Polat: Mahalle yufkacınızı tercih edin

Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat, mahalle yufkacılarının ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Polat: Mahalle yufkacınızı tercih edin
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yufkanın hijyenik koşullarda üretilmesinin önemli olduğunu ifade eden Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat, vatandaşların yufka alırken denetleyebileceği yerleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Polat, yufkanın güvenilir yerlerden alınması gerektiğini vurgulayarak “Yufkacılarımız günlük ürün işler. Bir hamur 33 kere elden geçer. Böreklik yufkanın kendine has aşamaları vardır. Bu nedenle temiz olan yerleri seçmek lazım. Aşağı yukarı her semtte yufkacılarımız var. Vatandaşlarımız iyi bir yufka yemek istiyorsa mahallesindeki denetleyebileceği yufkacıdan alsın. Ürünü alırken de eksikliklerini gördüğünde uyarsın. Kadayıfı da güvenilir yerlerden almak gerekir. Bizim üretim yaptığımız yerlerde ambalajlı ürünlerde işyeri sicil ve işletme numaralarımız var. Paketli ürünlerde bunlar mutlaka olmalı. Eğer etiketli ürünse son kullanma tarihine ve üretim yeri bilgilerine mutlaka bakılmalı.” dedi.

Yufka üretim yerlerinin denetiminin Odaya ait olmadığını söyleyen Polat, bir sıkıntı gördüklerinde gerekli uyarıları yaptıklarını ancak kanuni bir yaptırım uygulayamadıklarını belirtti.

Polat, yufkanın birçok yerde satıldığını ve her kesimin sofrasına girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bizim ürünümüz pazarlarda, marketlerde satılıyor, askeri kışlalara, hastanelere gidiyor. Zenginin de fakirin de sofrasında da yer alıyor. Vatandaşımız bayramda ailesine yakınlarına bir kilo yufka götürse güzel olur. Bizim yufkamızda, eriştemizde maya yok. Kararınca yediğiniz zaman kilo almazsınız. Kilo almak istemeyenler yufka veya yufka ekmek yesinler. Kurban Bayramı’nda yufkanın içine etini koyup yiyebilirsiniz. Bir yufka ekmekle çok rahat doyarsınız.”

İyi bir yufkanın dokunularak anlaşılabileceğini söyleyen Polat, “İyi işlenmemiş bir yufkanın ortasında hamur kalmıştır, iyi bir usta elinden çıkmamıştır. İyi bir usta elinden çıkmayan yufkada da hijyenden bahsedilemez. Bizim ürünümüzün kendine has bir rengi vardır. Eğer ürünün renginde bir mavileşmeye başlarsa bu günlük taze yufka değildir. Hamurumsu bir yufka görürseniz de o iyi pişmiş bir yufka değildir.” diye konuştu.

Yufkanın pazarda açık bir şekilde satılmasına karşı olduğunu dile getiren Polat, yufkanın mutlaka paket halinde satılması gerektiğine vurgu yaptı. Polat, paketlenen yufkaların da satılma koşulları olduğunu belirterek “Sıcak havalarda yufka pazara paketli halde getirilirse sıkıntı olur. Poşetin içinde çabuk bozulur, bu nedenle pazar yerlerinde pakette yufka satılabilmesi için dolap bulundurulması lazım. Pazarda yufka satan esnafımız bu şartları yerine getirmek zorunda. Esnaf mantı satıyorsa soğutucu dolapları olacak. Bugün pazarlarda ciddi manada bir rant oluşmuş durumda. Tonlarla ifade edilen satışlar yapılıyor. Bu arkadaşlarımız gerekli koşulları yerine getirmeli. Bunun denetlenmesi lazım.” şeklinde konuştu.

Yufka ve kadayıf fiyatları hakkında  bilgi veren Polat, şunları kaydetti: “Makine yufkasının kg fiyatı 12 TL, el açması yufkanın kg fiyatı ise 15 TL.  Çankaya bölgesi hariç bu resmi fiyatımıza uyum yok çünkü rekabet var. Kimi esnafın insan gücü olduğu için sürümden kazanırım diye daha ucuza satıyor, kimi esnafımızda ben kaliteli üretiyorum diye 15 TL’den satarım diyor. Kaliteli üretim yaptığınız zaman mutlaka malı değerinde müşteriye ulaştırıyorsunuz. Yufkacı bir de kadayıf üretir. Yassı, tel ve ekmek kadayıfımız var. Tel kadayıfın ve ekmek kadayıfının kg fiyatı 16 TL, yassı kadayıfın kg fiyatı ise 18 TL.”

“YASSI KADAYIFIN USTASI KALMADI”

Polat, yassı kadayıfının eskiden her yufkacıda satıldığını ancak günümüzde ustasının kalmadığını belirterek “Yassı kadayıf eskiden her yufkacı da vardı. Şuan 3-4 yufkacıda ancak bulunur. Yassı kadayıfın artık ustası da kalmadı, yok olmaya yüz tutuyor. Yassı kadayıfın nem oranı fazla olduğu için taze satılmak zorunda. Ertesi gün bozulur. Bizim mesleğimizin kendine has teknolojisi var. Kadayıfın su oranı çok yüksek değildir. Rutubetine kadar çok olursa bozulma oranı da o kadar çok artar. Bu nedenle bu ürünlerimizin tamamının belli koşullarda muhafaza edilmesi gerekir.” dedi.

 

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.