi ivedilikle gözden geçirmelerini ve gecikmeden uygulamanın tekrar başlatılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.